Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Валенсія (Комунідад) - 2Hispania

  1. ГЕОГРАФІЯ і КЛІМАТ
  2. Історичні факти
  3. МОВА
  4. ДЕРЖАВНИЙ УСТРІЙ
  5. ТРАНСПОРТНА СИСТЕМА
  6. ГАСТРОНОМІЯ
  7. СВЯТА
  8. Свята міжнародного туристичного значення:
  9. Свята національного туристичного значення:
  10. ПРИРОДНІ ПАРКИ
  11. Провінція Аліканте
  12. Провінція Кастельон
  13. Провінція Валенсія
  14. Світове Спадщина ЮНЕСКО та інші пам'ятки

•   ЗАГАЛЬНА ІНФОРМАЦІЯ   •   ГЕОГРАФІЯ і КЛІМАТ   •   ІСТОРІЯ   •   МОВА   •   ДЕРЖАВНИЙ УСТРІЙ   •   ТРАНСПОРТНА СИСТЕМА   •   ГАСТРОНОМІЯ   •   СВЯТА   •   ПРИРОДНІ ПАРКИ   •   СВІТОВЕ СПАДЩИНА ЛЮДСТВА і ІНШІ ПАМ'ЯТКИ   •   СТАТТІ про Валенсійського СПІВТОВАРИСТВІ   Ла Комунідад Валенсіана (La Comunidad Valenciana - ісп ЗАГАЛЬНА ІНФОРМАЦІЯ ГЕОГРАФІЯ і КЛІМАТ ІСТОРІЯ МОВА ДЕРЖАВНИЙ УСТРІЙ ТРАНСПОРТНА СИСТЕМА ГАСТРОНОМІЯ СВЯТА ПРИРОДНІ ПАРКИ СВІТОВЕ СПАДЩИНА ЛЮДСТВА і ІНШІ ПАМ'ЯТКИ СТАТТІ про Валенсійського СПІВТОВАРИСТВІ

Ла Комунідад Валенсіана (La Comunidad Valenciana - ісп.) Або Комунітат Валенсіана (Comunitat Valenciana - вал.) - автономне співтовариство у складі Королівства Іспанія - розташоване на східному узбережжі Піренейського півострова. Коли іспанці говорять "Льевант" (Схід) вони часто мають на увазі Валенсію. До складу регіону входять три провінції (з півночі на південь) зі столиць в однойменних містах: Кастельон (Castellón), Валенсія (Valencia) і Аліканте (Alicante). Валенсийское співтовариство межує з Каталонією (північ), Арагоном (північний захід), Кастилія-Ла Манча (захід), Регіоном Мурсія (південь). Узбережжя автономії омивається Середземним морем. Столиця - місто Валенсія.
Населення Валенсийского Товариства понад 5 млн. Чол. Площа - 23 259 км².
Сучасні кордону автономної області в основному збігаються з межами історичного Королівства Валенсія (Reino de Valencia).
Іноді з назви регіону викидають слово Комунідад. Але таке спрощення веде до плутанини, тому що існують ще дві Валенсії: місто Валенсія і провінція Валенсія. З 60-х років ХХ ст. для позначення регіону застосовують неофіційний термін: Країна Валенсія (País Valencià - вал. / País Valenciano - ісп.).
Перша стаття статуту автономії визначає Комунідад Валенсіана як «історичну національність».

