Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Андорра - 2Hispania

  1. Андорра - 2Hispania • ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ • ГЕОГРАФІЯ і КЛІМАТ • ІСТОРІЯ • МОВА •...
  2. ІСТОРИЧНІ ФАКТИ
  3. МОВА
  4. АДМІНІСТРАТИВНО-ТЕРИТОРІАЛЬНИЙ ПОДІЛ
  5. ТРАНСПОРТ
  6. СВЯТА
  7. Головні свята парафій (паррокій).
  8. ГАСТРОНОМІЯ
  9. ЗАПОВІДНИКИ
  10. ГІРСЬКІ ЛИЖІ
  11. ПАМ'ЯТКИ
  12. Андорра - 2Hispania
  13. ГЕОГРАФІЯ і КЛІМАТ
  14. ІСТОРИЧНІ ФАКТИ
  15. МОВА
  16. АДМІНІСТРАТИВНО-ТЕРИТОРІАЛЬНИЙ ПОДІЛ
  17. ТРАНСПОРТ
  18. СВЯТА
  19. Головні свята парафій (паррокій).
  20. ГАСТРОНОМІЯ
  21. ЗАПОВІДНИКИ
  22. ГІРСЬКІ ЛИЖІ
  23. ПАМ'ЯТКИ
  24. Андорра - 2Hispania
  25. ГЕОГРАФІЯ і КЛІМАТ
  26. ІСТОРИЧНІ ФАКТИ
  27. МОВА
  28. АДМІНІСТРАТИВНО-ТЕРИТОРІАЛЬНИЙ ПОДІЛ
  29. ТРАНСПОРТ
  30. СВЯТА
  31. Головні свята парафій (паррокій).
  32. ГАСТРОНОМІЯ
  33. ЗАПОВІДНИКИ
  34. ГІРСЬКІ ЛИЖІ
  35. ПАМ'ЯТКИ
  36. Андорра - 2Hispania
  37. ГЕОГРАФІЯ і КЛІМАТ
  38. ІСТОРИЧНІ ФАКТИ
  39. МОВА
  40. АДМІНІСТРАТИВНО-ТЕРИТОРІАЛЬНИЙ ПОДІЛ
  41. ТРАНСПОРТ
  42. СВЯТА
  43. Головні свята парафій (паррокій).
  44. ГАСТРОНОМІЯ
  45. ЗАПОВІДНИКИ
  46. ГІРСЬКІ ЛИЖІ
  47. ПАМ'ЯТКИ
  48. Андорра - 2Hispania
  49. ГЕОГРАФІЯ і КЛІМАТ
  50. ІСТОРИЧНІ ФАКТИ
  51. МОВА
  52. АДМІНІСТРАТИВНО-ТЕРИТОРІАЛЬНИЙ ПОДІЛ
  53. ТРАНСПОРТ
  54. СВЯТА
  55. Головні свята парафій (паррокій).
  56. ГАСТРОНОМІЯ
  57. ЗАПОВІДНИКИ
  58. ГІРСЬКІ ЛИЖІ
  59. ПАМ'ЯТКИ
  60. Андорра - 2Hispania
  61. ГЕОГРАФІЯ і КЛІМАТ
  62. ІСТОРИЧНІ ФАКТИ
  63. МОВА
  64. АДМІНІСТРАТИВНО-ТЕРИТОРІАЛЬНИЙ ПОДІЛ
  65. ТРАНСПОРТ
  66. СВЯТА
  67. Головні свята парафій (паррокій).
  68. ГАСТРОНОМІЯ
  69. ЗАПОВІДНИКИ
  70. ГІРСЬКІ ЛИЖІ
  71. ПАМ'ЯТКИ

Андорра - 2Hispania

•   ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ   •   ГЕОГРАФІЯ і КЛІМАТ   •   ІСТОРІЯ   •   МОВА   •   АДМІНІСТРАТИВНО ТЕРИТОРІАЛЬНИЙ ПОДІЛ   •   ТРАНСПОРТ   •   СВЯТА   •   ГАСТРОНОМІЯ   •   ЗАПОВІДНИКИ   •   ГІРСЬКІ ЛИЖІ   •   ПАМ'ЯТКИ   •   БУКЛЕТ АНДОРРА ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ ГЕОГРАФІЯ і КЛІМАТ ІСТОРІЯ МОВА АДМІНІСТРАТИВНО ТЕРИТОРІАЛЬНИЙ ПОДІЛ ТРАНСПОРТ СВЯТА ГАСТРОНОМІЯ ЗАПОВІДНИКИ ГІРСЬКІ ЛИЖІ ПАМ'ЯТКИ БУКЛЕТ "АНДОРРА"

Князівство Андорра (El Principado de Andorra - каст. / Principat d'Andorra - кат.) - невелика держава, площа якого всього 468 кв. км. Воно розташоване в самому центрі Піренейській осі (середня висота - 1 996 м над рівнем моря). На півдні межує з автономною областю Каталонія (Іспанія), а на півночі з департаментом Міді Пірене (Франція). На території країни проживає приблизно 84 тис. Чоловік (2008). У зимові місяці «населення» зростає багаторазово, завдяки гірськолижникам з усієї Європи, які дуже люблять місцеві траси. Столиця - Андорра-ла Велья (Andorra la Vella). Особливість князівства полягає в тому, що у держави 2 глави. Один від Іспанії, а інший від Франції. Країна не має власних збройних сил.
В середині ХХ ст. бідна і ізольована територія перетворилася в процвітаючу державу завдяки розвитку туризму та банківської справи.

Гімн Андорри називається «Карл Великий» і прославляє засновника Священної Римської Імперії.

ГЕОГРАФІЯ і КЛІМАТ

Андорра країна з високогірним рельєфом на південному сході Піренейського півострова. На території Андорри знаходяться 65 гір, висота яких перевищує 2500 м. Найвища з них - Пік Комапедроса (Comapedrosa), 2942 м, на кордоні між Іспанією і Францією. Між гір лежать вузькі долини, по яких протікають гірські річки, в тому числі три найбільш протяжні: Північна Валіра (Valira del Norte), Східна Валіра (Valira de Oriente) і Велика Валіра (Gran Valira). На території Андорри є понад 60 озер. Найбільше - озеро Жуклар, яке займає площу - 21 га. У літню пору через нестачу води воно іноді частково пересихає, і тоді виглядає як 3 самостійних озера. На території Андорри в основному ростуть соснові і букові ліси, а на висотах вище 2000 м починаються альпійські луки.
Андорра країна з високогірним рельєфом на південному сході Піренейського півострова Клімат Андорри - середземноморський високогірний. Взимку холодно (в середньому -2 ° C), а влітку не жарко (в середньому 24 ° C). Температура повітря безпосередньо залежить від висоти над рівнем моря. В Андоррі досить велика кількість сонячних днів в році, а клімат в цілому сухої. Опади зазвичай випадають у другій половині дня, ближче до заходу сонця. Взимку у вигляді снігу.

