Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Погода в Іспанії - як дізнатися і на що розраховувати

  1. Атлантичний клімат
  2. середземноморський клімат
  3. субтропічний клімат
  4. гірський клімат

Погода в Іспанії - це один з головних чинників, за якими ця країна приваблює мандрівників з усієї планети Погода в Іспанії - це один з головних чинників, за якими ця країна приваблює мандрівників з усієї планети. Незважаючи на те, що в переважної частини країни тепло круглий рік, іноді буває не зайвим перевірити ще раз погодні умови перед поїздкою в цю країну. На щастя, в інтернеті безліч способів зробити це. Найпростішим є відвідування пошукового сайту типу Гугла або Яндекса - якщо набрати в пошуковому рядку «погода в (назва міста)», то в результаті пошуку негайно відобразиться нинішня температура в сюжеті вас іспанському місті, а також її прогноз на кілька днів. В останніх версіях Windows погоду можна дізнатися, ввівши назву потрібного вам міста в гаджеті для робочого столу на Windows 7 або в додатку в головному вікні Windows 8.

Варто відзначити, що клімат Іспанії дуже різноманітний. В основному, виділяють чотири основних кліматичних зони - океанічну, середземноморську, субтропическую і гірську. Кожна з цих зон безпосередньо впливає на погоду в чітко визначених географічних областях.

Атлантичний клімат

Зона атлантичного клімату поширюється в Іспанії на північ і північний схід країни, від Піренейських гір до Галісії. Характеризується такий клімат кількістю опадів, які випадають на протязі всього року. Саме з цієї причини північ і північний схід Іспанії - це сама зелена її частина. Температури досить помірні через близькість моря - взимку + 12-15, а влітку - + 20-25 градусів. Головні іспанські міста, в яких саме така температура - це Сан Себастьян, Льянес, Сантандер, Фос, Віго і Ов'єдо. Вологість тут є важливим фактором і посилює відчуття, як від низьких, так і від високих температур (головним чином це стосується півдня Галісії). Так, наприклад, в період аномальної спеки липня 2013 року в Віго відчуття від погоди людиною, що складається з температури, вітру і рівня вологості, було на рівні +52 градуси за Цельсієм, що, однак, є аномалією для цього регіону країни.

середземноморський клімат

Зона середземноморського клімату переважає на більшій частині території Іспанії. Балеарські острови, узбережжя материкової Іспанії, а також велика частина внутрішньої території країни відносяться саме до цієї кліматичній зоні. Існують, однак, відмінності всередині цієї кліматичної зони. Виділяють три підзони середземноморського клімату.

Характерний середземноморський клімат покриває собою більшу частину узбережжя, деякі райони всередині країни, а також Сеуту, Мелілью і Балеарські острови. Дощі йдуть нерегулярно, і велика частина опадів випадає восени і навесні. Зими зазвичай м'які і короткі, а літа - довгі і жаркі. Середня температура року - 15-18 градусів за Цельсієм. Основні міста з таким кліматом - це Деніа, Валенсія, Кастельон де ля Плану і Олива.

Середземноморський клімат з холодною зимою, іноді також помилково званий середземноморським континентальним кліматом, покриває собою плоскогір'я центральній частині Іспанії, низину річки Ебро, частина Гвадалкивир і північну частину провінції Аліканте. Характеризується досить екстремальними температурами протягом року - від -13 до +25 градусів. Зими довгі і досить холодні - температура повітря опускається до -5, а влітку дуже спекотно, і стовпчик термометра піднімається до + 35-40 градусів. Крім того, випадає мало опадів, в основному у вигляді злив в липні і серпні. Такий клімат в Ельіньо, Альбасете, Алкої, Вільєн і Рекен. Середземноморський клімат з холодною зимою, іноді також помилково званий середземноморським континентальним кліматом, покриває собою плоскогір'я центральній частині Іспанії, низину річки Ебро, частина Гвадалкивир і північну частину провінції Аліканте

Зона сухого середземноморського клімату поширена на південному сході країни. Дощі тут випадають вкрай рідко, і часто трапляються тривалі періоди посухи. Температура протягом року така ж, як і в зоні характерного середземноморського клімату, хоча влітку тут спекотніше. Такий клімат в Аліканте , Мурсії, Альмерії, Лорке і Картахені.

субтропічний клімат

Цей клімат характерний лише для Канарських островів, які знаходяться в безпосередній близькості від Північного тропіка і узбережжя Африки. Характеризується вітрами-пасатами, а також холодними течіями. Тут жарко протягом усього року - + 22-28 градуси за Цельсієм, а кількість опадів залежить від конкретного району. Через це на Канарських островах немає річок, а дощ часто приймає форму тропічного шторму. Такий клімат в Ароні, Санта Круз де Тенеріфе, Ля Рестінга і Арресифе. Існують також чотири підзони субтропічного клімату.

Субтропічний вологий клімат характерний для Оротава і Реалехос, а також прилеглих до них районах. Тут жарко весь рік, а також волого - опади випадають тут щедро. Зустрічається на півночі гірських островів, де зберігається наявність особливих вітрів - пасатів.

Гірський клімат Канарських островів характеризується низькими температурами, які можуть знижуватися нижче нуля. Іноді в зоні гірського клімату також випадає сніг, але зазвичай опади рідкісні. Такий клімат характерний для вищих точок гір Тенеріфе, Пальми і Гран Канарія.

Сухий субтропічний клімат характеризується м'якою температурою протягом цілого року при низькій кількості опадів. Поширений на більшій частині Фуертевентура і Лансароте, а також на півдні Гран Канарія, Тенеріфе і Гомери.

Зона пустельного клімату Канарських островів характеризується м'якими температурами протягом усього року з незначним зниженням температури вночі. Тут вкрай сухо, і дощі не випадають майже ніколи. Пустельний клімат характерний для найбільш посушливих районів Фуентевентура і Ланзароте. Одним з найбільш посушливих місць є Гран Тарахаль, розташований на острові Фуентевентура.

гірський клімат

Гірський клімат поширений в гірських районах материкової частини Іспанії, таких як, наприклад, Піренеї або Кантабрійське гірський ланцюг. Зими тут дуже холодні, а літо - прохолодне. Чим вище, тим більше випадає опадів - в основному у вигляді снігу. Північні схили гір найбільш холодні. Клімат характерний для гірськолижних курортів Вельї, Бенаске, Теруеля і Тревелеза, серед інших.

Таким чином, погода в Іспанії, за винятком високогірних районів, зазвичай досить тепла, а місцями і дуже спекотна. У більшій частині курортів на березі моря температура води і повітря в травні дозволяє сміливо йти на пляж. По місяцях іноді дуже відрізняється, як в Альбасете, а іноді порівняно мало відрізняється, як в Галісії. В цілому, клімат Іспанії розташовує до найрізноманітніших розваг - від морських купань до гірських лиж. Багато що залежить від розташування того чи іншого міста на карті. Однак варто пам'ятати що іноді погода буває і аномально для того чи іншого місяця. Якщо ви збираєтеся в Іспанію, не варто нехтувати простим прогнозом погоди на найближчі кілька днів.

Новости