ГЕОГРАФІЯ і КЛІМАТ

Гори на півночі Комунідад Валенсіана відносяться до Іберійської системі. По меридіану простяглися гірські ланцюги Кордильєр Бетика. У центрі регіону розташовані невеликі Сьєрри, плоскогір'я і низини. В районі Маестрасго (Maestrazgo) знаходиться найвідоміша вершина Комунідад Валенсіана - Пеньяголоса (Peñagolosa). Її висота - 1.813 м. Широко поширена помилкова думка, що Пеньяголоса найвища гора в регіоні. Насправді це Пік Серро Калдерон (Cerro Calderón) - 1.839 м, який знаходиться в районі Рінкон де Адемус (Rincón de Ademuz). Тут же розташовані інші гори перевищують 1500 метрів: Гавілáн (Gavilán) - 1.747 м; Хрест Трьох Королівств / Ла Крус де лос Трес Рейнос (La Cruz de los Tres Reinos) - 1.555 м і Тортахада (Tortajada) - 1.541 м. Ще один пік лежить вище за відмітку 1500 м знаходиться в районі Ла Марина на північ від Аліканте. Це гора Айтана (Aitana) - 1.558 м.
Серед річок, що протікають по території Комунідад Валенсіана, найбільш протяжними є: Сегура (325 км) і Хукар (498 км). По руслу річки Хукар проходить межа між Піренеями і Кордильєрою Бетика.
Гори на півночі Комунідад Валенсіана відносяться до Іберійської системі Протяжність середземноморського узбережжя Комунідад Валенсіана - 518 км. Рельєф узбережжя дуже неоднорідний. Місцями гірські ланцюги підступають безпосередньо до берега (Сьєрра де Ірта і Вільяхойоса). В інших районах протяжні піщані пляжі чергуються з заболоченими ділянками (Валенсія, Ельче), лагунами (Торревьеха, Мата) і дюнами (Ель Салер, Гуардамар). Найбільш відомі центри пляжного відпочинку: Бенідорм, Бенікасм, Кульера, Кальпе, Пеньіскола.
Клімат на території Валенсийского Товариства визначається двома факторами: впливом Середземного моря і гірським рельєфом регіону.
На узбережжі панує м'який середземноморський клімат. Літо тут досить тривалий, сухе і жарке (+ 30 C), а зима тепла. Дощі йдуть в основному навесні і восени.
Далі від узбережжя клімат набуває рис континентального. Влітку тут спекотніше, ніж на узбережжі (+35 C), а взимку навпаки холодніше. Опади розподіляються по сезонах більш рівномірно. Взимку випадають у вигляді снігу.
Клімат провінції Аліканте (Коста Бланка) має свої особливості, і визначається як середземноморський сухий. Його відрізняє сухе спекотне літо (+30 C і вище) і тепла зима (+ 10-13 C). Рідкісні дощі випадають навесні і восени.
У гірських районах температура повітря залежить від висоти над рівнем моря. Але за загальним правилом тут холодніше, ніж на узбережжі, а опадів випадає більше. Взимку йде сніг.