ІСТОРИЧНІ ФАКТИ

Перша згадка про андосінах (andosinos) зустрічається у праці античного літописця Полібія, в якому описувався перехід Ганнібала через Піренеї (II ст. До н.е.). Однак знайдені археологами сліди матеріальної культури незаперечно свідчать про те, що людина оселився в долинах Андорри набагато раніше. Після завоювання Римом Піренейського півострова територія, на якій знаходиться князівство, була частиною провінції Іспанія Сітеріор. Потім землі нинішньої Андорри увійшли до складу вестготского королівства. На початку VIII ст. маври захопили майже всю територію Іспанії, а потім перейшли через Піренейські гори і вторглися в межі королівства Франків. Карлос Мартель (Карл Великий) здобув перемогу при Туре (732 м) і подальша експансія мусульман на північ Європи була зупинена. Але територія нинішньої Андорри була звільнена тільки в 817 р після чого увійшла до складу т.зв. Марка Іспаніка (Marca Hispánica), яку заснував Карл Великий (Carlomagno).
Перша згадка про андосінах (andosinos) зустрічається у праці античного літописця Полібія, в якому описувався перехід Ганнібала через Піренеї (II ст Нинішнє двовладдя своїм походженням сходить до середніх століть, коли долини Андорри належали графству Уржель. У 1033 граф Ерменгол VI віддав всі свої права на землі Андорри єпископу Уржель, який не мав збройних загонів для захисту своїх володінь і їх жителів. Тому церква була змушена трохи пізніше (1095 г.) укласти договір з сімейством Кабое і передати їм політичні, судові та військові права в Андоррі. При цьому єпископ Уржель залишив за собою верховну владу. Так виникла особлива юрисдикція єпископату Уржель над Андоррою. У XII - XIII ст. після декількох династичних шлюбів права на Андорру перейшли від сімейства Кабое до графів Фуа, вихідцям з Наварри (Франція).
8 вересня 1278 року між єпископом Уржель і Рожером Бернардо III Фуа був підписаний 1 Лерідскій договір про поділ повноважень між суверенами. З цього моменту на політичній карті з'явилося Князівство Андорра. Однак, це не призвело до усунення всіх розбіжностей між двома співправителями і через десять років вони знову сіли за стіл переговорів, щоб укласти новий (другий за рахунком) договір. Угода, зокрема, передбачала право суверенів призначати нотаріусів своїми представниками в князівстві.
У 1419 році для захисту інтересів місцевих жителів було утворено Раду Землі (Consell de la Terra) в який входили по 2-3 представники від кожного з 6 парафій.
У 1610 році син Генріха IV, Людовік XIII, остаточно включає графство Фуа до складу французької корони і з тих пір Князівством Андорра спільно управляють Єпископ Сеу д'Уржель і суверен Франції.
1812 - 1814 рр. були єдиними в історії князівства, коли воно належало тільки одному господареві - Наполеону.

Протягом тривалого періоду часу в цьому високогірному князівстві діяла досить оригінальна модель соціально-політичного устрою. Суспільство поділялося на дві групи: сімейні клани фокс і касалерс. До першої (фокс) ставилися заможні громадяни, які платили податки. Другу (касалерс) становили власники будинків, які були настільки бідні, що не могли платити податки. Брати участь у політичному житті могли тільки представники фокс. Таких родин налічувалося 179 проти 600 будинків касалерс. У 1866 р була проведена реформа, яка ліквідувала поділ на фокс і касалерс.
Тихе життя гірських долин була перервана в 1933 р, коли підрозділ французьких жандармів окупувала Андорру через виникнення відкритих протиріч між Генеральною Радою (місцевим самоврядуванням) і суверенами. Присутність поліцейських сил було викликано також страйком будівельників дороги з Андорри-ла Велья в Па-де-ла-Каса. Вони вимагали поліпшення умов праці і підвищення заробітної плати.
У 1934 р трапився історичний анекдот. Російський емігрант Борис Скосирев, на прізвисько Барон д'оранж, оголосив себе королем Андорри - Борисом I. За перші 9 днів свого правління Скосирев «оприлюднив» Конституцію, прийняв кілька декретів і оголосив війну Єпископу Уржель. Франція відмовилася втручатися «у внутрішні справи» князівства. А священнослужитель не став спокушати долю і послав в Андорру наряд з п'яти національних гвардійців. Вони без особливого шуму відконвоювали Бориса I до в'язниці. Через 4 роки Скосирев знову з'явився в Екс ан Провансі, де знову «заявив вимоги» на трон Андорри. Тепер уже французи змушені були його заарештувати і судити.
Під час Другої світової війни Андоррі вдалося зберегти нейтралітет, хоча французькі війська перебували на території князівства з 1936 р по 1940 р і з 1944 по 1945 р
14 січня 1982 р перший уряд Андорри приступило до виконання своїх повноважень, а в 1993 р на референдумі була прийнята 2-а Конституція князівства, яка остаточно закріпила суверенітет народу Андорри над територією країни.

МОВА

Офіційною мовою Андорри є каталонський або Каталан (catalán). При цьому більшість жителів країни володіють іспанською (кастельяно) і французькою мовами. Офіційною мовою Андорри є каталонський або Каталан (catalán)

АДМІНІСТРАТИВНО-ТЕРИТОРІАЛЬНИЙ ПОДІЛ

В даний час територія Князівства Андорра розділена на 7 парафій (паррокій / parroquias). Це - Канильо, Енкамп, Ордіно, Ла Массана, Андорра-ла Велья, Сант-Хуліа-де-Лорія, Ескалдес-Енгордані.
Князівство Андорра є соціальною, правовою демократичною державою. Законодавчу владу здійснює виборний орган - Генеральна Рада Долін Андорри (парламент). Вибирається на 4 роки і складається з 28 депутатів.
Главами держави є відповідно: Єпископ Уржель, з іспанської сторони, і Президент Французької Республіки - від Франції.
В даний час територія Князівства Андорра розділена на 7 парафій (паррокій / parroquias) Поточними справами держави займається уряд у складі прем'єр-міністра, 6 міністрів і 9 державних секретарів.
Цікава особливість Андорри, що в разі стихійних лих оголошується загальний збір (сомато - somatén), в якому беруть участь чоловіки старше 18 років, які мають громадянство Андорри.
У Андорри є власні дипломатичні представництва за кордоном, і вона бере участь в роботі ряду міжнародних організацій.

ТРАНСПОРТ

Єдиним видом сполучення на території Андорри є автомобільний транспорт. При цьому дорожня мережа дуже добре розвинена. Для прискорення руху побудовані численні тунелі.

Шлях туриста в Князівство лежить через сусідні країни: Францію і Каталонію в Іспанії. Там знаходяться найближчі аеропорти і залізничні станції.

На французькій стороні це:   • Аеропорт Перпіньян (Perpignan) в 128 км на схід На французькій стороні це:
• Аеропорт Перпіньян (Perpignan) в 128 км на схід. Автобусного сполучення немає, але на т.зв. жовтому поїзді можна доїхати до станції Латур-де-Кароль (La Tour de Carol), де зробити пересадку на місцеву гілку до прикордонної станції Л'Оспіталітет (L'Hospitalet);
• Аеропорт Тулузи (Toulouse-Blagnac) в 196 км на північ. Звідси можливо заздалегідь забронювати трансфер на машині / автобусі до будь-якого туристичного центру Андорри через службу Andorra Airport Transfers.
• Аеропорт Каркассонн (Carcassonne) в 130 км на північний схід. Приблизно дві години на машині, але залежить від погоди.

Найзручніший варіант знаходиться на іспанській стороні:
• Аеропорт Барселона (Barcelona) в 202 км на південь. Автобуси в Андорру слідують кілька разів в день. Час в дорозі 3-4 години.

СВЯТА

Офіційні свята Андорри (вихідні дні):
• 1 січня - Новий рік (Cap d'any)
• 14 березня - День Конституції (Día de la Constitució)
• 8 вересня - День Діви Мерітщель (Mare de Déu de Meritxell)
• 25 грудня - Різдво (Nadal)

Протягом всього року різні населені пункти Андорри відзначають власні свята Протягом всього року різні населені пункти Андорри відзначають власні свята. Майже всі вони мають релігійне коріння або пов'язані зі зміною пір року. Наприклад, Народний День (fiesta del Pueblo) відзначається в день Сант Жоан і збігається з літнім сонцестоянням (червень). Інші цікаві свята Андорри: Сант Естеве (fiesta de Sant Esteve), день покровителя приходу (паррокіі) Андорра-ла Велья і різдвяна Ярмарок Святої Лусії (feria de Santa Llúcia). У дні народних свят на вулицях і площах міст країни можна спостерігати людей, танцюючих сардану.

Головні свята парафій (паррокій).

