Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Чудовий відпочинок в Абхазії. - ТурПравда

  1. Чудовий відпочинок в Абхазії. Привіт, я б хотіла залишити відгук про наш чудовий відпочинок в Абхазії!...
  2. Чудовий відпочинок в Абхазії.
  3. Чудовий відпочинок в Абхазії.

Чудовий відпочинок в Абхазії.

Привіт, я б хотіла залишити відгук про наш чудовий відпочинок в Абхазії!

Довго думали, де ж відпочити цього літа, розглядали Туреччину, Грецію та ін., Але в підсумку вибір несподівано впав на Абхазію по маминій ініціативи. Ми замовили тур і почався цей період очікування відпочинку, коли знаходишся в постійній суєті зборів, читаєш відгуки, дивишся фотографії та переживаєш. Як це завжди буває, в голову почали закрадатися сумніви на основі негативних відгуків туристів. Всі пишуть, мовляв, в Абхазії жахливо, всюди розруха, злодійство, обман. Але у мене склалося зовсім протилежну думку про цю країну. Почнемо з самого начала.Вилет у нас був 11 липня в 4 ранку з Внуково. На літаку ми летіли до Адлера, там сідали на трансфер і в шлях дорогу до Абхазії. Ніч, чесно скажу, видалася не найлегша. З будинку виїхали о 20:00. Спочатку три години до Москви на мікроавтобусі, потім чотири години очікування в аеропорту, переліт трохи більше години. І все це вночі! :)

У Адлер приїхали умучанние до неможливості, дуже хотілося спати і надію вселяло тільки почуття майбутнього відпочинку. Нас зустріли представники турфірми, розсадили по мікроавтобусів і ми поїхали до кордону. Деякі туристи вже почали бурчати, коли потрібно було трохи відійти від головного входу аеропорту і десять хвилин почекати автобус. Річ у тім, подавайте прямо під ніс. Саме так люди і псують собі відпочинок. Будьте більш оптимістично і легше сприймайте маленькі незручності, без помарок ніколи нічого не буває. Я особисто дуже навіть приємно провела цей час, насолоджуючись ранковим південним сонечком, в той час як деякі навколо продовжували псувати самим собі настрій скаргами і невдоволенням.

Їхали приблизно пів години, я перебувала в повному захваті від пейзажів: інше місто, гори, синє небо. Ось на кордоні довелося постояти приблизно два з половиною години і це було важко. Початок вже реально хилити в сон, а спати на сидінні далеко не зручно, до того ж жарко, сонце палить через скло. Пляшка води це справжнісінький мастхев! Російська митниця тримає неймовірно довго: спочатку стоїш в черзі в автобусі, потім виходиш з усіма своїми манатками, йдеш в задушливе приміщення, стоїш там в людський черзі, проходиш паспортний контроль, на якому тебе супер довго розглядають і задають питання, а потім ще і в автобусі чекаєш всіх своїх супутників, які вирішили затриматися в туалеті. Абхазка митниця, навпаки, пролетіла хвилин за десять. Мить, і ми вже їдемо по головній дорозі Апсни, що веде через всі міста країни! Слава Богу Гагра, а відпочивали ми саме там, це перший за рахунком населений пункт, і їхати нам пришити не так вже й довго. Водій вивантажив нас з ще однією парою на зупинці, побажав гарного відпочинку, і поїхав далі.

Перше враження від міста було цілком приємним, вузькі вулички, спека, високі евкаліпти, постійний рух і ось це саме відчуття курортного містечка. І хоча іноді видно, що будуються або занедбані будівлі, це все перекриває неймовірна природа. Це просто щось чарівне! Купа зелені, з одного боку підносяться гори з пагонами хмарами, з іншого боку синіє блискуче море.

Ми пройшли пару кроків від зупинки і опинилися в нашому готелі, де нас відразу ж зустріла господиня. Відразу кажу, враження від готелю і номера були не найприємніші, багато косяків. Але навіть ЦЕ не зіпсувало нашого відпочинку. Ми особисто не особливо вибагливі люди і до всього звикли, і навіть знайшли в цьому деякі плюси. Ми відразу знали, на що підписувалися, коли їхали на курорт СНД і здивовані не були. Якщо у вас з'явилися якісь неприємні проблеми з житлом, будьте оптимістами! Шукайте хороше в поганому. Якщо вийшло розібратися і виправити, то відмінно! Але якщо все таки виникли проблеми, постарайтеся залишитися в стороні від сварок, адже саме вони псують настрій. Зате від відпочинку вашого залишаться хороші і смішні спогади.

Нормальні туристи по приїзду відразу йдуть на море, але ми звичайно ж побігли в пошуках їжі: D Голодні були, як вовки! Так ось, якщо ви переживаєте, що ви не знайдете, де поїсти і залишитеся голодними, то відкиньте ці переживання в сторону. На вулицях Гагри на кожному кроці всілякі столові, кафе, продуктові магазинчики, лавки з фруктами та іншими штуками, нібито спецій, Чурчхелла і ще багато багато чого. Ціни, звичайно, дорожче, ніж в Росії, але вельми толерантні. Ми ось, не буду приховувати, шикували, тому що економити на відпочинку відверто не вміємо. Так як в готелі у нас були тільки сніданки і вечері (між іншим дуже навіть чудові!), Обідали ми в їдальнях. Обійшовши за пару днів кілька різних столових, знайшли для себе фаворитів і за ціною, і за смаком, і в подальшому ходили туди. Можу вам порадити кілька містечок:

1. Їдальня №5 "Едем". вул. Абазгаа. Відмінна їдальня, готують смачно, особливо сподобалися фаршировані кабачки, плов і сирники. Увечері перетворюється в кафе, в якому можна посидіти під шашличок, який готують тут же на мангалі. Ціни не найдешевші, але прийнятні. Ми вдвох об'їдалися, та ще не доїдали за 350-400 руб.

Їдальня Едем Їдальня "Едем"

2. Їдальня СРСР. вул. Апсха Леона. Незважаючи на символічну назву, дуже навіть класна їдальня. Порадувало, що тут готують більш-менш національні страви. Я пробувала ачму і сирну запіканку, тепер мрію про них обох у снах: D. Дуже приємна жінка за роздачею! Ціни, знову ж таки, дуже прийнятні.

3. Невеликий намет-шашлична, прямо перед поворотом на ул.Апсха Леона. Вже точно не пропустіть, тому що ввечері збирається пристойний натовп бажаючих поїсти шашличку. Дуже смачний шашлик, брали рази 3-4. Хороший вибір: свинина, курка, баранина, картопля, грибочки, овочі. І ще на вітрині не лежить, але прихована форель. :) Спробувати не ризикнули, але люди дуже сміливо брали. Все на винос, не шкодують лука, і кладуть безкоштовний лаваш. Шампур шашлику на двох і соус - 300 р

Це суто наші фаворити, а так в Гаграх ще ВЕЛИЧЕЗНА кількість місць, де поїсти і ви можете самі собі знайти хороші. Ми крім обіду ще майже кожен день бавилися фруктами і вкусняшками з магазину, купували воду. З собою брали 30 тисяч, 13 привезли додому. Тобто, загальний витрата склала 17 тисяч рублів. Крім усього перерахованого вище сюди входять три екскурсії, мед, сувеніри та солодощі з собою. А ще майже щоденна оплата лежаків, тапочки і капелюх :)

Тепер розповім про пляж і море. Це що то шалене! Море, звичайно, не парне молоко, але належали на сонці, освіжитися саме те! Бували дні, коли вода просто чистісінька, аж ноги видно, а бували і коли напливали медузи і трошки сміття (не переживайте, зовсім трошки). Принаймні, такої ситуації, як в тій же Анапі у вигляді смердючих водоростей не спостерігалося. Пляж гальковий і без тапок по ньому взагалі не походиш, так що обов'язково беріть з собою. У морі теж купалися зі спеціальним взуттям. Більшу половину нашого відпочинку пляж був досить вільний, завжди можна знайти лежак з парасолькою, спокійно відпочити, покупатися та ін. Однак останні два дні почався треш, який то неймовірний наплив туристів. Лежаків вистачати перестало, парасольок теж, народу просто піпецкое кількість. Так що, довелося зібратися і бігати в 8 ранку займати місця, бо добре без лежака, а без парасольки я не можу. :) До речі, два лежака на цілий день з парасолькою коштують 300 р, але у нас пару раз виходило сторгуватися на 250. Ми ходили на море два рази в день: вранці з 9 до 12, і ввечері з 16 до 18-19, залишали на лежаках рушники з камінчиками і все було відмінно, ніхто нічого не займав. Розумію, це, звичайно, шик-режим, але, як я сказала, економити на відпочинку ну взагалі не вміємо Х)

Цілком вільний пляж на початку відпочинку Цілком вільний пляж на початку відпочинку.