Історичні факти

У далекому минулому територію Валенсийского Товариства населяли племена іберів (íberos). Вони підтримували тісні торговельні зв'язки з фінікійцями, греками і карфагенянамі. Після перемоги Рима в II Пунічної війні (II ст до н.е.), Середземноморське узбережжя нинішньої Паїс Валенсія протягом 700 років входило до складу Римської Імперії. Місцеве населення (ибери) перейняло римські звичаї і латинську мову і перетворилося в законослухняних підданих імперії.
Мусульмани прийшли на землі регіону в VIII ст. і володіли ними до XIII в. Довгий час район розвивався виключно як аграрний. Лише в XI ст. почався розквіт міст.
У далекому минулому територію Валенсийского Товариства населяли племена іберів (íberos) В кінці XI ст. Валенсію на короткий час завоював знаменитий кастільський лицар і улюблений герой народного епосу Ель Сід Кампеадор. Місто стало столицею його особистого королівства. Однак, після смерті Сіда маври зуміли повернути собі Валенсію. Місто остаточно звернувся в християнство лише в XIII в. (1238).
Між один тисячі двісті тридцять два і тисяча двісті сорок п'ять рр. король Арагона Хайме I Завойовник захопив мавританські королівства (Таїф) Балансійя (Валенсія) і Дения. На знову придбаної території з'явилося автономне Королівство Валенсія, яке увійшло до складу Арагонской Корони. У 1251 місту Валенсія були даровані власні Фуерос (Фурс - вал.), Які пізніше були поширені на всю територію Королівства. Центр і Південь нинішньої провінції Аліканте були відвойовані у маврів королями Кастилії. Ці землі увійшли до складу Королівства Валенсія в 1304 р за рішенням суду, розбирати взаємні територіальні претензії Арагона і Кастилії.
Більшість населення Королівства в ту епоху становили мудехар (мусульмани залишилися на землях християн), але поступово до Валенсії стали перебиратися вихідці з Каталонії і Арагона. Разом зі зростанням впливу Арагонской Корони в басейні Середземного моря зростало значення і багатство Королівства Валенсія. Недарма XV в. нині вважається «Золотим століттям Валенсії».
У 1518 р королем Іспанії став Карл I, більш відомий як імператор Карл V. Його абсолютистская внутрішня політика призвела до селянських повстань т.зв. Германіяс (revueltas de las Germanías), які були спрямовані проти віце-королів та інших посадових осіб, призначених монархом. Трохи раніше (1492) була відкрита Америка і основні торговельні шляхи перемістилися з Середземномор'я в Атлантику. До того ж узбережжі Валенсії в кінці XV - XVI ст. стало об'єктом постійних набігів піратів. Всі ці обставини призвели до поступового занепаду економіки королівства. Непоправної шкоди розвитку виробництва і торгівлі в регіоні було завдано наказом про вигнання морисков з території Іспанії (1609). Валенсія разом позбулася третини населення. Так регіон поступово втратив своє колишнє значення і славу.
Після воцаріння в Іспанії нової династії - Бурбонів (поч. XVIII ст.), Все фуерос Королівства Валенсія скасовуються, а саме воно припиняє своє існування. З цього моменту територія колишнього королівства остаточно входить до складу королівства Кастилія і підпорядковується його законам. Одночасно було заборонено використання валенсийского мови в офіційних документах.
У XIX ст. Паїс Валенсія продовжувала залишатися здебільшого аграрним районом Іспанії, де вирощували виноград, рис, мигдаль, шафран, лимони та апельсини. Промисловість в містах практично не розвивалася, за винятком Алькоя і Сагунто. Під час Першої Республіки (1873-1874) були спроби домогтися самоврядування для окремих міст і районів регіону, але вони зазнали невдачі.
Нова спроба домогтися автономії співпала з періодом Другої Республіки (1931-1939), але перемога Франко в громадянській війні і встановлення диктатури «закрило тему». Так що автономний статус і органи місцевого самоврядування Паїс Валенсіана отримала тільки в 1982 р, після відновлення в Іспанії демократії.
У 60-х роках минулого століття в економіці регіону стався крутий поворот. Головною галуззю став туризм, відтіснив сільське господарство на друге місце.

МОВА

Відповідно до статуту автономної області офіційними мовами на її території є: іспанська (кастельяно) і валенсийский. Валенсийский вважається рідною мовою Комунідад Валенсіана. Деякі лінгвісти не визнають валенсийский самостійною мовою, вважаючи її діалектом каталонського. Багато жителів регіону категорично не згодні з цим твердженням.
У туристичних зонах самим поширеними іноземними мовами є англійська та німецька.

ДЕРЖАВНИЙ УСТРІЙ

Валенсийское Спільнота складається з трьох провінцій (з півночі на південь): Кастельон, Валенсія і Аліканте Валенсийское Спільнота складається з трьох провінцій (з півночі на південь): Кастельон, Валенсія і Аліканте. Кожна провінція управляється власним представницьким органом - Діпутасьон Провінсіаль. Провінцій в свою чергу діляться на муніципалітети, виконавчі органи яких називаються - Айюнтамьенто (Ayuntamiento). Адміністративний поділ Валенсийского Товариства передбачає можливість об'єднання муніципалітетів в більш великі територіальні утворення, т.зв. комарки (comarca). Офіційно вони поки не створені, хоча в минулому Королівство Валенсія поділялося на комарки. Сьогодні назви цих історичних областей широко застосовуються (в туристичних виданнях в тому числі) для позначення окремих районів Валенсийского Співтовариства.
Рішення з питань, що входять до компетенції автономної області приймає Женералітат Валенсіана. До його складу входять: місцевий парламент - Кортс (Corts), де засідає 99 депутатів, і уряд - Конселл (Consell). Голова місцевого парламенту (Кортс) одночасно є главою уряду.