• Канільо (Fiesta Mayor de Canillo) - кінець липня.
• Енкамп (Fiesta Mayor de Encamp) - середина серпня.
Ордино (Fiesta Mayor de Ordino) - початок вересня.
Ла Массана (Fiesta Mayor de La Massana) - середина серпня.
• Андорра-ла Велья (Fiesta Mayor de Andorra la Vella) - кінець липня - початок серпня.
• Сант Жуліа де Лориа (Fiesta Mayor de Sant Julià de Lòria) - кінець липня.
• Ескалдес-Енгордані (Fiesta Mayor de Escaldes-Engordany) - кінець липня.
Головною подією культурного життя князівства вважається Міжнародний Джазовий Фестиваль в Ескалдес-Енгордані (липень). Його учасниками в різні роки були: Майлс Девіс, Б.Б.Кінг і інші видатні джазисти.
Інший міжнародний фестиваль - Нарсисо Йепес (Narciso Yepes) проводиться в Ордіно в залі, іменованому аудиторії Насіональ де Андорра (Auditorio Nacional de Andorra). У програмі фестивалю - класична музика і джаз (вересень).
З листопада по травень триває, насичений різноманітними музичними і танцювальними подіями, концертний сезон в Андоррі-ла Велья.

ГАСТРОНОМІЯ

Своїми відмінними рисами гастрономія Андорри зобов'язана двом факторам: високогірного характеру рельєфу країни і її положенню на стику двох культур: іспанської (каталонської) і французької. Тут дуже поширені страви з дичини (заєць, олень і косуля), в комбінації з сочевицею, рисом або кукурудзою. Форель, яку ловлять в місцевих річках, готується самими екзотичними способами. Її смажать, тушкують і запікають. Варті уваги місцеві овечі сири і сировялений окіст (хамон серрано). Улюбленими фруктами в Андоррі є яблука і айва. Цікава особливість кухні Андорри полягає в тому, що в одній страві можуть бути використані різні види м'яса. Наприклад, кролик часто поєднується зі свининою, яловичиною або качкою.
Своїми відмінними рисами гастрономія Андорри зобов'язана двом факторам: високогірного характеру рельєфу країни і її положенню на стику двох культур: іспанської (каталонської) і французької У меню ресторанів Андорри можна зустріти такі назви:
Ескуделья (escudella) - овочевий суп.
Ростес аль мілину (rostes al mel) - смажена свинина попередньо маринована в меду і оцті. Завдяки такій обробці, м'ясо набуває приємний кисло-солодкий смак і ставати дуже ніжним.
Костельес а ла Лосано (costelles a la losa) - баранячі реберця, які смажаться на свинячому салі з часником. Процес приготування відбувається на попередньо розігрітій камені.
Пердіс а ла вінагрета (perdiz a la vinagreta) - найбільш поширене місцеве блюдо з птиці. Це - куріпка, маринована в особливому соусі з оцту і цибулі. Ця суміш надає птаху особливо ніжний смак.
Труча а ла андоррана (trucha a la andorrana) або труча а ла Молінеро (trucha a la molinera) - форель по андоррськи.
Любителі десертів можуть спробувати різноманітні муси і солодкі крепи (млинці), а також:
Торріхас (torrijas) - хліб, вимочений в меду й вершках.
Кока масегада (coca masegada) - різновид каталонської коки (пирога з начинкою). У тісто без дріжджів, крім звичайних яєць, солі і цукру, додається мускатель і горілка.
Орехонес (orejones) - сушений персик, відварений у вині з цукром.
Мансанас асадас (manzanas asadas) - печені яблука. Вони частенько доповнюють другі страви.
В Андоррі немає власних вин, але їх цілком замінюють іспанські і французькі.

ЗАПОВІДНИКИ

У 2004 році долина Мадре - Перафіта - Кларор була включена до Списку Світової Спадщини Людства як природний пам'ятник. У 2004 році долина Мадре - Перафіта - Кларор була включена до Списку Світової Спадщини Людства як природний пам'ятник

ГІРСЬКІ ЛИЖІ

Гірські лижі - національне захоплення Андорри. Тут безліч трас для занять цим видом спорту, які зосереджені в трьох районах країни:
Гірські лижі - національне захоплення АндорриГрандваліра (Grandvalira) - ця зона виникла в результаті злиття Пас де ла Каса-Грау Ройж (Pas de la Casa-Grau Roig) і Солдеу-Ель Тартер (Soldeu-El Tarter).
• Вальнорд (Vallnord) - з'явилася після об'єднання кількох гірськолижних станцій Пал (Pal), Арінсал (Arinsal) і Ордіно-Аркаліс (Ordino-Arcalís).
• Натурландія (Naturlandia) - знаходиться в районі Ла Рабасса (La Rabassa) і має перепад висот від 1960 м над рівнем моря до 2160 м. Загальна протяжність 5-й трас різного ступеня складності становить 15 км.
В Андоррі є місця, де можна покататися і на звичайних лижах.
Більше про гірськолижному туризмі та інші можливості відпочинку в Князівстві в буклеті "Андорра"

ПАМ'ЯТКИ

Завдяки своїм невеликим розмірам Князівство Андорра може похвалитися найбільшою кількістю пам'ятників романського періоду на квадратний метр. Церква Санта-Колома (IX - X ст.) - єдиною в світі храм з круглою дзвіницею.
В Андоррі відкрито безліч музеїв: Каса Руль (Casa Rull) в Сіспоні; Фарга Россель (Farga Rossell) в Ла Массана; Центр Інтерпретації Андорра Романіка (Centro de interpretación Andorra Románica) в Пале; музей Віладомат (museo Viladomat); Музей макетів Романського Мистецтв а (museo de Maquetas de Arte Románico) і Музей Парфуми (museo del Perfume) в Ескалдес-Енгордані; Національний музей автомобілів (Museo Nacional del Automóvil) в Енкампе і цілий ряд інших.

У статті використані матеріали з Андоррі з Вікіпедії (ісп.)

Андорра - 2Hispania

•   ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ   •   ГЕОГРАФІЯ і КЛІМАТ   •   ІСТОРІЯ   •   МОВА   •   АДМІНІСТРАТИВНО ТЕРИТОРІАЛЬНИЙ ПОДІЛ   •   ТРАНСПОРТ   •   СВЯТА   •   ГАСТРОНОМІЯ   •   ЗАПОВІДНИКИ   •   ГІРСЬКІ ЛИЖІ   •   ПАМ'ЯТКИ   •   БУКЛЕТ АНДОРРА ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ ГЕОГРАФІЯ і КЛІМАТ ІСТОРІЯ МОВА АДМІНІСТРАТИВНО ТЕРИТОРІАЛЬНИЙ ПОДІЛ ТРАНСПОРТ СВЯТА ГАСТРОНОМІЯ ЗАПОВІДНИКИ ГІРСЬКІ ЛИЖІ ПАМ'ЯТКИ БУКЛЕТ "АНДОРРА"

Князівство Андорра (El Principado de Andorra - каст. / Principat d'Andorra - кат.) - невелика держава, площа якого всього 468 кв. км. Воно розташоване в самому центрі Піренейській осі (середня висота - 1996 м над рівнем моря). На півдні межує з автономною областю Каталонія (Іспанія), а на півночі з департаментом Міді Пірене (Франція). На території країни проживає приблизно 84 тис. Чоловік (2008). У зимові місяці «населення» зростає багаторазово, завдяки гірськолижникам з усієї Європи, які дуже люблять місцеві траси. Столиця - Андорра-ла Велья (Andorra la Vella). Особливість князівства полягає в тому, що у держави 2 глави. Один від Іспанії, а інший від Франції. Країна не має власних збройних сил.
В середині ХХ ст. бідна і ізольована територія перетворилася в процвітаючу державу завдяки розвитку туризму та банківської справи.

Гімн Андорри називається «Карл Великий» і прославляє засновника Священної Римської Імперії.