Цілком вільний пляж на початку відпочинку

На пляжі також є можливість політати на Парашут, покататися на банані-таблетці-скутері, купити що-небудь перекусити.

Чи не найприємніша річ це так звані річки-говнотечкі, масово зливаються в море прямо через пляж. Це, звичайно, взагалі жах, але вони при самому відпочинку на пляжі незручностей не доставили, просто потрібно відійти подалі і все.

Знову повторюю, якщо ви приїхали на відпочинок і стикаєтеся з будь то неприємністю, старанно ігноруйте її (якщо ви, звичайно, не в силах це виправити). Це найвірніший спосіб провести відпустку добре і без нервів. Ми зіткнулися з великою кількістю косяків, але ми все таки дали Абхазії шанс показати себе таким, яким воно є. Ми замінили погане хорошим, і у цієї країни відмінно вийшло компенсувати весь негатив своєї природою, добрими людьми, морем, сонцем, вечірніми прогулянками по вузьких вуличках і багатьом іншим :)

Тепер трохи (багато) екскурсії. Просто пройшовши по будь-якій вулиці, у вас в руках вже виявиться величезна кількість прайс-листів зі списком всіляких екскурсій. Ми не стали морочитися з приводу цін і купили екскурсії у жінки, яка продавала їх найближче до нашої готелі. Наш вибір припав на "Альпійські Луга" і "Дачу Сталіна". Звичайно, хотілося б ще і в Новий Афон і ще багато куди, але у нас, на жаль, не вистачило ні сил, ні часу (відмінний привід для повернення :)).

1. Дача Сталіна. Мамі, та й мені було дуже цікаво подивитися, як же жив вождь СРСР. У перший раз, коли ми зібралися їхати і вже стояли на зупинці в очікуванні автобуса, мені раптом різко стало погано і довелося скасувати нашу поїздку. Виявилося, сонячний удар. Так нам довелося купити капелюх і з тих пір на вулиці без неї я не з'являлася. І вам раджу: завжди головний убір! Принаймні днем. Спека неймовірна, до того ж вологість, промені відображає величезна гладь моря. Без захисту перегрів забезпечений. Оклімалась я через два дні і ми зробили другу спробу. Цього разу вийшло :)

Екскурсія дуже цікава і пізнавальна, багато цікавих фактів з життя Сталіна. Але найголовніше - це вид на море, що відкривається звідти. Подивилися, послухали, зробили купу гарних фотографій і задоволені поїхали назад. Ця екскурсія буде відмінним стартом для більш тривалих: коротка, цікава і красива.

Вид на море з Дачі Сталіна Вид на море з Дачі Сталіна

2. Альпійські луки. Джипінг.

Це було просто що то ХD.

Виїжджали ми о 9:30, якщо не помиляюся. Водій нам попався відмінний, балакучий, багато всього нам розповідав і давав більше часу на кожній зупинці. З нами їхали ще три людини, тому було цілком комфортно. На джипі, звичайно, прикольно. Рятівний вітерець обдуває і видно все краще. Першою зупинкою було Блакитне озеро. Дуже красиве! Блакитне-блакитне. Сфотографувалися з павичами, помочили ніжки в крижаній воді, нафоткал з усім, чим тільки можна в окрузі і поїхали далі.

Сфотографувалися з павичами, помочили ніжки в крижаній воді, нафоткал з усім, чим тільки можна в окрузі і поїхали далі

Наступна зупинка - Гегскій водоспад. Шлях до туди, звичайно, дуже вимотує. Довгий серпантин вгору в гору, вибоїни пекельні, спека. Але я скажу, це точно того коштувало. Раз в житті це треба побачити. Водоспад просто неймовірний. Величезний, величний, гучний, блискучий. І ще безліч подібних прикметників. Сухим звідти врядли заїдеш, але це просто рятувальна волога після спеки. Фотографій, знову ж таки, величезна кількість, мій інстаграм просто тріщав :).

Фотографій, знову ж таки, величезна кількість, мій інстаграм просто тріщав :)

Далі за планом був Юпшірскій каньйон, теж цікаво подивитися, пофотографуватися, загадати бажання біля великого каменя.

Далі за планом був Юпшірскій каньйон, теж цікаво подивитися, пофотографуватися, загадати бажання біля великого каменя

Після цього заїхали на оглядовий майданчик, а далі тримали шлях на саме озеро Ріца. Приїхавши туди, насамперед поїли. Водій завіз нас в кафешку, не ту, яка близько самого озера, а трохи вище. Там і спокійніше, і дешевше, і смачніше. Була можливість спробувати там національне блюдо мамалигу, але ми вирішили зупинитися на звичному шашлику з лимонадом. Особливо не засиджувалися, бо озеро не чекає!

Водій, знову ж таки, дав більше часу, ніж належить - 30 хв (ми були 40). За цей час встигли нафоткал, помочити ніжки і покататися на катаморане. Це просто рекомендація номер один! Одна справа подивитися на озеро з боку, а інша справа подивитися на озеро з самого озера :). Чудова блакитна вода, сонце, гірські вершини зі снігом дуже вразили!

Далі за програмою були Альпійські луки. Ось це, визнаю, було нашою помилкою. Можна було зупинитися на озері, або поїхати на Молочний водоспад і дачу Сталіна на Ріце, але ми ж вперті :) йдемо суворо за програмою. Їхати до туди довго, годину, може більше. Види навколо, звичайно, приголомшливі, але все таки дорога виявилася затяжкою. Альпійські луки, звичайно, оочень красиві, але трохи не виправдовують очікувань і робити там особливо нічого. Але нічого, один раз в житті це побачити коштувало, тому ми не особливо засмутилися. Було дуже круто!

Альпійські луги Альпійські луги

На зворотному шляху ми ще зупинялися на водоспаді Чоловічі сльози і бджолиній фермі, де купили супер смачний мед. Так як ми одні з усієї групи виявили бажання піти на дегустацію, вирішили довго там не затримуватися. Швиденько вибрали мед і поїхали вже назад в Гагру.

Вообщем ця екскурсія нам дуже сподобалася і ми її вже точно ніколи не забудемо. Кажу відразу, вона дуже виснажлива і важка, ми відходили потім дня півтора.

3. Круїз по акваторії Гагри.

Кожен день на пляжі до берега підпливає безліч катерів і катамаранів з пропозицією з'їздити на екскурсію у відкрите море. В кінці відпочинку ми все таки вирішили з'їздити, і жодного разу не пошкодували! Це просто неймовірно. Випливаєш у відкрите море і бачиш: з одного боку Гагра, як на ладноні, з іншого - нескінченна синява моря. Приємна дівчина-екскурсовод розповіла нам про історію міста, цікаві факти і багато іншого. Зупинялися для купання у відкритому морі. Надаються жилети. Я спочатку не хотіла, але потім зважилася і це було просто незабутньо! Море всюди, з усіх боків, і знизу, і на всі боки: D Захопленню моєму не було меж.

Море всюди, з усіх боків, і знизу, і на всі боки: D Захопленню моєму не було меж

Потім їздили на Білі скелі, ті самі, де знімалася Діамантова рука. Самі скелі особливого враження не справили, зате контрасное купання в морі дуже сподобалося! На зворотному шляху бачили саму коротку річку в світі і ДЕЛЬФІНІВ! :) Це було дуже класно, вони пливли прямо поруч з бортами, стрибали, плавнички так і снували туди-сюди. Ціна екскурсії - 700 руб з людини, діти до 10 років безкоштовно. З'їздити варто!

Коли прийшов час їхати, нам різко стало дуже сумно, тому що цілком було усвідомлено того, як же добре! У день від'їзду зібралися, звільнили номер в 12, сходили поїсти, а там за нами вже і трансфер приїхав. Зворотна дорога до кордону перенеслася в сто раз краще, митницю пройшли якось швидше. До речі, мед вивезли без проблем, ніхто у нас нічого не оглядали і не питав! Деякі люди взагалі везли все - і чачу, і сир, і спеції, у них теж проблем не виникло. Так що, з цього приводу не переживайте. А якщо вже - так триста рублів в паспорт, і провозити що хочеш! - як сказав наш водій.

Ось, вообщем то і все, що хотілося розповісти. Спогадів ціла купа! Сидимо вдома і жахливо нудьгуємо. Плануємо, якщо вийде, на наступний рік махнути до Піцунди :).

Абхазія безумовно залишила слід у наших серцях. Всі маленькі невдачі і неприємності додали тієї самої гіркуватості, цікавинки :). Шукайте в усьому хороші сторони і не псуйте собі відпочинок поганим настроєм. Запевняю вас, туди виразно хоч раз потрібно з'їздити!

Вечірні прогулянки по Гаграх Вечірні прогулянки по Гаграх.