ТРАНСПОРТНА СИСТЕМА

Залізна дорога
Основна залізнична гілка проходить по т.зв. Середземноморського коридору (Corredor Mediterráneo), який починається від ст. Портбоу (Каталонія) і далі по узбережжю Середземного моря йде до м Лорка (Мурсія). Потяги з Валенсії в Мадрид слідують через Куенка або Альбасете (з Аліканте через Альбасете). У грудні 2010 р відкрито рух швидкісних поїздів на лінії Мадрид - Льеванте (до Валенсії). У 2012 р поїзда АВЕ має зв'язати Мадрид з Аліканте.
З Валенсії на поїзді можна дістатися і до будь-якої з трьох провінційних столиць Арагона (Теруель, Сарагоса і Уеска) і Барселони.
Залізна дорога   Основна залізнична гілка проходить по т Основні залізничні вокзали:

  • Естасьон дель Норте / Естасіо де Норд (Estación del Norte - ісп. / Estació del Nord - вал.) В місті Валенсія;
  • Естасьон термінів де Аліканте / Естасіо Термінал д'Алакант (Estación Término de Alicante - ісп. / Estació Terminal d'Alacant - вал.). Іноді його ще називають Естасьон де Мадрид;
  • Естасьон де Кастельон де ла Плану / Естасіо де Кастельо (Estación de Castellón de la Plana - ісп. / Estació de Castelló - вал.)

Мережа приміських поїздів (Cercanías Renfe) добре розвинена. З багатьох приморських міст на них легко дістатися до регіональних центрів відповідний провінцій. Наприклад електричка з Гандии йде до Валенсії всього 45 хв.
Крім ж / д гілок зі стандартною на Піренейському півострові, т.зв. іберійської колією, на території Валенсийского Товариства існують вузькоколійні лінії, які експлуатуються компанією Феррокарілс де ла Женералітат Валенсіана. Це - гілка Аліканте - Бенідорм - Денія; метро і трамвай в Валенсії; трамвай в Аліканте.
автодороги
Основний автотрасою є швидкісне шосе аутів-Аутопіста дель Медітерранео (AP- 7 / A- 7), яка прокладена вздовж берега Середземного моря. Автотраса з Валенсії в Мадрид проходить через Альбасете. Дорога платна.
Аеропорти
На території Валенсийского спільноти є 2 діючих міжнародних аеропорту: Алтет (Altet) в Аліканте і Манісес (Manises) в місті Валенсія. В обидва цих аеропорту є прямі рейси з Росії. Побудований третій аеропорт біля столиці провінції Кастельон, однак ця повітряна гавань поки не експлуатується.