ГЕОГРАФІЯ і КЛІМАТ

Андорра країна з високогірним рельєфом на південному сході Піренейського півострова. На території Андорри знаходяться 65 гір, висота яких перевищує 2500 м. Найвища з них - Пік Комапедроса (Comapedrosa), 2942 м, на кордоні між Іспанією і Францією. Між гір лежать вузькі долини, по яких протікають гірські річки, в тому числі три найбільш протяжні: Північна Валіра (Valira del Norte), Східна Валіра (Valira de Oriente) і Велика Валіра (Gran Valira). На території Андорри є понад 60 озер. Найбільше - озеро Жуклар, яке займає площу - 21 га. У літню пору через нестачу води воно іноді частково пересихає, і тоді виглядає як 3 самостійних озера. На території Андорри в основному ростуть соснові і букові ліси, а на висотах вище 2000 м починаються альпійські луки.
Андорра країна з високогірним рельєфом на південному сході Піренейського півострова Клімат Андорри - середземноморський високогірний. Взимку холодно (в середньому -2 ° C), а влітку не жарко (в середньому 24 ° C). Температура повітря безпосередньо залежить від висоти над рівнем моря. В Андоррі досить велика кількість сонячних днів в році, а клімат в цілому сухої. Опади зазвичай випадають у другій половині дня, ближче до заходу сонця. Взимку у вигляді снігу.

ІСТОРИЧНІ ФАКТИ

Перша згадка про андосінах (andosinos) зустрічається у праці античного літописця Полібія, в якому описувався перехід Ганнібала через Піренеї (II ст. До н.е.). Однак знайдені археологами сліди матеріальної культури незаперечно свідчать про те, що людина оселився в долинах Андорри набагато раніше. Після завоювання Римом Піренейського півострова територія, на якій знаходиться князівство, була частиною провінції Іспанія Сітеріор. Потім землі нинішньої Андорри увійшли до складу вестготского королівства. На початку VIII ст. маври захопили майже всю територію Іспанії, а потім перейшли через Піренейські гори і вторглися в межі королівства Франків. Карлос Мартель (Карл Великий) здобув перемогу при Туре (732 м) і подальша експансія мусульман на північ Європи була зупинена. Але територія нинішньої Андорри була звільнена тільки в 817 р після чого увійшла до складу т.зв. Марка Іспаніка (Marca Hispánica), яку заснував Карл Великий (Carlomagno).
Перша згадка про андосінах (andosinos) зустрічається у праці античного літописця Полібія, в якому описувався перехід Ганнібала через Піренеї (II ст Нинішнє двовладдя своїм походженням сходить до середніх століть, коли долини Андорри належали графству Уржель. У 1033 граф Ерменгол VI віддав всі свої права на землі Андорри єпископу Уржель, який не мав збройних загонів для захисту своїх володінь і їх жителів. Тому церква була змушена трохи пізніше (1095 г.) укласти договір з сімейством Кабое і передати їм політичні, судові та військові права в Андоррі. При цьому єпископ Уржель залишив за собою верховну владу. Так виникла особлива юрисдикція єпископату Уржель над Андоррою. У XII - XIII ст. після декількох династичних шлюбів права на Андорру перейшли від сімейства Кабое до графів Фуа, вихідцям з Наварри (Франція).
8 вересня 1278 року між єпископом Уржель і Рожером Бернардо III Фуа був підписаний 1 Лерідскій договір про поділ повноважень між суверенами. З цього моменту на політичній карті з'явилося Князівство Андорра. Однак, це не призвело до усунення всіх розбіжностей між двома співправителями і через десять років вони знову сіли за стіл переговорів, щоб укласти новий (другий за рахунком) договір. Угода, зокрема, передбачала право суверенів призначати нотаріусів своїми представниками в князівстві.
У 1419 році для захисту інтересів місцевих жителів було утворено Раду Землі (Consell de la Terra) в який входили по 2-3 представники від кожного з 6 парафій.
У 1610 році син Генріха IV, Людовік XIII, остаточно включає графство Фуа до складу французької корони і з тих пір Князівством Андорра спільно управляють Єпископ Сеу д'Уржель і суверен Франції.
1812 - 1814 рр. були єдиними в історії князівства, коли воно належало тільки одному господареві - Наполеону.

Протягом тривалого періоду часу в цьому високогірному князівстві діяла досить оригінальна модель соціально-політичного устрою. Суспільство поділялося на дві групи: сімейні клани фокс і касалерс. До першої (фокс) ставилися заможні громадяни, які платили податки. Другу (касалерс) становили власники будинків, які були настільки бідні, що не могли платити податки. Брати участь у політичному житті могли тільки представники фокс. Таких родин налічувалося 179 проти 600 будинків касалерс. У 1866 р була проведена реформа, яка ліквідувала поділ на фокс і касалерс.
Тихе життя гірських долин була перервана в 1933 р, коли підрозділ французьких жандармів окупувала Андорру через виникнення відкритих протиріч між Генеральною Радою (місцевим самоврядуванням) і суверенами. Присутність поліцейських сил було викликано також страйком будівельників дороги з Андорри-ла Велья в Па-де-ла-Каса. Вони вимагали поліпшення умов праці і підвищення заробітної плати.
У 1934 р трапився історичний анекдот. Російський емігрант Борис Скосирев, на прізвисько Барон д'оранж, оголосив себе королем Андорри - Борисом I. За перші 9 днів свого правління Скосирев «оприлюднив» Конституцію, прийняв кілька декретів і оголосив війну Єпископу Уржель. Франція відмовилася втручатися «у внутрішні справи» князівства. А священнослужитель не став спокушати долю і послав в Андорру наряд з п'яти національних гвардійців. Вони без особливого шуму відконвоювали Бориса I до в'язниці. Через 4 роки Скосирев знову з'явився в Екс ан Провансі, де знову «заявив вимоги» на трон Андорри. Тепер уже французи змушені були його заарештувати і судити.
Під час Другої світової війни Андоррі вдалося зберегти нейтралітет, хоча французькі війська перебували на території князівства з 1936 р по 1940 р і з 1944 по 1945 р
14 січня 1982 р перший уряд Андорри приступило до виконання своїх повноважень, а в 1993 р на референдумі була прийнята 2-а Конституція князівства, яка остаточно закріпила суверенітет народу Андорри над територією країни.

МОВА

Офіційною мовою Андорри є каталонський або Каталан (catalán). При цьому більшість жителів країни володіють іспанською (кастельяно) і французькою мовами. Офіційною мовою Андорри є каталонський або Каталан (catalán)

АДМІНІСТРАТИВНО-ТЕРИТОРІАЛЬНИЙ ПОДІЛ

В даний час територія Князівства Андорра розділена на 7 парафій (паррокій / parroquias). Це - Канильо, Енкамп, Ордіно, Ла Массана, Андорра-ла Велья, Сант-Хуліа-де-Лорія, Ескалдес-Енгордані.
Князівство Андорра є соціальною, правовою демократичною державою. Законодавчу владу здійснює виборний орган - Генеральна Рада Долін Андорри (парламент). Вибирається на 4 роки і складається з 28 депутатів.
Главами держави є відповідно: Єпископ Уржель, з іспанської сторони, і Президент Французької Республіки - від Франції.
В даний час територія Князівства Андорра розділена на 7 парафій (паррокій / parroquias) Поточними справами держави займається уряд у складі прем'єр-міністра, 6 міністрів і 9 державних секретарів.
Цікава особливість Андорри, що в разі стихійних лих оголошується загальний збір (сомато - somatén), в якому беруть участь чоловіки старше 18 років, які мають громадянство Андорри.
У Андорри є власні дипломатичні представництва за кордоном, і вона бере участь в роботі ряду міжнародних організацій.

ТРАНСПОРТ

Єдиним видом сполучення на території Андорри є автомобільний транспорт. При цьому дорожня мережа дуже добре розвинена. Для прискорення руху побудовані численні тунелі.

Шлях туриста в Князівство лежить через сусідні країни: Францію і Каталонію в Іспанії. Там знаходяться найближчі аеропорти і залізничні станції.