Вулиця Апсха Леона Вулиця Апсха Леона

Море проводжало нас хвилями і ось таким неймовірним кольором Море проводжало нас хвилями і ось таким неймовірним кольором.

Чудовий відпочинок в Абхазії.

Привіт, я б хотіла залишити відгук про наш чудовий відпочинок в Абхазії!

Довго думали, де ж відпочити цього літа, розглядали Туреччину, Грецію та ін., Але в підсумку вибір несподівано впав на Абхазію по маминій ініціативи. Ми замовили тур і почався цей період очікування відпочинку, коли знаходишся в постійній суєті зборів, читаєш відгуки, дивишся фотографії та переживаєш. Як це завжди буває, в голову почали закрадатися сумніви на основі негативних відгуків туристів. Всі пишуть, мовляв, в Абхазії жахливо, всюди розруха, злодійство, обман. Але у мене склалося зовсім протилежну думку про цю країну. Почнемо з самого начала.Вилет у нас був 11 липня в 4 ранку з Внуково. На літаку ми летіли до Адлера, там сідали на трансфер і в шлях дорогу до Абхазії. Ніч, чесно скажу, видалася не найлегша. З будинку виїхали о 20:00. Спочатку три години до Москви на мікроавтобусі, потім чотири години очікування в аеропорту, переліт трохи більше години. І все це вночі! :)

У Адлер приїхали умучанние до неможливості, дуже хотілося спати і надію вселяло тільки почуття майбутнього відпочинку. Нас зустріли представники турфірми, розсадили по мікроавтобусів і ми поїхали до кордону. Деякі туристи вже почали бурчати, коли потрібно було трохи відійти від головного входу аеропорту і десять хвилин почекати автобус. Річ у тім, подавайте прямо під ніс. Саме так люди і псують собі відпочинок. Будьте більш оптимістично і легше сприймайте маленькі незручності, без помарок ніколи нічого не буває. Я особисто дуже навіть приємно провела цей час, насолоджуючись ранковим південним сонечком, в той час як деякі навколо продовжували псувати самим собі настрій скаргами і невдоволенням.

Їхали приблизно пів години, я перебувала в повному захваті від пейзажів: інше місто, гори, синє небо. Ось на кордоні довелося постояти приблизно два з половиною години і це було важко. Початок вже реально хилити в сон, а спати на сидінні далеко не зручно, до того ж жарко, сонце палить через скло. Пляшка води це справжнісінький мастхев! Російська митниця тримає неймовірно довго: спочатку стоїш в черзі в автобусі, потім виходиш з усіма своїми манатками, йдеш в задушливе приміщення, стоїш там в людський черзі, проходиш паспортний контроль, на якому тебе супер довго розглядають і задають питання, а потім ще і в автобусі чекаєш всіх своїх супутників, які вирішили затриматися в туалеті. Абхазка митниця, навпаки, пролетіла хвилин за десять. Мить, і ми вже їдемо по головній дорозі Апсни, що веде через всі міста країни! Слава Богу Гагра, а відпочивали ми саме там, це перший за рахунком населений пункт, і їхати нам пришити не так вже й довго. Водій вивантажив нас з ще однією парою на зупинці, побажав гарного відпочинку, і поїхав далі.

Перше враження від міста було цілком приємним, вузькі вулички, спека, високі евкаліпти, постійний рух і ось це саме відчуття курортного містечка. І хоча іноді видно, що будуються або занедбані будівлі, це все перекриває неймовірна природа. Це просто щось чарівне! Купа зелені, з одного боку підносяться гори з пагонами хмарами, з іншого боку синіє блискуче море.

Ми пройшли пару кроків від зупинки і опинилися в нашому готелі, де нас відразу ж зустріла господиня. Відразу кажу, враження від готелю і номера були не найприємніші, багато косяків. Але навіть ЦЕ не зіпсувало нашого відпочинку. Ми особисто не особливо вибагливі люди і до всього звикли, і навіть знайшли в цьому деякі плюси. Ми відразу знали, на що підписувалися, коли їхали на курорт СНД і здивовані не були. Якщо у вас з'явилися якісь неприємні проблеми з житлом, будьте оптимістами! Шукайте хороше в поганому. Якщо вийшло розібратися і виправити, то відмінно! Але якщо все таки виникли проблеми, постарайтеся залишитися в стороні від сварок, адже саме вони псують настрій. Зате від відпочинку вашого залишаться хороші і смішні спогади.

Нормальні туристи по приїзду відразу йдуть на море, але ми звичайно ж побігли в пошуках їжі: D Голодні були, як вовки! Так ось, якщо ви переживаєте, що ви не знайдете, де поїсти і залишитеся голодними, то відкиньте ці переживання в сторону. На вулицях Гагри на кожному кроці всілякі столові, кафе, продуктові магазинчики, лавки з фруктами та іншими штуками, нібито спецій, Чурчхелла і ще багато багато чого. Ціни, звичайно, дорожче, ніж в Росії, але вельми толерантні. Ми ось, не буду приховувати, шикували, тому що економити на відпочинку відверто не вміємо. Так як в готелі у нас були тільки сніданки і вечері (між іншим дуже навіть чудові!), Обідали ми в їдальнях. Обійшовши за пару днів кілька різних столових, знайшли для себе фаворитів і за ціною, і за смаком, і в подальшому ходили туди. Можу вам порадити кілька містечок:

1. Їдальня №5 "Едем". вул. Абазгаа. Відмінна їдальня, готують смачно, особливо сподобалися фаршировані кабачки, плов і сирники. Увечері перетворюється в кафе, в якому можна посидіти під шашличок, який готують тут же на мангалі. Ціни не найдешевші, але прийнятні. Ми вдвох об'їдалися, та ще не доїдали за 350-400 руб.

Їдальня Едем Їдальня "Едем"

2. Їдальня СРСР. вул. Апсха Леона. Незважаючи на символічну назву, дуже навіть класна їдальня. Порадувало, що тут готують більш-менш національні страви. Я пробувала ачму і сирну запіканку, тепер мрію про них обох у снах: D. Дуже приємна жінка за роздачею! Ціни, знову ж таки, дуже прийнятні.

3. Невеликий намет-шашлична, прямо перед поворотом на ул.Апсха Леона. Вже точно не пропустіть, тому що ввечері збирається пристойний натовп бажаючих поїсти шашличку. Дуже смачний шашлик, брали рази 3-4. Хороший вибір: свинина, курка, баранина, картопля, грибочки, овочі. І ще на вітрині не лежить, але прихована форель. :) Спробувати не ризикнули, але люди дуже сміливо брали. Все на винос, не шкодують лука, і кладуть безкоштовний лаваш. Шампур шашлику на двох і соус - 300 р

Це суто наші фаворити, а так в Гаграх ще ВЕЛИЧЕЗНА кількість місць, де поїсти і ви можете самі собі знайти хороші. Ми крім обіду ще майже кожен день бавилися фруктами і вкусняшками з магазину, купували воду. З собою брали 30 тисяч, 13 привезли додому. Тобто, загальний витрата склала 17 тисяч рублів. Крім усього перерахованого вище сюди входять три екскурсії, мед, сувеніри та солодощі з собою. А ще майже щоденна оплата лежаків, тапочки і капелюх :)

Тепер розповім про пляж і море. Це що то шалене! Море, звичайно, не парне молоко, але належали на сонці, освіжитися саме те! Бували дні, коли вода просто чистісінька, аж ноги видно, а бували і коли напливали медузи і трошки сміття (не переживайте, зовсім трошки). Принаймні, такої ситуації, як в тій же Анапі у вигляді смердючих водоростей не спостерігалося. Пляж гальковий і без тапок по ньому взагалі не походиш, так що обов'язково беріть з собою. У морі теж купалися зі спеціальним взуттям. Більшу половину нашого відпочинку пляж був досить вільний, завжди можна знайти лежак з парасолькою, спокійно відпочити, покупатися та ін. Однак останні два дні почався треш, який то неймовірний наплив туристів. Лежаків вистачати перестало, парасольок теж, народу просто піпецкое кількість. Так що, довелося зібратися і бігати в 8 ранку займати місця, бо добре без лежака, а без парасольки я не можу. :) До речі, два лежака на цілий день з парасолькою коштують 300 р, але у нас пару раз виходило сторгуватися на 250. Ми ходили на море два рази в день: вранці з 9 до 12, і ввечері з 16 до 18-19, залишали на лежаках рушники з камінчиками і все було відмінно, ніхто нічого не займав. Розумію, це, звичайно, шик-режим, але, як я сказала, економити на відпочинку ну взагалі не вміємо Х)

Цілком вільний пляж на початку відпочинку Цілком вільний пляж на початку відпочинку.