ГАСТРОНОМІЯ

Попри всю різноманітність кухні автономної області, найбільшою популярністю користується валенсийськая паелья (la paella) - страва з рису, морепродуктів і курки Попри всю різноманітність кухні автономної області, найбільшою популярністю користується валенсийськая паелья (la paella) - страва з рису, морепродуктів і курки. Рис в найрізноманітніших формах постійно присутня в меню. Але не тільки він. Овочі, рибу і м'ясо жителі Країни Валенсія їдять з не меншим апетитом.
Варто спробувати Орчата (оршад) з земляного мигдалю (horchata de chufa) - типовий місцевий прохолодний напій.
Виноробство розвинене в Країні Валенсія з античних часів. Найбільш відомою зоною контрольованого походження вина (ДО) є район Утьель-Рекена. Тут вирощують виноград Темпранільо з якого виходять чудові червоні і рожеві вина. Інші ДО Комунідад Валенсіана - Аліканте і Валенсія. У цих зонах в основному виробляють білі і десертні вина (мускатель). Великою популярністю користуються: кавовий лікер (Алькою); містель (комарки Марина Баха і Ойя де Буньоль); трав'яний лікер (el herbero), наполягають на травах Сьєрра Мариола.
Більшість десертів і зараз робиться на основі мавританських рецептів. Найоригінальніша валенсийськая солодкість на основі мигдалю - туррон (turrón). Відомі фабрики з його виробництва знаходяться в Хіхона (Jijona / Alicante) і Касінос (Casinos / Valencia). У Хатіві (Játiva) готують десерт з гарбуза - Арнад (Arnadí).

СВЯТА

День Валенсийского Товариства (Día de la Comunidad Valenciana) відзначається 9 жовтня. У Валенсії він збігається з Днем Святого Діонісія (San Dionisio).
Улюбленими святами на території Комунітат Валенсіана є «Маври і Християни» (Moros y Cristianos), які відзначаються протягом усього року в різних містах і селищах автономії. Приводом для святкування служать події далекого минулого - битви між мусульманами і християнами. З великим задоволенням та ентузіазмом жителі Країни Валенсія зустрічають і інші свята: Різдво і Новий рік, День Волхвів, Святу (Страсну) Тиждень, День Сан Жоан (літнє сонцестояння), День Всіх Святих і, звичайно, Фальяс у Валенсії. Останній отримав статус нематеріальної (духовної) світової спадщини людства (2016 рік) .
Популярні свята, де роль головних героїв грають бики. Найбільш відомий з них - «Бики в Море» (Денія). У жовтні в Гандии (Валенсія) проходить Ярмарок, присвячений сімейству Борджіа (Borgia). Артисти розігрують сцени з життя Борджіа, а на міській площі відкривається ринок епохи Відродження. Не менш цікава Ярмарок Всіх Святих в Консентайне (1 листопада), яка є однією з найстаріших в Іспанії (1346). День Валенсийского Товариства (Día de la Comunidad Valenciana) відзначається 9 жовтня

Свята міжнародного туристичного значення:

Фальяс у Валенсії (Fallas de Valencia) - Валенсія, 15 - 19 березня;
Процесія Вербної Неділі (Procession del Domingo de Ramas de Elche) - Ельче (Аліканте), у Вербну неділю;
Маври і Християни (Moros y Cristianos de Alcoy) - Алкой (Аліканте), 22 - 24 квітня;
• Багаття Сан Жоан (Hogueras de San Juan) - Аліканте, 20 - 24 червня;
Міжнародний конкурс виконавців хабанери (Certamen Internacional de Habaneras y Polifonia) - Торрев'єха (Аліканте), 22-30 липня;
Містерія Ельче (Misterio de Elche) - Ельче (Аліканте), 14-15 серпня
Томатина ( La Tomatina) - Буньоль (Валенсія), останню неділю серпня;
Вхід биків і коней (Entrada de toros y caballos) - Сегорбе (Кастельон) - 2-й тиждень вересня; • Фальяс у Валенсії (Fallas de Valencia) - Валенсія, 15 - 19 березня;   • Процесія Вербної Неділі (Procession del Domingo de Ramas de Elche) - Ельче (Аліканте), у Вербну неділю;   • Маври і Християни (Moros y Cristianos de Alcoy) - Алкой (Аліканте), 22 - 24 квітня;   • Багаття Сан Жоан (Hogueras de San Juan) - Аліканте, 20 - 24 червня;   • Міжнародний конкурс виконавців хабанери (Certamen Internacional de Habaneras y Polifonia) - Торрев'єха (Аліканте), 22-30 липня;   •   Містерія Ельче   (Misterio de Elche) - Ельче (Аліканте), 14-15 серпня   •   Томатина   (   La Tomatina)   - Буньоль (Валенсія), останню неділю серпня;   • Вхід биків і коней (Entrada de toros y caballos) - Сегорбе (Кастельон) - 2-й тиждень вересня;