На французькій стороні це:   • Аеропорт Перпіньян (Perpignan) в 128 км на схід На французькій стороні це:
• Аеропорт Перпіньян (Perpignan) в 128 км на схід. Автобусного сполучення немає, але на т.зв. жовтому поїзді можна доїхати до станції Латур-де-Кароль (La Tour de Carol), де зробити пересадку на місцеву гілку до прикордонної станції Л'Оспіталітет (L'Hospitalet);
• Аеропорт Тулузи (Toulouse-Blagnac) в 196 км на північ. Звідси можливо заздалегідь забронювати трансфер на машині / автобусі до будь-якого туристичного центру Андорри через службу Andorra Airport Transfers.
• Аеропорт Каркассонн (Carcassonne) в 130 км на північний схід. Приблизно дві години на машині, але залежить від погоди.

Найзручніший варіант знаходиться на іспанській стороні:
• Аеропорт Барселона (Barcelona) в 202 км на південь. Автобуси в Андорру слідують кілька разів в день. Час в дорозі 3-4 години.

СВЯТА

Офіційні свята Андорри (вихідні дні):
• 1 січня - Новий рік (Cap d'any)
• 14 березня - День Конституції (Día de la Constitució)
• 8 вересня - День Діви Мерітщель (Mare de Déu de Meritxell)
• 25 грудня - Різдво (Nadal)

Протягом всього року різні населені пункти Андорри відзначають власні свята Протягом всього року різні населені пункти Андорри відзначають власні свята. Майже всі вони мають релігійне коріння або пов'язані зі зміною пір року. Наприклад, Народний День (fiesta del Pueblo) відзначається в день Сант Жоан і збігається з літнім сонцестоянням (червень). Інші цікаві свята Андорри: Сант Естеве (fiesta de Sant Esteve), день покровителя приходу (паррокіі) Андорра-ла Велья і різдвяна Ярмарок Святої Лусії (feria de Santa Llúcia). У дні народних свят на вулицях і площах міст країни можна спостерігати людей, танцюючих сардану.

Головні свята парафій (паррокій).

• Канільо (Fiesta Mayor de Canillo) - кінець липня.
• Енкамп (Fiesta Mayor de Encamp) - середина серпня.
Ордино (Fiesta Mayor de Ordino) - початок вересня.
Ла Массана (Fiesta Mayor de La Massana) - середина серпня.
• Андорра-ла Велья (Fiesta Mayor de Andorra la Vella) - кінець липня - початок серпня.
• Сант Жуліа де Лориа (Fiesta Mayor de Sant Julià de Lòria) - кінець липня.
• Ескалдес-Енгордані (Fiesta Mayor de Escaldes-Engordany) - кінець липня.
Головною подією культурного життя князівства вважається Міжнародний Джазовий Фестиваль в Ескалдес-Енгордані (липень). Його учасниками в різні роки були: Майлс Девіс, Б.Б.Кінг і інші видатні джазисти.
Інший міжнародний фестиваль - Нарсисо Йепес (Narciso Yepes) проводиться в Ордіно в залі, іменованому аудиторії Насіональ де Андорра (Auditorio Nacional de Andorra). У програмі фестивалю - класична музика і джаз (вересень).
З листопада по травень триває, насичений різноманітними музичними і танцювальними подіями, концертний сезон в Андоррі-ла Велья.

ГАСТРОНОМІЯ

Своїми відмінними рисами гастрономія Андорри зобов'язана двом факторам: високогірного характеру рельєфу країни і її положенню на стику двох культур: іспанської (каталонської) і французької. Тут дуже поширені страви з дичини (заєць, олень і косуля), в комбінації з сочевицею, рисом або кукурудзою. Форель, яку ловлять в місцевих річках, готується самими екзотичними способами. Її смажать, тушкують і запікають. Варті уваги місцеві овечі сири і сировялений окіст (хамон серрано). Улюбленими фруктами в Андоррі є яблука і айва. Цікава особливість кухні Андорри полягає в тому, що в одній страві можуть бути використані різні види м'яса. Наприклад, кролик часто поєднується зі свининою, яловичиною або качкою.
Своїми відмінними рисами гастрономія Андорри зобов'язана двом факторам: високогірного характеру рельєфу країни і її положенню на стику двох культур: іспанської (каталонської) і французької У меню ресторанів Андорри можна зустріти такі назви:
Ескуделья (escudella) - овочевий суп.
Ростес аль мілину (rostes al mel) - смажена свинина попередньо маринована в меду і оцті. Завдяки такій обробці, м'ясо набуває приємний кисло-солодкий смак і ставати дуже ніжним.
Костельес а ла Лосано (costelles a la losa) - баранячі реберця, які смажаться на свинячому салі з часником. Процес приготування відбувається на попередньо розігрітій камені.
Пердіс а ла вінагрета (perdiz a la vinagreta) - найбільш поширене місцеве блюдо з птиці. Це - куріпка, маринована в особливому соусі з оцту і цибулі. Ця суміш надає птаху особливо ніжний смак.
Труча а ла андоррана (trucha a la andorrana) або труча а ла Молінеро (trucha a la molinera) - форель по андоррськи.
Любителі десертів можуть спробувати різноманітні муси і солодкі крепи (млинці), а також:
Торріхас (torrijas) - хліб, вимочений в меду й вершках.
Кока масегада (coca masegada) - різновид каталонської коки (пирога з начинкою). У тісто без дріжджів, крім звичайних яєць, солі і цукру, додається мускатель і горілка.
Орехонес (orejones) - сушений персик, відварений у вині з цукром.
Мансанас асадас (manzanas asadas) - печені яблука. Вони частенько доповнюють другі страви.
В Андоррі немає власних вин, але їх цілком замінюють іспанські і французькі.

ЗАПОВІДНИКИ

У 2004 році долина Мадре - Перафіта - Кларор була включена до Списку Світової Спадщини Людства як природний пам'ятник. У 2004 році долина Мадре - Перафіта - Кларор була включена до Списку Світової Спадщини Людства як природний пам'ятник

ГІРСЬКІ ЛИЖІ

Гірські лижі - національне захоплення Андорри. Тут безліч трас для занять цим видом спорту, які зосереджені в трьох районах країни:
Гірські лижі - національне захоплення АндорриГрандваліра (Grandvalira) - ця зона виникла в результаті злиття Пас де ла Каса-Грау Ройж (Pas de la Casa-Grau Roig) і Солдеу-Ель Тартер (Soldeu-El Tarter).
• Вальнорд (Vallnord) - з'явилася після об'єднання кількох гірськолижних станцій Пал (Pal), Арінсал (Arinsal) і Ордіно-Аркаліс (Ordino-Arcalís).
• Натурландія (Naturlandia) - знаходиться в районі Ла Рабасса (La Rabassa) і має перепад висот від 1960 м над рівнем моря до 2160 м. Загальна протяжність 5-й трас різного ступеня складності становить 15 км.
В Андоррі є місця, де можна покататися і на звичайних лижах.
Більше про гірськолижному туризмі та інші можливості відпочинку в Князівстві в буклеті "Андорра"

ПАМ'ЯТКИ

Завдяки своїм невеликим розмірам Князівство Андорра може похвалитися найбільшою кількістю пам'ятників романського періоду на квадратний метр. Церква Санта-Колома (IX - X ст.) - єдиною в світі храм з круглою дзвіницею.
В Андоррі відкрито безліч музеїв: Каса Руль (Casa Rull) в Сіспоні; Фарга Россель (Farga Rossell) в Ла Массана; Центр Інтерпретації Андорра Романіка (Centro de interpretación Andorra Románica) в Пале; музей Віладомат (museo Viladomat); Музей макетів Романського Мистецтв а (museo de Maquetas de Arte Románico) і Музей Парфуми (museo del Perfume) в Ескалдес-Енгордані; Національний музей автомобілів (Museo Nacional del Automóvil) в Енкампе і цілий ряд інших.

У статті використані матеріали з Андоррі з Вікіпедії (ісп.)