Цілком вільний пляж на початку відпочинку

На пляжі також є можливість політати на Парашут, покататися на банані-таблетці-скутері, купити що-небудь перекусити.

Чи не найприємніша річ це так звані річки-говнотечкі, масово зливаються в море прямо через пляж. Це, звичайно, взагалі жах, але вони при самому відпочинку на пляжі незручностей не доставили, просто потрібно відійти подалі і все.

Знову повторюю, якщо ви приїхали на відпочинок і стикаєтеся з будь то неприємністю, старанно ігноруйте її (якщо ви, звичайно, не в силах це виправити). Це найвірніший спосіб провести відпустку добре і без нервів. Ми зіткнулися з великою кількістю косяків, але ми все таки дали Абхазії шанс показати себе таким, яким воно є. Ми замінили погане хорошим, і у цієї країни відмінно вийшло компенсувати весь негатив своєї природою, добрими людьми, морем, сонцем, вечірніми прогулянками по вузьких вуличках і багатьом іншим :)

Тепер трохи (багато) екскурсії. Просто пройшовши по будь-якій вулиці, у вас в руках вже виявиться величезна кількість прайс-листів зі списком всіляких екскурсій. Ми не стали морочитися з приводу цін і купили екскурсії у жінки, яка продавала їх найближче до нашої готелі. Наш вибір припав на "Альпійські Луга" і "Дачу Сталіна". Звичайно, хотілося б ще і в Новий Афон і ще багато куди, але у нас, на жаль, не вистачило ні сил, ні часу (відмінний привід для повернення :)).

1. Дача Сталіна. Мамі, та й мені було дуже цікаво подивитися, як же жив вождь СРСР. У перший раз, коли ми зібралися їхати і вже стояли на зупинці в очікуванні автобуса, мені раптом різко стало погано і довелося скасувати нашу поїздку. Виявилося, сонячний удар. Так нам довелося купити капелюх і з тих пір на вулиці без неї я не з'являлася. І вам раджу: завжди головний убір! Принаймні днем. Спека неймовірна, до того ж вологість, промені відображає величезна гладь моря. Без захисту перегрів забезпечений. Оклімалась я через два дні і ми зробили другу спробу. Цього разу вийшло :)

Екскурсія дуже цікава і пізнавальна, багато цікавих фактів з життя Сталіна. Але найголовніше - це вид на море, що відкривається звідти. Подивилися, послухали, зробили купу гарних фотографій і задоволені поїхали назад. Ця екскурсія буде відмінним стартом для більш тривалих: коротка, цікава і красива.

Вид на море з Дачі Сталіна Вид на море з Дачі Сталіна

2. Альпійські луки. Джипінг.

Це було просто що то ХD.

Виїжджали ми о 9:30, якщо не помиляюся. Водій нам попався відмінний, балакучий, багато всього нам розповідав і давав більше часу на кожній зупинці. З нами їхали ще три людини, тому було цілком комфортно. На джипі, звичайно, прикольно. Рятівний вітерець обдуває і видно все краще. Першою зупинкою було Блакитне озеро. Дуже красиве! Блакитне-блакитне. Сфотографувалися з павичами, помочили ніжки в крижаній воді, нафоткал з усім, чим тільки можна в окрузі і поїхали далі.

Сфотографувалися з павичами, помочили ніжки в крижаній воді, нафоткал з усім, чим тільки можна в окрузі і поїхали далі

Наступна зупинка - Гегскій водоспад. Шлях до туди, звичайно, дуже вимотує. Довгий серпантин вгору в гору, вибоїни пекельні, спека. Але я скажу, це точно того коштувало. Раз в житті це треба побачити. Водоспад просто неймовірний. Величезний, величний, гучний, блискучий. І ще безліч подібних прикметників. Сухим звідти врядли заїдеш, але це просто рятувальна волога після спеки. Фотографій, знову ж таки, величезна кількість, мій інстаграм просто тріщав :).

Фотографій, знову ж таки, величезна кількість, мій інстаграм просто тріщав :)

Далі за планом був Юпшірскій каньйон, теж цікаво подивитися, пофотографуватися, загадати бажання біля великого каменя.

Далі за планом був Юпшірскій каньйон, теж цікаво подивитися, пофотографуватися, загадати бажання біля великого каменя

Після цього заїхали на оглядовий майданчик, а далі тримали шлях на саме озеро Ріца. Приїхавши туди, насамперед поїли. Водій завіз нас в кафешку, не ту, яка близько самого озера, а трохи вище. Там і спокійніше, і дешевше, і смачніше. Була можливість спробувати там національне блюдо мамалигу, але ми вирішили зупинитися на звичному шашлику з лимонадом. Особливо не засиджувалися, бо озеро не чекає!

Водій, знову ж таки, дав більше часу, ніж належить - 30 хв (ми були 40). За цей час встигли нафоткал, помочити ніжки і покататися на катаморане. Це просто рекомендація номер один! Одна справа подивитися на озеро з боку, а інша справа подивитися на озеро з самого озера :). Чудова блакитна вода, сонце, гірські вершини зі снігом дуже вразили!

Далі за програмою були Альпійські луки. Ось це, визнаю, було нашою помилкою. Можна було зупинитися на озері, або поїхати на Молочний водоспад і дачу Сталіна на Ріце, але ми ж вперті :) йдемо суворо за програмою. Їхати до туди довго, годину, може більше. Види навколо, звичайно, приголомшливі, але все таки дорога виявилася затяжкою. Альпійські луки, звичайно, оочень красиві, але трохи не виправдовують очікувань і робити там особливо нічого. Але нічого, один раз в житті це побачити коштувало, тому ми не особливо засмутилися. Було дуже круто!

Альпійські луги Альпійські луги

На зворотному шляху ми ще зупинялися на водоспаді Чоловічі сльози і бджолиній фермі, де купили супер смачний мед. Так як ми одні з усієї групи виявили бажання піти на дегустацію, вирішили довго там не затримуватися. Швиденько вибрали мед і поїхали вже назад в Гагру.

Вообщем ця екскурсія нам дуже сподобалася і ми її вже точно ніколи не забудемо. Кажу відразу, вона дуже виснажлива і важка, ми відходили потім дня півтора.

3. Круїз по акваторії Гагри.

Кожен день на пляжі до берега підпливає безліч катерів і катамаранів з пропозицією з'їздити на екскурсію у відкрите море. В кінці відпочинку ми все таки вирішили з'їздити, і жодного разу не пошкодували! Це просто неймовірно. Випливаєш у відкрите море і бачиш: з одного боку Гагра, як на ладноні, з іншого - нескінченна синява моря. Приємна дівчина-екскурсовод розповіла нам про історію міста, цікаві факти і багато іншого. Зупинялися для купання у відкритому морі. Надаються жилети. Я спочатку не хотіла, але потім зважилася і це було просто незабутньо! Море всюди, з усіх боків, і знизу, і на всі боки: D Захопленню моєму не було меж.

Море всюди, з усіх боків, і знизу, і на всі боки: D Захопленню моєму не було меж

Потім їздили на Білі скелі, ті самі, де знімалася Діамантова рука. Самі скелі особливого враження не справили, зате контрасное купання в морі дуже сподобалося! На зворотному шляху бачили саму коротку річку в світі і ДЕЛЬФІНІВ! :) Це було дуже класно, вони пливли прямо поруч з бортами, стрибали, плавнички так і снували туди-сюди. Ціна екскурсії - 700 руб з людини, діти до 10 років безкоштовно. З'їздити варто!

Коли прийшов час їхати, нам різко стало дуже сумно, тому що цілком було усвідомлено того, як же добре! У день від'їзду зібралися, звільнили номер в 12, сходили поїсти, а там за нами вже і трансфер приїхав. Зворотна дорога до кордону перенеслася в сто раз краще, митницю пройшли якось швидше. До речі, мед вивезли без проблем, ніхто у нас нічого не оглядали і не питав! Деякі люди взагалі везли все - і чачу, і сир, і спеції, у них теж проблем не виникло. Так що, з цього приводу не переживайте. А якщо вже - так триста рублів в паспорт, і провозити що хочеш! - як сказав наш водій.

Ось, вообщем то і все, що хотілося розповісти. Спогадів ціла купа! Сидимо вдома і жахливо нудьгуємо. Плануємо, якщо вийде, на наступний рік махнути до Піцунди :).

Абхазія безумовно залишила слід у наших серцях. Всі маленькі невдачі і неприємності додали тієї самої гіркуватості, цікавинки :). Шукайте в усьому хороші сторони і не псуйте собі відпочинок поганим настроєм. Запевняю вас, туди виразно хоч раз потрібно з'їздити!

Вечірні прогулянки по Гаграх Вечірні прогулянки по Гаграх.