Свята національного туристичного значення:

• Процесія Волхвів (Cabalgata de Reyes Magos de Alcoy) - Алькою (Аліканте), 5 січня;
• Маври і Християни (Moros y Cristianos de Bocairente) - Бокайрент (Валенсія), лютий;
Фальяс (Fallas de Alcira) - Альсіра (Валенсія), з 15 - 19 березня;
• Свята Магдалени (Fiestas de Magdalena) - Кастельон де ла Плану (Кастельон), березень;
• Пасьон (La Pasion) - кальос де Сегура (Аліканте), березень;
• Свята Сан Вісенте Феррера (Fiestas de San Vicente Ferrer) - Валь-де-Уксо (Кастельон) з 2-го понеділка по 3-е неділю квітня;
• Містерія де ла Пасьон (Misterio de la Pasion) - Монкада (Валенсія), квітень;
• Маври і Християни (Moros y Cristianos de Bañeres) - Баньерес (Аліканте) з 22 - 25 квітня;
• Страсний Тиждень (Semana Santa en Alcira) - Альсіра (Валенсія), напередодні католицького Великодня;
• Страсний Тиждень (Semana Santa en Crevillente) - Кревільєнте (Аліканте), напередодні католицького Великодня;
• Страсний Тиждень (Semana Santa en Gandia) - Гандия (Валенсія), напередодні католицького Великодня;
• Страсний Тиждень (Semana Santa en Orihuela) - Оріуела (Аліканте), напередодні католицького Великодня;
• Страсний Тиждень (Semana Santa en Sagunto) - Сагунто (Валенсія), напередодні католицького Великодня;
• Іспано - арабські свята (Fiestas Hispano-arabes a favor de San Bonifacio) - Петрел (Аліканте), 14-18 травня;
• Маври і Християни (Moros y Cristianos de Elda) - Елда (Аліканте), 4-8 червня;
• Бики в Море (Els bous a la Mar) - Денія (Аліканте), 4 - 12 липня;
• Маври і Християни (Moros y Cristianos en honor a San Hipólito Martír ) - Консентайна (Аліканте), 6 -15 серпня;
• Маври і Християни (Moros y Cristianos) - Онтеньєнте (Валенсія), 20 - 23 серпня;
• Свято збору винограду (Fiesta de Vandemia) - Рекен (Валенсія), кінець серпня;
• Маври і Християни (Moros y Cristianos) - Вильена (Аліканте), 4 - 9 вересня;
• Маври і Християни (Moros y Cristianos) - Ольера (Валенсія), 7 - 8 вересня;

ПРИРОДНІ ПАРКИ

Всього на території Країни Валенсія 22 Природних Парку (Parque Natural), 8 Охоронюваних Пейзажів (Paisaje Protejido) і 1 Природний Пам'ятник (Monumento Natural). Вони розташовані як на узбережжі, так і в глибині території автономії. Всього на території Країни Валенсія 22 Природних Парку (Parque Natural), 8 Охоронюваних Пейзажів (Paisaje Protejido) і 1 Природний Пам'ятник (Monumento Natural)