Андорра - 2Hispania

•   ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ   •   ГЕОГРАФІЯ і КЛІМАТ   •   ІСТОРІЯ   •   МОВА   •   АДМІНІСТРАТИВНО ТЕРИТОРІАЛЬНИЙ ПОДІЛ   •   ТРАНСПОРТ   •   СВЯТА   •   ГАСТРОНОМІЯ   •   ЗАПОВІДНИКИ   •   ГІРСЬКІ ЛИЖІ   •   ПАМ'ЯТКИ   •   БУКЛЕТ АНДОРРА ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ ГЕОГРАФІЯ і КЛІМАТ ІСТОРІЯ МОВА АДМІНІСТРАТИВНО ТЕРИТОРІАЛЬНИЙ ПОДІЛ ТРАНСПОРТ СВЯТА ГАСТРОНОМІЯ ЗАПОВІДНИКИ ГІРСЬКІ ЛИЖІ ПАМ'ЯТКИ БУКЛЕТ "АНДОРРА"

Князівство Андорра (El Principado de Andorra - каст. / Principat d'Andorra - кат.) - невелика держава, площа якого всього 468 кв. км. Воно розташоване в самому центрі Піренейській осі (середня висота - 1996 м над рівнем моря). На півдні межує з автономною областю Каталонія (Іспанія), а на півночі з департаментом Міді Пірене (Франція). На території країни проживає приблизно 84 тис. Чоловік (2008). У зимові місяці «населення» зростає багаторазово, завдяки гірськолижникам з усієї Європи, які дуже люблять місцеві траси. Столиця - Андорра-ла Велья (Andorra la Vella). Особливість князівства полягає в тому, що у держави 2 глави. Один від Іспанії, а інший від Франції. Країна не має власних збройних сил.
В середині ХХ ст. бідна і ізольована територія перетворилася в процвітаючу державу завдяки розвитку туризму та банківської справи.

Гімн Андорри називається «Карл Великий» і прославляє засновника Священної Римської Імперії.

ГЕОГРАФІЯ і КЛІМАТ

Андорра країна з високогірним рельєфом на південному сході Піренейського півострова. На території Андорри знаходяться 65 гір, висота яких перевищує 2500 м. Найвища з них - Пік Комапедроса (Comapedrosa), 2942 м, на кордоні між Іспанією і Францією. Між гір лежать вузькі долини, по яких протікають гірські річки, в тому числі три найбільш протяжні: Північна Валіра (Valira del Norte), Східна Валіра (Valira de Oriente) і Велика Валіра (Gran Valira). На території Андорри є понад 60 озер. Найбільше - озеро Жуклар, яке займає площу - 21 га. У літню пору через нестачу води воно іноді частково пересихає, і тоді виглядає як 3 самостійних озера. На території Андорри в основному ростуть соснові і букові ліси, а на висотах вище 2000 м починаються альпійські луки.
Андорра країна з високогірним рельєфом на південному сході Піренейського півострова Клімат Андорри - середземноморський високогірний. Взимку холодно (в середньому -2 ° C), а влітку не жарко (в середньому 24 ° C). Температура повітря безпосередньо залежить від висоти над рівнем моря. В Андоррі досить велика кількість сонячних днів в році, а клімат в цілому сухої. Опади зазвичай випадають у другій половині дня, ближче до заходу сонця. Взимку у вигляді снігу.

ІСТОРИЧНІ ФАКТИ

Перша згадка про андосінах (andosinos) зустрічається у праці античного літописця Полібія, в якому описувався перехід Ганнібала через Піренеї (II ст. До н.е.). Однак знайдені археологами сліди матеріальної культури незаперечно свідчать про те, що людина оселився в долинах Андорри набагато раніше. Після завоювання Римом Піренейського півострова територія, на якій знаходиться князівство, була частиною провінції Іспанія Сітеріор. Потім землі нинішньої Андорри увійшли до складу вестготского королівства. На початку VIII ст. маври захопили майже всю територію Іспанії, а потім перейшли через Піренейські гори і вторглися в межі королівства Франків. Карлос Мартель (Карл Великий) здобув перемогу при Туре (732 м) і подальша експансія мусульман на північ Європи була зупинена. Але територія нинішньої Андорри була звільнена тільки в 817 р після чого увійшла до складу т.зв. Марка Іспаніка (Marca Hispánica), яку заснував Карл Великий (Carlomagno).
Перша згадка про андосінах (andosinos) зустрічається у праці античного літописця Полібія, в якому описувався перехід Ганнібала через Піренеї (II ст Нинішнє двовладдя своїм походженням сходить до середніх століть, коли долини Андорри належали графству Уржель. У 1033 граф Ерменгол VI віддав всі свої права на землі Андорри єпископу Уржель, який не мав збройних загонів для захисту своїх володінь і їх жителів. Тому церква була змушена трохи пізніше (1095 г.) укласти договір з сімейством Кабое і передати їм політичні, судові та військові права в Андоррі. При цьому єпископ Уржель залишив за собою верховну владу. Так виникла особлива юрисдикція єпископату Уржель над Андоррою. У XII - XIII ст. після декількох династичних шлюбів права на Андорру перейшли від сімейства Кабое до графів Фуа, вихідцям з Наварри (Франція).
8 вересня 1278 року між єпископом Уржель і Рожером Бернардо III Фуа був підписаний 1 Лерідскій договір про поділ повноважень між суверенами. З цього моменту на політичній карті з'явилося Князівство Андорра. Однак, це не призвело до усунення всіх розбіжностей між двома співправителями і через десять років вони знову сіли за стіл переговорів, щоб укласти новий (другий за рахунком) договір. Угода, зокрема, передбачала право суверенів призначати нотаріусів своїми представниками в князівстві.
У 1419 році для захисту інтересів місцевих жителів було утворено Раду Землі (Consell de la Terra) в який входили по 2-3 представники від кожного з 6 парафій.
У 1610 році син Генріха IV, Людовік XIII, остаточно включає графство Фуа до складу французької корони і з тих пір Князівством Андорра спільно управляють Єпископ Сеу д'Уржель і суверен Франції.
1812 - 1814 рр. були єдиними в історії князівства, коли воно належало тільки одному господареві - Наполеону.

Протягом тривалого періоду часу в цьому високогірному князівстві діяла досить оригінальна модель соціально-політичного устрою. Суспільство поділялося на дві групи: сімейні клани фокс і касалерс. До першої (фокс) ставилися заможні громадяни, які платили податки. Другу (касалерс) становили власники будинків, які були настільки бідні, що не могли платити податки. Брати участь у політичному житті могли тільки представники фокс. Таких родин налічувалося 179 проти 600 будинків касалерс. У 1866 р була проведена реформа, яка ліквідувала поділ на фокс і касалерс.
Тихе життя гірських долин була перервана в 1933 р, коли підрозділ французьких жандармів окупувала Андорру через виникнення відкритих протиріч між Генеральною Радою (місцевим самоврядуванням) і суверенами. Присутність поліцейських сил було викликано також страйком будівельників дороги з Андорри-ла Велья в Па-де-ла-Каса. Вони вимагали поліпшення умов праці і підвищення заробітної плати.
У 1934 р трапився історичний анекдот. Російський емігрант Борис Скосирев, на прізвисько Барон д'оранж, оголосив себе королем Андорри - Борисом I. За перші 9 днів свого правління Скосирев «оприлюднив» Конституцію, прийняв кілька декретів і оголосив війну Єпископу Уржель. Франція відмовилася втручатися «у внутрішні справи» князівства. А священнослужитель не став спокушати долю і послав в Андорру наряд з п'яти національних гвардійців. Вони без особливого шуму відконвоювали Бориса I до в'язниці. Через 4 роки Скосирев знову з'явився в Екс ан Провансі, де знову «заявив вимоги» на трон Андорри. Тепер уже французи змушені були його заарештувати і судити.
Під час Другої світової війни Андоррі вдалося зберегти нейтралітет, хоча французькі війська перебували на території князівства з 1936 р по 1940 р і з 1944 по 1945 р
14 січня 1982 р перший уряд Андорри приступило до виконання своїх повноважень, а в 1993 р на референдумі була прийнята 2-а Конституція князівства, яка остаточно закріпила суверенітет народу Андорри над територією країни.