Вулиця Апсха Леона Вулиця Апсха Леона

Море проводжало нас хвилями і ось таким неймовірним кольором Море проводжало нас хвилями і ось таким неймовірним кольором.

Чудовий відпочинок в Абхазії.

Привіт, я б хотіла залишити відгук про наш чудовий відпочинок в Абхазії!

Довго думали, де ж відпочити цього літа, розглядали Туреччину, Грецію та ін., Але в підсумку вибір несподівано впав на Абхазію по маминій ініціативи. Ми замовили тур і почався цей період очікування відпочинку, коли знаходишся в постійній суєті зборів, читаєш відгуки, дивишся фотографії та переживаєш. Як це завжди буває, в голову почали закрадатися сумніви на основі негативних відгуків туристів. Всі пишуть, мовляв, в Абхазії жахливо, всюди розруха, злодійство, обман. Але у мене склалося зовсім протилежну думку про цю країну. Почнемо з самого начала.Вилет у нас був 11 липня в 4 ранку з Внуково. На літаку ми летіли до Адлера, там сідали на трансфер і в шлях дорогу до Абхазії. Ніч, чесно скажу, видалася не найлегша. З будинку виїхали о 20:00. Спочатку три години до Москви на мікроавтобусі, потім чотири години очікування в аеропорту, переліт трохи більше години. І все це вночі! :)

У Адлер приїхали умучанние до неможливості, дуже хотілося спати і надію вселяло тільки почуття майбутнього відпочинку. Нас зустріли представники турфірми, розсадили по мікроавтобусів і ми поїхали до кордону. Деякі туристи вже почали бурчати, коли потрібно було трохи відійти від головного входу аеропорту і десять хвилин почекати автобус. Річ у тім, подавайте прямо під ніс. Саме так люди і псують собі відпочинок. Будьте більш оптимістично і легше сприймайте маленькі незручності, без помарок ніколи нічого не буває. Я особисто дуже навіть приємно провела цей час, насолоджуючись ранковим південним сонечком, в той час як деякі навколо продовжували псувати самим собі настрій скаргами і невдоволенням.

Їхали приблизно пів години, я перебувала в повному захваті від пейзажів: інше місто, гори, синє небо. Ось на кордоні довелося постояти приблизно два з половиною години і це було важко. Початок вже реально хилити в сон, а спати на сидінні далеко не зручно, до того ж жарко, сонце палить через скло. Пляшка води це справжнісінький мастхев! Російська митниця тримає неймовірно довго: спочатку стоїш в черзі в автобусі, потім виходиш з усіма своїми манатками, йдеш в задушливе приміщення, стоїш там в людський черзі, проходиш паспортний контроль, на якому тебе супер довго розглядають і задають питання, а потім ще і в автобусі чекаєш всіх своїх супутників, які вирішили затриматися в туалеті. Абхазка митниця, навпаки, пролетіла хвилин за десять. Мить, і ми вже їдемо по головній дорозі Апсни, що веде через всі міста країни! Слава Богу Гагра, а відпочивали ми саме там, це перший за рахунком населений пункт, і їхати нам пришити не так вже й довго. Водій вивантажив нас з ще однією парою на зупинці, побажав гарного відпочинку, і поїхав далі.

Перше враження від міста було цілком приємним, вузькі вулички, спека, високі евкаліпти, постійний рух і ось це саме відчуття курортного містечка. І хоча іноді видно, що будуються або занедбані будівлі, це все перекриває неймовірна природа. Це просто щось чарівне! Купа зелені, з одного боку підносяться гори з пагонами хмарами, з іншого боку синіє блискуче море.

Ми пройшли пару кроків від зупинки і опинилися в нашому готелі, де нас відразу ж зустріла господиня. Відразу кажу, враження від готелю і номера були не найприємніші, багато косяків. Але навіть ЦЕ не зіпсувало нашого відпочинку. Ми особисто не особливо вибагливі люди і до всього звикли, і навіть знайшли в цьому деякі плюси. Ми відразу знали, на що підписувалися, коли їхали на курорт СНД і здивовані не були. Якщо у вас з'явилися якісь неприємні проблеми з житлом, будьте оптимістами! Шукайте хороше в поганому. Якщо вийшло розібратися і виправити, то відмінно! Але якщо все таки виникли проблеми, постарайтеся залишитися в стороні від сварок, адже саме вони псують настрій. Зате від відпочинку вашого залишаться хороші і смішні спогади.

Нормальні туристи по приїзду відразу йдуть на море, але ми звичайно ж побігли в пошуках їжі: D Голодні були, як вовки! Так ось, якщо ви переживаєте, що ви не знайдете, де поїсти і залишитеся голодними, то відкиньте ці переживання в сторону. На вулицях Гагри на кожному кроці всілякі столові, кафе, продуктові магазинчики, лавки з фруктами та іншими штуками, нібито спецій, Чурчхелла і ще багато багато чого. Ціни, звичайно, дорожче, ніж в Росії, але вельми толерантні. Ми ось, не буду приховувати, шикували, тому що економити на відпочинку відверто не вміємо. Так як в готелі у нас були тільки сніданки і вечері (між іншим дуже навіть чудові!), Обідали ми в їдальнях. Обійшовши за пару днів кілька різних столових, знайшли для себе фаворитів і за ціною, і за смаком, і в подальшому ходили туди. Можу вам порадити кілька містечок:

1. Їдальня №5 "Едем". вул. Абазгаа. Відмінна їдальня, готують смачно, особливо сподобалися фаршировані кабачки, плов і сирники. Увечері перетворюється в кафе, в якому можна посидіти під шашличок, який готують тут же на мангалі. Ціни не найдешевші, але прийнятні. Ми вдвох об'їдалися, та ще не доїдали за 350-400 руб.

Їдальня Едем Їдальня "Едем"

2. Їдальня СРСР. вул. Апсха Леона. Незважаючи на символічну назву, дуже навіть класна їдальня. Порадувало, що тут готують більш-менш національні страви. Я пробувала ачму і сирну запіканку, тепер мрію про них обох у снах: D. Дуже приємна жінка за роздачею! Ціни, знову ж таки, дуже прийнятні.

3. Невеликий намет-шашлична, прямо перед поворотом на ул.Апсха Леона. Вже точно не пропустіть, тому що ввечері збирається пристойний натовп бажаючих поїсти шашличку. Дуже смачний шашлик, брали рази 3-4. Хороший вибір: свинина, курка, баранина, картопля, грибочки, овочі. І ще на вітрині не лежить, але прихована форель. :) Спробувати не ризикнули, але люди дуже сміливо брали. Все на винос, не шкодують лука, і кладуть безкоштовний лаваш. Шампур шашлику на двох і соус - 300 р

Це суто наші фаворити, а так в Гаграх ще ВЕЛИЧЕЗНА кількість місць, де поїсти і ви можете самі собі знайти хороші. Ми крім обіду ще майже кожен день бавилися фруктами і вкусняшками з магазину, купували воду. З собою брали 30 тисяч, 13 привезли додому. Тобто, загальний витрата склала 17 тисяч рублів. Крім усього перерахованого вище сюди входять три екскурсії, мед, сувеніри та солодощі з собою. А ще майже щоденна оплата лежаків, тапочки і капелюх :)

Тепер розповім про пляж і море. Це що то шалене! Море, звичайно, не парне молоко, але належали на сонці, освіжитися саме те! Бували дні, коли вода просто чистісінька, аж ноги видно, а бували і коли напливали медузи і трошки сміття (не переживайте, зовсім трошки). Принаймні, такої ситуації, як в тій же Анапі у вигляді смердючих водоростей не спостерігалося. Пляж гальковий і без тапок по ньому взагалі не походиш, так що обов'язково беріть з собою. У морі теж купалися зі спеціальним взуттям. Більшу половину нашого відпочинку пляж був досить вільний, завжди можна знайти лежак з парасолькою, спокійно відпочити, покупатися та ін. Однак останні два дні почався треш, який то неймовірний наплив туристів. Лежаків вистачати перестало, парасольок теж, народу просто піпецкое кількість. Так що, довелося зібратися і бігати в 8 ранку займати місця, бо добре без лежака, а без парасольки я не можу. :) До речі, два лежака на цілий день з парасолькою коштують 300 р, але у нас пару раз виходило сторгуватися на 250. Ми ходили на море два рази в день: вранці з 9 до 12, і ввечері з 16 до 18-19, залишали на лежаках рушники з камінчиками і все було відмінно, ніхто нічого не займав. Розумію, це, звичайно, шик-режим, але, як я сказала, економити на відпочинку ну взагалі не вміємо Х)

Цілком вільний пляж на початку відпочинку Цілком вільний пляж на початку відпочинку.

Цілком вільний пляж на початку відпочинку

На пляжі також є можливість політати на Парашут, покататися на банані-таблетці-скутері, купити що-небудь перекусити.