Провінція Аліканте

• Карраскал де Фонт Роха (Carrascal de la Font Roja). Утворення в 1987 р і займає площу 2450 га. Знаходиться в Комарк Ойа де Алька (Hoya de Alcoy).
• Ель Хондо (El Hondo) - розташовується на теріторіях муніціпалітетів Єльч и Кревільєнте (Аліканте). Лагуна в цьом парку утворені гирлом річки Віналопо (río Vinalopó).
Лагуни Мата и Торревьєха (Lagunas de la Mata y Torrevieja) - займає площу 3743 га. Парк оголошений зоною, що охороняється в 1989 р Він знаходиться в районі (comarca) ла Вега Баха дель Сегура (la Vega Baja del Segura) на півдні провінції Аліканте.
Масіс (масив) де Монтгó (Macizo de Montgó). Площа парку (1987) - 2117 га. Він розташований в районі (Комарк) Марина Альта (Marina Alta) на півночі провінції Аліканте.
Мархай де Рябо-Олива (Marjal de Pego-Oliva). Площа парку (1995) - 1248 га. Дюни, які становлять головну пам'ятку заповідника, тягнуться на південь від річки Серпіс (río Serpis). Частина парку поширюється на територію провінції Валенсія.
Пеньон (скеля) де Іфач (Peñón de Ifach). Його площа всього 47 га. Мальовнича скеля здіймається з моря поруч з містечком Кальпе (Коста Бланка).
• Салінас (солончаки) де Санта Пола (Salinas de Santa Pola). Площа парку (1988) - 2.570 га. Знаходиться на півдні провінції Аліканте в районі (Комарк) Бахо Віналопо.
• Сьєрра де Мариола (Sierra de Mariola). Найбільший заповідник провінції Аліканте. Площа парку (2002) - 17257 га Цей гірський масив знаходиться на територіях районів Ойа де Алькою (Hoya de Alcoy), Кондадо де Консентайна (Condado de Cocentaina) і Вальє де Альбадіа (Valle de Albaida). Межі парку охоплюють частину території провінції Валенсія.

Провінція Кастельон

Десьерто (пустеля) де лас Пальмас (Desierto de las Palmas). Площа парку (1995) - 3293 га.
• Прат де Кабанес-Торребланка (Prat de Cabanes-Torreblanca). Площа парку (1989) - 865 га. Знаходиться в районі (Комарк) Плану Альта (Plana Alta).
• Сьєрра Кальдерона (Sierra Calderona). Площа парку - 17.772 га. Частково розташована на території провінції Валенсія.
• Сьєрра де Еспадан (Sierra de Espadán). Другий за площею заповідний парк на території Валенсийского спільноти (31.182 га.).
• Сьєрра де Ірта (Sierra de Irta). Змішаний заповідник, частково розташований на суші (7744 га.) І на морі (2448 га.)
• Іслас (острова) Колумбретес (Islas Columbretes). Чотири групи вулканічних островів цього заповідника розташовані на відстані 56 км від узбережжя Коста дель Ассаар. Їх відрізняє велика різноманітність тваринного і рослинного світу.
• Тененсія де Беніфасар (Tenencia de Benifasar). Площа парку (2006) - 5000 га Знаходиться між містечками Побла де Беніфасса (Pobla de Benifassà), Вальібона (Vallibona), Кастель де Кабрас (Castell de Cabres).
• Пеньяголоса (Peñagolosa). Заповідник розташований навколо однойменної гори. Площа парку - 1.094 га.

Провінція Валенсія

• Ла Альбуфера (La Albufera). Прісноводне озеро (глибина 1 м) на узбережжі Середземного моря на південь від міста Валенсія. Озеро відокремлене від моря вузькою смугою піщаного пляжу. Площа - 23,94 км². • Ла Альбуфера (La Albufera)
• Осес де Кабріель (Hoces del Cabriel). Площа парку (2005) - 31446 га. Найбільший заповідник на території Валенсийского Співтовариства.
• Парку Натураль де Чера-Сот де Чера (Parque Natural de Chera-Sot de Chera). Його особливість незвичайний рельєф. У минулому тут сталися потужні зсуви земної кори. Окремі розломи химерної форми досягають глибини 600 м.
Парку Натураль де Туріа (Parque natural del Turia).