МОВА

Офіційною мовою Андорри є каталонський або Каталан (catalán). При цьому більшість жителів країни володіють іспанською (кастельяно) і французькою мовами. Офіційною мовою Андорри є каталонський або Каталан (catalán)

АДМІНІСТРАТИВНО-ТЕРИТОРІАЛЬНИЙ ПОДІЛ

В даний час територія Князівства Андорра розділена на 7 парафій (паррокій / parroquias). Це - Канильо, Енкамп, Ордіно, Ла Массана, Андорра-ла Велья, Сант-Хуліа-де-Лорія, Ескалдес-Енгордані.
Князівство Андорра є соціальною, правовою демократичною державою. Законодавчу владу здійснює виборний орган - Генеральна Рада Долін Андорри (парламент). Вибирається на 4 роки і складається з 28 депутатів.
Главами держави є відповідно: Єпископ Уржель, з іспанської сторони, і Президент Французької Республіки - від Франції.
В даний час територія Князівства Андорра розділена на 7 парафій (паррокій / parroquias) Поточними справами держави займається уряд у складі прем'єр-міністра, 6 міністрів і 9 державних секретарів.
Цікава особливість Андорри, що в разі стихійних лих оголошується загальний збір (сомато - somatén), в якому беруть участь чоловіки старше 18 років, які мають громадянство Андорри.
У Андорри є власні дипломатичні представництва за кордоном, і вона бере участь в роботі ряду міжнародних організацій.

ТРАНСПОРТ

Єдиним видом сполучення на території Андорри є автомобільний транспорт. При цьому дорожня мережа дуже добре розвинена. Для прискорення руху побудовані численні тунелі.

Шлях туриста в Князівство лежить через сусідні країни: Францію і Каталонію в Іспанії. Там знаходяться найближчі аеропорти і залізничні станції.

На французькій стороні це:   • Аеропорт Перпіньян (Perpignan) в 128 км на схід На французькій стороні це:
• Аеропорт Перпіньян (Perpignan) в 128 км на схід. Автобусного сполучення немає, але на т.зв. жовтому поїзді можна доїхати до станції Латур-де-Кароль (La Tour de Carol), де зробити пересадку на місцеву гілку до прикордонної станції Л'Оспіталітет (L'Hospitalet);
• Аеропорт Тулузи (Toulouse-Blagnac) в 196 км на північ. Звідси можливо заздалегідь забронювати трансфер на машині / автобусі до будь-якого туристичного центру Андорри через службу Andorra Airport Transfers.
• Аеропорт Каркассонн (Carcassonne) в 130 км на північний схід. Приблизно дві години на машині, але залежить від погоди.

Найзручніший варіант знаходиться на іспанській стороні:
• Аеропорт Барселона (Barcelona) в 202 км на південь. Автобуси в Андорру слідують кілька разів в день. Час в дорозі 3-4 години.

СВЯТА

Офіційні свята Андорри (вихідні дні):
• 1 січня - Новий рік (Cap d'any)
• 14 березня - День Конституції (Día de la Constitució)
• 8 вересня - День Діви Мерітщель (Mare de Déu de Meritxell)
• 25 грудня - Різдво (Nadal)

Протягом всього року різні населені пункти Андорри відзначають власні свята Протягом всього року різні населені пункти Андорри відзначають власні свята. Майже всі вони мають релігійне коріння або пов'язані зі зміною пір року. Наприклад, Народний День (fiesta del Pueblo) відзначається в день Сант Жоан і збігається з літнім сонцестоянням (червень). Інші цікаві свята Андорри: Сант Естеве (fiesta de Sant Esteve), день покровителя приходу (паррокіі) Андорра-ла Велья і різдвяна Ярмарок Святої Лусії (feria de Santa Llúcia). У дні народних свят на вулицях і площах міст країни можна спостерігати людей, танцюючих сардану.

Головні свята парафій (паррокій).

• Канільо (Fiesta Mayor de Canillo) - кінець липня.
• Енкамп (Fiesta Mayor de Encamp) - середина серпня.
Ордино (Fiesta Mayor de Ordino) - початок вересня.
Ла Массана (Fiesta Mayor de La Massana) - середина серпня.
• Андорра-ла Велья (Fiesta Mayor de Andorra la Vella) - кінець липня - початок серпня.
• Сант Жуліа де Лориа (Fiesta Mayor de Sant Julià de Lòria) - кінець липня.
• Ескалдес-Енгордані (Fiesta Mayor de Escaldes-Engordany) - кінець липня.
Головною подією культурного життя князівства вважається Міжнародний Джазовий Фестиваль в Ескалдес-Енгордані (липень). Його учасниками в різні роки були: Майлс Девіс, Б.Б.Кінг і інші видатні джазисти.
Інший міжнародний фестиваль - Нарсисо Йепес (Narciso Yepes) проводиться в Ордіно в залі, іменованому аудиторії Насіональ де Андорра (Auditorio Nacional de Andorra). У програмі фестивалю - класична музика і джаз (вересень).
З листопада по травень триває, насичений різноманітними музичними і танцювальними подіями, концертний сезон в Андоррі-ла Велья.

ГАСТРОНОМІЯ

Своїми відмінними рисами гастрономія Андорри зобов'язана двом факторам: високогірного характеру рельєфу країни і її положенню на стику двох культур: іспанської (каталонської) і французької. Тут дуже поширені страви з дичини (заєць, олень і косуля), в комбінації з сочевицею, рисом або кукурудзою. Форель, яку ловлять в місцевих річках, готується самими екзотичними способами. Її смажать, тушкують і запікають. Варті уваги місцеві овечі сири і сировялений окіст (хамон серрано). Улюбленими фруктами в Андоррі є яблука і айва. Цікава особливість кухні Андорри полягає в тому, що в одній страві можуть бути використані різні види м'яса. Наприклад, кролик часто поєднується зі свининою, яловичиною або качкою.
Своїми відмінними рисами гастрономія Андорри зобов'язана двом факторам: високогірного характеру рельєфу країни і її положенню на стику двох культур: іспанської (каталонської) і французької У меню ресторанів Андорри можна зустріти такі назви:
Ескуделья (escudella) - овочевий суп.
Ростес аль мілину (rostes al mel) - смажена свинина попередньо маринована в меду і оцті. Завдяки такій обробці, м'ясо набуває приємний кисло-солодкий смак і ставати дуже ніжним.
Костельес а ла Лосано (costelles a la losa) - баранячі реберця, які смажаться на свинячому салі з часником. Процес приготування відбувається на попередньо розігрітій камені.
Пердіс а ла вінагрета (perdiz a la vinagreta) - найбільш поширене місцеве блюдо з птиці. Це - куріпка, маринована в особливому соусі з оцту і цибулі. Ця суміш надає птаху особливо ніжний смак.
Труча а ла андоррана (trucha a la andorrana) або труча а ла Молінеро (trucha a la molinera) - форель по андоррськи.
Любителі десертів можуть спробувати різноманітні муси і солодкі крепи (млинці), а також:
Торріхас (torrijas) - хліб, вимочений в меду й вершках.
Кока масегада (coca masegada) - різновид каталонської коки (пирога з начинкою). У тісто без дріжджів, крім звичайних яєць, солі і цукру, додається мускатель і горілка.
Орехонес (orejones) - сушений персик, відварений у вині з цукром.
Мансанас асадас (manzanas asadas) - печені яблука. Вони частенько доповнюють другі страви.
В Андоррі немає власних вин, але їх цілком замінюють іспанські і французькі.