Чи не найприємніша річ це так звані річки-говнотечкі, масово зливаються в море прямо через пляж. Це, звичайно, взагалі жах, але вони при самому відпочинку на пляжі незручностей не доставили, просто потрібно відійти подалі і все.

Знову повторюю, якщо ви приїхали на відпочинок і стикаєтеся з будь то неприємністю, старанно ігноруйте її (якщо ви, звичайно, не в силах це виправити). Це найвірніший спосіб провести відпустку добре і без нервів. Ми зіткнулися з великою кількістю косяків, але ми все таки дали Абхазії шанс показати себе таким, яким воно є. Ми замінили погане хорошим, і у цієї країни відмінно вийшло компенсувати весь негатив своєї природою, добрими людьми, морем, сонцем, вечірніми прогулянками по вузьких вуличках і багатьом іншим :)

Тепер трохи (багато) екскурсії. Просто пройшовши по будь-якій вулиці, у вас в руках вже виявиться величезна кількість прайс-листів зі списком всіляких екскурсій. Ми не стали морочитися з приводу цін і купили екскурсії у жінки, яка продавала їх найближче до нашої готелі. Наш вибір припав на "Альпійські Луга" і "Дачу Сталіна". Звичайно, хотілося б ще і в Новий Афон і ще багато куди, але у нас, на жаль, не вистачило ні сил, ні часу (відмінний привід для повернення :)).

1. Дача Сталіна. Мамі, та й мені було дуже цікаво подивитися, як же жив вождь СРСР. У перший раз, коли ми зібралися їхати і вже стояли на зупинці в очікуванні автобуса, мені раптом різко стало погано і довелося скасувати нашу поїздку. Виявилося, сонячний удар. Так нам довелося купити капелюх і з тих пір на вулиці без неї я не з'являлася. І вам раджу: завжди головний убір! Принаймні днем. Спека неймовірна, до того ж вологість, промені відображає величезна гладь моря. Без захисту перегрів забезпечений. Оклімалась я через два дні і ми зробили другу спробу. Цього разу вийшло :)

Екскурсія дуже цікава і пізнавальна, багато цікавих фактів з життя Сталіна. Але найголовніше - це вид на море, що відкривається звідти. Подивилися, послухали, зробили купу гарних фотографій і задоволені поїхали назад. Ця екскурсія буде відмінним стартом для більш тривалих: коротка, цікава і красива.

Вид на море з Дачі Сталіна Вид на море з Дачі Сталіна

2. Альпійські луки. Джипінг.

Це було просто що то ХD.

Виїжджали ми о 9:30, якщо не помиляюся. Водій нам попався відмінний, балакучий, багато всього нам розповідав і давав більше часу на кожній зупинці. З нами їхали ще три людини, тому було цілком комфортно. На джипі, звичайно, прикольно. Рятівний вітерець обдуває і видно все краще. Першою зупинкою було Блакитне озеро. Дуже красиве! Блакитне-блакитне. Сфотографувалися з павичами, помочили ніжки в крижаній воді, нафоткал з усім, чим тільки можна в окрузі і поїхали далі.

Сфотографувалися з павичами, помочили ніжки в крижаній воді, нафоткал з усім, чим тільки можна в окрузі і поїхали далі

Наступна зупинка - Гегскій водоспад. Шлях до туди, звичайно, дуже вимотує. Довгий серпантин вгору в гору, вибоїни пекельні, спека. Але я скажу, це точно того коштувало. Раз в житті це треба побачити. Водоспад просто неймовірний. Величезний, величний, гучний, блискучий. І ще безліч подібних прикметників. Сухим звідти врядли заїдеш, але це просто рятувальна волога після спеки. Фотографій, знову ж таки, величезна кількість, мій інстаграм просто тріщав :).

Фотографій, знову ж таки, величезна кількість, мій інстаграм просто тріщав :)

Далі за планом був Юпшірскій каньйон, теж цікаво подивитися, пофотографуватися, загадати бажання біля великого каменя.

Далі за планом був Юпшірскій каньйон, теж цікаво подивитися, пофотографуватися, загадати бажання біля великого каменя

Після цього заїхали на оглядовий майданчик, а далі тримали шлях на саме озеро Ріца. Приїхавши туди, насамперед поїли. Водій завіз нас в кафешку, не ту, яка близько самого озера, а трохи вище. Там і спокійніше, і дешевше, і смачніше. Була можливість спробувати там національне блюдо мамалигу, але ми вирішили зупинитися на звичному шашлику з лимонадом. Особливо не засиджувалися, бо озеро не чекає!

Водій, знову ж таки, дав більше часу, ніж належить - 30 хв (ми були 40). За цей час встигли нафоткал, помочити ніжки і покататися на катаморане. Це просто рекомендація номер один! Одна справа подивитися на озеро з боку, а інша справа подивитися на озеро з самого озера :). Чудова блакитна вода, сонце, гірські вершини зі снігом дуже вразили!

Далі за програмою були Альпійські луки. Ось це, визнаю, було нашою помилкою. Можна було зупинитися на озері, або поїхати на Молочний водоспад і дачу Сталіна на Ріце, але ми ж вперті :) йдемо суворо за програмою. Їхати до туди довго, годину, може більше. Види навколо, звичайно, приголомшливі, але все таки дорога виявилася затяжкою. Альпійські луки, звичайно, оочень красиві, але трохи не виправдовують очікувань і робити там особливо нічого. Але нічого, один раз в житті це побачити коштувало, тому ми не особливо засмутилися. Було дуже круто!

Альпійські луги Альпійські луги

На зворотному шляху ми ще зупинялися на водоспаді Чоловічі сльози і бджолиній фермі, де купили супер смачний мед. Так як ми одні з усієї групи виявили бажання піти на дегустацію, вирішили довго там не затримуватися. Швиденько вибрали мед і поїхали вже назад в Гагру.

Вообщем ця екскурсія нам дуже сподобалася і ми її вже точно ніколи не забудемо. Кажу відразу, вона дуже виснажлива і важка, ми відходили потім дня півтора.

3. Круїз по акваторії Гагри.

Кожен день на пляжі до берега підпливає безліч катерів і катамаранів з пропозицією з'їздити на екскурсію у відкрите море. В кінці відпочинку ми все таки вирішили з'їздити, і жодного разу не пошкодували! Це просто неймовірно. Випливаєш у відкрите море і бачиш: з одного боку Гагра, як на ладноні, з іншого - нескінченна синява моря. Приємна дівчина-екскурсовод розповіла нам про історію міста, цікаві факти і багато іншого. Зупинялися для купання у відкритому морі. Надаються жилети. Я спочатку не хотіла, але потім зважилася і це було просто незабутньо! Море всюди, з усіх боків, і знизу, і на всі боки: D Захопленню моєму не було меж.

Море всюди, з усіх боків, і знизу, і на всі боки: D Захопленню моєму не було меж

Потім їздили на Білі скелі, ті самі, де знімалася Діамантова рука. Самі скелі особливого враження не справили, зате контрасное купання в морі дуже сподобалося! На зворотному шляху бачили саму коротку річку в світі і ДЕЛЬФІНІВ! :) Це було дуже класно, вони пливли прямо поруч з бортами, стрибали, плавнички так і снували туди-сюди. Ціна екскурсії - 700 руб з людини, діти до 10 років безкоштовно. З'їздити варто!

Коли прийшов час їхати, нам різко стало дуже сумно, тому що цілком було усвідомлено того, як же добре! У день від'їзду зібралися, звільнили номер в 12, сходили поїсти, а там за нами вже і трансфер приїхав. Зворотна дорога до кордону перенеслася в сто раз краще, митницю пройшли якось швидше. До речі, мед вивезли без проблем, ніхто у нас нічого не оглядали і не питав! Деякі люди взагалі везли все - і чачу, і сир, і спеції, у них теж проблем не виникло. Так що, з цього приводу не переживайте. А якщо вже - так триста рублів в паспорт, і провозити що хочеш! - як сказав наш водій.

Ось, вообщем то і все, що хотілося розповісти. Спогадів ціла купа! Сидимо вдома і жахливо нудьгуємо. Плануємо, якщо вийде, на наступний рік махнути до Піцунди :).

Абхазія безумовно залишила слід у наших серцях. Всі маленькі невдачі і неприємності додали тієї самої гіркуватості, цікавинки :). Шукайте в усьому хороші сторони і не псуйте собі відпочинок поганим настроєм. Запевняю вас, туди виразно хоч раз потрібно з'їздити!

Вечірні прогулянки по Гаграх Вечірні прогулянки по Гаграх.

Вулиця Апсха Леона Вулиця Апсха Леона

Море проводжало нас хвилями і ось таким неймовірним кольором Море проводжало нас хвилями і ось таким неймовірним кольором.