Світове Спадщина ЮНЕСКО та інші пам'ятки

На території Валенсийского Товариства збереглися численні пам'ятники, що нагадують про бурхливу історію цього самобутнього і по-своєму цікавого регіону. Самі унікальні пам'ятки в різний час отримали високий статус «Світової Спадщини Людства» ЮНЕСКО. До них відносяться:
Печери в культурному парку Вальторта-Гасулья (parque cultural de la Valltorta-Gasulla), де збереглися наскальні малюнки, зроблені доісторичним людиною. Це лише частина великого об'єкта культурної спадщини, який в списку ЮНЕСКО позначений як «Печерне мистецтво середземноморської дуги Піренейського півострова». Парк знаходиться на півночі провінції Кастельон в районі (Албокассер / Albocаsser, Тіріг / Tirig, і Ковес де Вінрома / Coves de Vinromа). На території парку працює музей.
На території Валенсийского Товариства збереглися численні пам'ятники, що нагадують про бурхливу історію цього самобутнього і по-своєму цікавого регіонуБудівля Біржі в Валенсії (la Lonja de la Seda de Valencia). Воно було побудовано в період «Золотого століття Валенсії» (стиль - пізня готика).
Пальмовий ліс в Ельче (el Palmeral d'Elx) - найбільший в Європі. Існує думка, що на кожного жителя міста (населення 200 000) припадає не менше 5 пальм. Найбільш цікаві дерева ростуть в «Саду Священика» (Уерта де Кура / Huerta de Cura).

Крім того, чотири події, які щорічно відбуваються на території Комунітат Валенсіана, отримали статус нематеріальної (духовної) «Спадщини Людства», це:   • уявлення   Містерія Ельче   (Misteri d'Elx), яке йде в незмінному вигляді вже більше 500 років в міській церкві Санта Марія Крім того, чотири події, які щорічно відбуваються на території Комунітат Валенсіана, отримали статус нематеріальної (духовної) «Спадщини Людства», це:
уявлення Містерія Ельче (Misteri d'Elx), яке йде в незмінному вигляді вже більше 500 років в міській церкві Санта Марія.
Трибунал де лас Агуас де ла Уерта де Валенсія (Tribunal de las Aguas de la Huerta de Valencia ). Ритуал виник більше 1000 років тому, але і зараз (щочетверга, в полудень) судді з'являються в Соборі Валенсії, щоб розбирати справи про порушення правил користування водою з зрошувальних систем, розташованих в околицях столиці автономії.
Лас Фьестас де Нуестра Сеньйора де ла Салюд де Альгемесі (Las Fiestas de Nuestra Señora de la Salud de Algemesí ). Щорічне свято проходить 7 і 8 вересня в селищі Альгемесі. Святкові процесії відправляються від Малої базиліка Сан Жайме. У них беруть участь практично всі жителі. Костюми та всі декорації зроблені вручну і передаються з покоління в покоління.
• Фальяс у Валенсії (Fallas de Valencia)

Але не варто обмежувати себе тільки цими всесвітньо визнаними пам'ятками Але не варто обмежувати себе тільки цими всесвітньо визнаними пам'ятками.
Прогулянка в район Маестрасго і його знаменитий неприступний замок в Морель (Morella) принесе масу незабутніх вражень. Навіть зараз, щоб піднятися в цитадель доводиться витратити чимало сил. Похід в Місто Мистецтв і Наук і зоопарк Валенсії принесе задоволення і дорослим і дітям. Бенідорм (Коста Бланка), з його готелями, спрямованими в небо, і парком розваг «Терра Мітіко» - величезний футуристичний місто-свято на Середземному морі. А ще є: Аліканте , Хатива, Сагунто, Пеньіскола , Алькою, Онда, Гандия, Сегорбе, Оріуела. Кожен з цих міст має свій неповторний особою і овіяний численними легендами.

Матеріал підготовлений на основі статті «Комунідад Валенсіана» (Вікіпедія, ісп. Яз.)

Новости