Чудовий відпочинок в Абхазії.

Привіт, я б хотіла залишити відгук про наш чудовий відпочинок в Абхазії!

Довго думали, де ж відпочити цього літа, розглядали Туреччину, Грецію та ін., Але в підсумку вибір несподівано впав на Абхазію по маминій ініціативи. Ми замовили тур і почався цей період очікування відпочинку, коли знаходишся в постійній суєті зборів, читаєш відгуки, дивишся фотографії та переживаєш. Як це завжди буває, в голову почали закрадатися сумніви на основі негативних відгуків туристів. Всі пишуть, мовляв, в Абхазії жахливо, всюди розруха, злодійство, обман. Але у мене склалося зовсім протилежну думку про цю країну. Почнемо з самого начала.Вилет у нас був 11 липня в 4 ранку з Внуково. На літаку ми летіли до Адлера, там сідали на трансфер і в шлях дорогу до Абхазії. Ніч, чесно скажу, видалася не найлегша. З будинку виїхали о 20:00. Спочатку три години до Москви на мікроавтобусі, потім чотири години очікування в аеропорту, переліт трохи більше години. І все це вночі! :)

У Адлер приїхали умучанние до неможливості, дуже хотілося спати і надію вселяло тільки почуття майбутнього відпочинку. Нас зустріли представники турфірми, розсадили по мікроавтобусів і ми поїхали до кордону. Деякі туристи вже почали бурчати, коли потрібно було трохи відійти від головного входу аеропорту і десять хвилин почекати автобус. Річ у тім, подавайте прямо під ніс. Саме так люди і псують собі відпочинок. Будьте більш оптимістично і легше сприймайте маленькі незручності, без помарок ніколи нічого не буває. Я особисто дуже навіть приємно провела цей час, насолоджуючись ранковим південним сонечком, в той час як деякі навколо продовжували псувати самим собі настрій скаргами і невдоволенням.

Їхали приблизно пів години, я перебувала в повному захваті від пейзажів: інше місто, гори, синє небо. Ось на кордоні довелося постояти приблизно два з половиною години і це було важко. Початок вже реально хилити в сон, а спати на сидінні далеко не зручно, до того ж жарко, сонце палить через скло. Пляшка води це справжнісінький мастхев! Російська митниця тримає неймовірно довго: спочатку стоїш в черзі в автобусі, потім виходиш з усіма своїми манатками, йдеш в задушливе приміщення, стоїш там в людський черзі, проходиш паспортний контроль, на якому тебе супер довго розглядають і задають питання, а потім ще і в автобусі чекаєш всіх своїх супутників, які вирішили затриматися в туалеті. Абхазка митниця, навпаки, пролетіла хвилин за десять. Мить, і ми вже їдемо по головній дорозі Апсни, що веде через всі міста країни! Слава Богу Гагра, а відпочивали ми саме там, це перший за рахунком населений пункт, і їхати нам пришити не так вже й довго. Водій вивантажив нас з ще однією парою на зупинці, побажав гарного відпочинку, і поїхав далі.

Перше враження від міста було цілком приємним, вузькі вулички, спека, високі евкаліпти, постійний рух і ось це саме відчуття курортного містечка. І хоча іноді видно, що будуються або занедбані будівлі, це все перекриває неймовірна природа. Це просто щось чарівне! Купа зелені, з одного боку підносяться гори з пагонами хмарами, з іншого боку синіє блискуче море.

Ми пройшли пару кроків від зупинки і опинилися в нашому готелі, де нас відразу ж зустріла господиня. Відразу кажу, враження від готелю і номера були не найприємніші, багато косяків. Але навіть ЦЕ не зіпсувало нашого відпочинку. Ми особисто не особливо вибагливі люди і до всього звикли, і навіть знайшли в цьому деякі плюси. Ми відразу знали, на що підписувалися, коли їхали на курорт СНД і здивовані не були. Якщо у вас з'явилися якісь неприємні проблеми з житлом, будьте оптимістами! Шукайте хороше в поганому. Якщо вийшло розібратися і виправити, то відмінно! Але якщо все таки виникли проблеми, постарайтеся залишитися в стороні від сварок, адже саме вони псують настрій. Зате від відпочинку вашого залишаться хороші і смішні спогади.

Нормальні туристи по приїзду відразу йдуть на море, але ми звичайно ж побігли в пошуках їжі: D Голодні були, як вовки! Так ось, якщо ви переживаєте, що ви не знайдете, де поїсти і залишитеся голодними, то відкиньте ці переживання в сторону. На вулицях Гагри на кожному кроці всілякі столові, кафе, продуктові магазинчики, лавки з фруктами та іншими штуками, нібито спецій, Чурчхелла і ще багато багато чого. Ціни, звичайно, дорожче, ніж в Росії, але вельми толерантні. Ми ось, не буду приховувати, шикували, тому що економити на відпочинку відверто не вміємо. Так як в готелі у нас були тільки сніданки і вечері (між іншим дуже навіть чудові!), Обідали ми в їдальнях. Обійшовши за пару днів кілька різних столових, знайшли для себе фаворитів і за ціною, і за смаком, і в подальшому ходили туди. Можу вам порадити кілька містечок:

1. Їдальня №5 "Едем". вул. Абазгаа. Відмінна їдальня, готують смачно, особливо сподобалися фаршировані кабачки, плов і сирники. Увечері перетворюється в кафе, в якому можна посидіти під шашличок, який готують тут же на мангалі. Ціни не найдешевші, але прийнятні. Ми вдвох об'їдалися, та ще не доїдали за 350-400 руб.

Їдальня Едем Їдальня "Едем"

2. Їдальня СРСР. вул. Апсха Леона. Незважаючи на символічну назву, дуже навіть класна їдальня. Порадувало, що тут готують більш-менш національні страви. Я пробувала ачму і сирну запіканку, тепер мрію про них обох у снах: D. Дуже приємна жінка за роздачею! Ціни, знову ж таки, дуже прийнятні.

3. Невеликий намет-шашлична, прямо перед поворотом на ул.Апсха Леона. Вже точно не пропустіть, тому що ввечері збирається пристойний натовп бажаючих поїсти шашличку. Дуже смачний шашлик, брали рази 3-4. Хороший вибір: свинина, курка, баранина, картопля, грибочки, овочі. І ще на вітрині не лежить, але прихована форель. :) Спробувати не ризикнули, але люди дуже сміливо брали. Все на винос, не шкодують лука, і кладуть безкоштовний лаваш. Шампур шашлику на двох і соус - 300 р

Це суто наші фаворити, а так в Гаграх ще ВЕЛИЧЕЗНА кількість місць, де поїсти і ви можете самі собі знайти хороші. Ми крім обіду ще майже кожен день бавилися фруктами і вкусняшками з магазину, купували воду. З собою брали 30 тисяч, 13 привезли додому. Тобто, загальний витрата склала 17 тисяч рублів. Крім усього перерахованого вище сюди входять три екскурсії, мед, сувеніри та солодощі з собою. А ще майже щоденна оплата лежаків, тапочки і капелюх :)

Тепер розповім про пляж і море. Це що то шалене! Море, звичайно, не парне молоко, але належали на сонці, освіжитися саме те! Бували дні, коли вода просто чистісінька, аж ноги видно, а бували і коли напливали медузи і трошки сміття (не переживайте, зовсім трошки). Принаймні, такої ситуації, як в тій же Анапі у вигляді смердючих водоростей не спостерігалося. Пляж гальковий і без тапок по ньому взагалі не походиш, так що обов'язково беріть з собою. У морі теж купалися зі спеціальним взуттям. Більшу половину нашого відпочинку пляж був досить вільний, завжди можна знайти лежак з парасолькою, спокійно відпочити, покупатися та ін. Однак останні два дні почався треш, який то неймовірний наплив туристів. Лежаків вистачати перестало, парасольок теж, народу просто піпецкое кількість. Так що, довелося зібратися і бігати в 8 ранку займати місця, бо добре без лежака, а без парасольки я не можу. :) До речі, два лежака на цілий день з парасолькою коштують 300 р, але у нас пару раз виходило сторгуватися на 250. Ми ходили на море два рази в день: вранці з 9 до 12, і ввечері з 16 до 18-19, залишали на лежаках рушники з камінчиками і все було відмінно, ніхто нічого не займав. Розумію, це, звичайно, шик-режим, але, як я сказала, економити на відпочинку ну взагалі не вміємо Х)

Цілком вільний пляж на початку відпочинку Цілком вільний пляж на початку відпочинку.

Цілком вільний пляж на початку відпочинку

На пляжі також є можливість політати на Парашут, покататися на банані-таблетці-скутері, купити що-небудь перекусити.

Чи не найприємніша річ це так звані річки-говнотечкі, масово зливаються в море прямо через пляж. Це, звичайно, взагалі жах, але вони при самому відпочинку на пляжі незручностей не доставили, просто потрібно відійти подалі і все.

Знову повторюю, якщо ви приїхали на відпочинок і стикаєтеся з будь то неприємністю, старанно ігноруйте її (якщо ви, звичайно, не в силах це виправити). Це найвірніший спосіб провести відпустку добре і без нервів. Ми зіткнулися з великою кількістю косяків, але ми все таки дали Абхазії шанс показати себе таким, яким воно є. Ми замінили погане хорошим, і у цієї країни відмінно вийшло компенсувати весь негатив своєї природою, добрими людьми, морем, сонцем, вечірніми прогулянками по вузьких вуличках і багатьом іншим :)

Тепер трохи (багато) екскурсії. Просто пройшовши по будь-якій вулиці, у вас в руках вже виявиться величезна кількість прайс-листів зі списком всіляких екскурсій. Ми не стали морочитися з приводу цін і купили екскурсії у жінки, яка продавала їх найближче до нашої готелі. Наш вибір припав на "Альпійські Луга" і "Дачу Сталіна". Звичайно, хотілося б ще і в Новий Афон і ще багато куди, але у нас, на жаль, не вистачило ні сил, ні часу (відмінний привід для повернення :)).

1. Дача Сталіна. Мамі, та й мені було дуже цікаво подивитися, як же жив вождь СРСР. У перший раз, коли ми зібралися їхати і вже стояли на зупинці в очікуванні автобуса, мені раптом різко стало погано і довелося скасувати нашу поїздку. Виявилося, сонячний удар. Так нам довелося купити капелюх і з тих пір на вулиці без неї я не з'являлася. І вам раджу: завжди головний убір! Принаймні днем. Спека неймовірна, до того ж вологість, промені відображає величезна гладь моря. Без захисту перегрів забезпечений. Оклімалась я через два дні і ми зробили другу спробу. Цього разу вийшло :)

Екскурсія дуже цікава і пізнавальна, багато цікавих фактів з життя Сталіна. Але найголовніше - це вид на море, що відкривається звідти. Подивилися, послухали, зробили купу гарних фотографій і задоволені поїхали назад. Ця екскурсія буде відмінним стартом для більш тривалих: коротка, цікава і красива.

Вид на море з Дачі Сталіна Вид на море з Дачі Сталіна

2. Альпійські луки. Джипінг.

Це було просто що то ХD.

Виїжджали ми о 9:30, якщо не помиляюся. Водій нам попався відмінний, балакучий, багато всього нам розповідав і давав більше часу на кожній зупинці. З нами їхали ще три людини, тому було цілком комфортно. На джипі, звичайно, прикольно. Рятівний вітерець обдуває і видно все краще. Першою зупинкою було Блакитне озеро. Дуже красиве! Блакитне-блакитне. Сфотографувалися з павичами, помочили ніжки в крижаній воді, нафоткал з усім, чим тільки можна в окрузі і поїхали далі.

Сфотографувалися з павичами, помочили ніжки в крижаній воді, нафоткал з усім, чим тільки можна в окрузі і поїхали далі

Наступна зупинка - Гегскій водоспад. Шлях до туди, звичайно, дуже вимотує. Довгий серпантин вгору в гору, вибоїни пекельні, спека. Але я скажу, це точно того коштувало. Раз в житті це треба побачити. Водоспад просто неймовірний. Величезний, величний, гучний, блискучий. І ще безліч подібних прикметників. Сухим звідти врядли заїдеш, але це просто рятувальна волога після спеки. Фотографій, знову ж таки, величезна кількість, мій інстаграм просто тріщав :).

Фотографій, знову ж таки, величезна кількість, мій інстаграм просто тріщав :)

Далі за планом був Юпшірскій каньйон, теж цікаво подивитися, пофотографуватися, загадати бажання біля великого каменя.

Далі за планом був Юпшірскій каньйон, теж цікаво подивитися, пофотографуватися, загадати бажання біля великого каменя

Після цього заїхали на оглядовий майданчик, а далі тримали шлях на саме озеро Ріца. Приїхавши туди, насамперед поїли. Водій завіз нас в кафешку, не ту, яка близько самого озера, а трохи вище. Там і спокійніше, і дешевше, і смачніше. Була можливість спробувати там національне блюдо мамалигу, але ми вирішили зупинитися на звичному шашлику з лимонадом. Особливо не засиджувалися, бо озеро не чекає!

Водій, знову ж таки, дав більше часу, ніж належить - 30 хв (ми були 40). За цей час встигли нафоткал, помочити ніжки і покататися на катаморане. Це просто рекомендація номер один! Одна справа подивитися на озеро з боку, а інша справа подивитися на озеро з самого озера :). Чудова блакитна вода, сонце, гірські вершини зі снігом дуже вразили!

Далі за програмою були Альпійські луки. Ось це, визнаю, було нашою помилкою. Можна було зупинитися на озері, або поїхати на Молочний водоспад і дачу Сталіна на Ріце, але ми ж вперті :) йдемо суворо за програмою. Їхати до туди довго, годину, може більше. Види навколо, звичайно, приголомшливі, але все таки дорога виявилася затяжкою. Альпійські луки, звичайно, оочень красиві, але трохи не виправдовують очікувань і робити там особливо нічого. Але нічого, один раз в житті це побачити коштувало, тому ми не особливо засмутилися. Було дуже круто!

Альпійські луги Альпійські луги

На зворотному шляху ми ще зупинялися на водоспаді Чоловічі сльози і бджолиній фермі, де купили супер смачний мед. Так як ми одні з усієї групи виявили бажання піти на дегустацію, вирішили довго там не затримуватися. Швиденько вибрали мед і поїхали вже назад в Гагру.

Вообщем ця екскурсія нам дуже сподобалася і ми її вже точно ніколи не забудемо. Кажу відразу, вона дуже виснажлива і важка, ми відходили потім дня півтора.

3. Круїз по акваторії Гагри.

Кожен день на пляжі до берега підпливає безліч катерів і катамаранів з пропозицією з'їздити на екскурсію у відкрите море. В кінці відпочинку ми все таки вирішили з'їздити, і жодного разу не пошкодували! Це просто неймовірно. Випливаєш у відкрите море і бачиш: з одного боку Гагра, як на ладноні, з іншого - нескінченна синява моря. Приємна дівчина-екскурсовод розповіла нам про історію міста, цікаві факти і багато іншого. Зупинялися для купання у відкритому морі. Надаються жилети. Я спочатку не хотіла, але потім зважилася і це було просто незабутньо! Море всюди, з усіх боків, і знизу, і на всі боки: D Захопленню моєму не було меж.

Море всюди, з усіх боків, і знизу, і на всі боки: D Захопленню моєму не було меж

Потім їздили на Білі скелі, ті самі, де знімалася Діамантова рука. Самі скелі особливого враження не справили, зате контрасное купання в морі дуже сподобалося! На зворотному шляху бачили саму коротку річку в світі і ДЕЛЬФІНІВ! :) Це було дуже класно, вони пливли прямо поруч з бортами, стрибали, плавнички так і снували туди-сюди. Ціна екскурсії - 700 руб з людини, діти до 10 років безкоштовно. З'їздити варто!

Коли прийшов час їхати, нам різко стало дуже сумно, тому що цілком було усвідомлено того, як же добре! У день від'їзду зібралися, звільнили номер в 12, сходили поїсти, а там за нами вже і трансфер приїхав. Зворотна дорога до кордону перенеслася в сто раз краще, митницю пройшли якось швидше. До речі, мед вивезли без проблем, ніхто у нас нічого не оглядали і не питав! Деякі люди взагалі везли все - і чачу, і сир, і спеції, у них теж проблем не виникло. Так що, з цього приводу не переживайте. А якщо вже - так триста рублів в паспорт, і провозити що хочеш! - як сказав наш водій.

Ось, вообщем то і все, що хотілося розповісти. Спогадів ціла купа! Сидимо вдома і жахливо нудьгуємо. Плануємо, якщо вийде, на наступний рік махнути до Піцунди :).

Абхазія безумовно залишила слід у наших серцях. Всі маленькі невдачі і неприємності додали тієї самої гіркуватості, цікавинки :). Шукайте в усьому хороші сторони і не псуйте собі відпочинок поганим настроєм. Запевняю вас, туди виразно хоч раз потрібно з'їздити!

Вечірні прогулянки по Гаграх Вечірні прогулянки по Гаграх.

Вулиця Апсха Леона Вулиця Апсха Леона

Море проводжало нас хвилями і ось таким неймовірним кольором Море проводжало нас хвилями і ось таким неймовірним кольором.

Новости