ЗАПОВІДНИКИ

У 2004 році долина Мадре - Перафіта - Кларор була включена до Списку Світової Спадщини Людства як природний пам'ятник. У 2004 році долина Мадре - Перафіта - Кларор була включена до Списку Світової Спадщини Людства як природний пам'ятник

ГІРСЬКІ ЛИЖІ

Гірські лижі - національне захоплення Андорри. Тут безліч трас для занять цим видом спорту, які зосереджені в трьох районах країни:
Гірські лижі - національне захоплення АндорриГрандваліра (Grandvalira) - ця зона виникла в результаті злиття Пас де ла Каса-Грау Ройж (Pas de la Casa-Grau Roig) і Солдеу-Ель Тартер (Soldeu-El Tarter).
• Вальнорд (Vallnord) - з'явилася після об'єднання кількох гірськолижних станцій Пал (Pal), Арінсал (Arinsal) і Ордіно-Аркаліс (Ordino-Arcalís).
• Натурландія (Naturlandia) - знаходиться в районі Ла Рабасса (La Rabassa) і має перепад висот від 1960 м над рівнем моря до 2160 м. Загальна протяжність 5-й трас різного ступеня складності становить 15 км.
В Андоррі є місця, де можна покататися і на звичайних лижах.
Більше про гірськолижному туризмі та інші можливості відпочинку в Князівстві в буклеті "Андорра"

ПАМ'ЯТКИ

Завдяки своїм невеликим розмірам Князівство Андорра може похвалитися найбільшою кількістю пам'ятників романського періоду на квадратний метр. Церква Санта-Колома (IX - X ст.) - єдиною в світі храм з круглою дзвіницею.
В Андоррі відкрито безліч музеїв: Каса Руль (Casa Rull) в Сіспоні; Фарга Россель (Farga Rossell) в Ла Массана; Центр Інтерпретації Андорра Романіка (Centro de interpretación Andorra Románica) в Пале; музей Віладомат (museo Viladomat); Музей макетів Романського Мистецтв а (museo de Maquetas de Arte Románico) і Музей Парфуми (museo del Perfume) в Ескалдес-Енгордані; Національний музей автомобілів (Museo Nacional del Automóvil) в Енкампе і цілий ряд інших.

У статті використані матеріали з Андоррі з Вікіпедії (ісп.)

Андорра - 2Hispania

•   ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ   •   ГЕОГРАФІЯ і КЛІМАТ   •   ІСТОРІЯ   •   МОВА   •   АДМІНІСТРАТИВНО ТЕРИТОРІАЛЬНИЙ ПОДІЛ   •   ТРАНСПОРТ   •   СВЯТА   •   ГАСТРОНОМІЯ   •   ЗАПОВІДНИКИ   •   ГІРСЬКІ ЛИЖІ   •   ПАМ'ЯТКИ   •   БУКЛЕТ АНДОРРА ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ ГЕОГРАФІЯ і КЛІМАТ ІСТОРІЯ МОВА АДМІНІСТРАТИВНО ТЕРИТОРІАЛЬНИЙ ПОДІЛ ТРАНСПОРТ СВЯТА ГАСТРОНОМІЯ ЗАПОВІДНИКИ ГІРСЬКІ ЛИЖІ ПАМ'ЯТКИ БУКЛЕТ "АНДОРРА"

Князівство Андорра (El Principado de Andorra - каст. / Principat d'Andorra - кат.) - невелика держава, площа якого всього 468 кв. км. Воно розташоване в самому центрі Піренейській осі (середня висота - 1996 м над рівнем моря). На півдні межує з автономною областю Каталонія (Іспанія), а на півночі з департаментом Міді Пірене (Франція). На території країни проживає приблизно 84 тис. Чоловік (2008). У зимові місяці «населення» зростає багаторазово, завдяки гірськолижникам з усієї Європи, які дуже люблять місцеві траси. Столиця - Андорра-ла Велья (Andorra la Vella). Особливість князівства полягає в тому, що у держави 2 глави. Один від Іспанії, а інший від Франції. Країна не має власних збройних сил.
В середині ХХ ст. бідна і ізольована територія перетворилася в процвітаючу державу завдяки розвитку туризму та банківської справи.

Гімн Андорри називається «Карл Великий» і прославляє засновника Священної Римської Імперії.

ГЕОГРАФІЯ і КЛІМАТ

Андорра країна з високогірним рельєфом на південному сході Піренейського півострова. На території Андорри знаходяться 65 гір, висота яких перевищує 2500 м. Найвища з них - Пік Комапедроса (Comapedrosa), 2942 м, на кордоні між Іспанією і Францією. Між гір лежать вузькі долини, по яких протікають гірські річки, в тому числі три найбільш протяжні: Північна Валіра (Valira del Norte), Східна Валіра (Valira de Oriente) і Велика Валіра (Gran Valira). На території Андорри є понад 60 озер. Найбільше - озеро Жуклар, яке займає площу - 21 га. У літню пору через нестачу води воно іноді частково пересихає, і тоді виглядає як 3 самостійних озера. На території Андорри в основному ростуть соснові і букові ліси, а на висотах вище 2000 м починаються альпійські луки.
Андорра країна з високогірним рельєфом на південному сході Піренейського півострова Клімат Андорри - середземноморський високогірний. Взимку холодно (в середньому -2 ° C), а влітку не жарко (в середньому 24 ° C). Температура повітря безпосередньо залежить від висоти над рівнем моря. В Андоррі досить велика кількість сонячних днів в році, а клімат в цілому сухої. Опади зазвичай випадають у другій половині дня, ближче до заходу сонця. Взимку у вигляді снігу.

ІСТОРИЧНІ ФАКТИ

Перша згадка про андосінах (andosinos) зустрічається у праці античного літописця Полібія, в якому описувався перехід Ганнібала через Піренеї (II ст. До н.е.). Однак знайдені археологами сліди матеріальної культури незаперечно свідчать про те, що людина оселився в долинах Андорри набагато раніше. Після завоювання Римом Піренейського півострова територія, на якій знаходиться князівство, була частиною провінції Іспанія Сітеріор. Потім землі нинішньої Андорри увійшли до складу вестготского королівства. На початку VIII ст. маври захопили майже всю територію Іспанії, а потім перейшли через Піренейські гори і вторглися в межі королівства Франків. Карлос Мартель (Карл Великий) здобув перемогу при Туре (732 м) і подальша експансія мусульман на північ Європи була зупинена. Але територія нинішньої Андорри була звільнена тільки в 817 р після чого увійшла до складу т.зв. Марка Іспаніка (Marca Hispánica), яку заснував Карл Великий (Carlomagno).
Перша згадка про андосінах (andosinos) зустрічається у праці античного літописця Полібія, в якому описувався перехід Ганнібала через Піренеї (II ст Нинішнє двовладдя своїм походженням сходить до середніх століть, коли долини Андорри належали графству Уржель. У 1033 граф Ерменгол VI віддав всі свої права на землі Андорри єпископу Уржель, який не мав збройних загонів для захисту своїх володінь і їх жителів. Тому церква була змушена трохи пізніше (1095 г.) укласти договір з сімейством Кабое і передати їм політичні, судові та військові права в Андоррі. При цьому єпископ Уржель залишив за собою верховну владу. Так виникла особлива юрисдикція єпископату Уржель над Андоррою. У XII - XIII ст. після декількох династичних шлюбів права на Андорру перейшли від сімейства Кабое до графів Фуа, вихідцям з Наварри (Франція).
8 вересня 1278 року між єпископом Уржель і Рожером Бернардо III Фуа був підписаний 1 Лерідскій договір про поділ повноважень між суверенами. З цього моменту на політичній карті з'явилося Князівство Андорра. Однак, це не призвело до усунення всіх розбіжностей між двома співправителями і через десять років вони знову сіли за стіл переговорів, щоб укласти новий (другий за рахунком) договір. Угода, зокрема, передбачала право суверенів призначати нотаріусів своїми представниками в князівстві.
У 1419 році для захисту інтересів місцевих жителів було утворено Раду Землі (Consell de la Terra) в який входили по 2-3 представники від кожного з 6 парафій.
У 1610 році син Генріха IV, Людовік XIII, остаточно включає графство Фуа до складу французької корони і з тих пір Князівством Андорра спільно управляють Єпископ Сеу д'Уржель і суверен Франції.
1812 - 1814 рр. були єдиними в історії князівства, коли воно належало тільки одному господареві - Наполеону.

Протягом тривалого періоду часу в цьому високогірному князівстві діяла досить оригінальна модель соціально-політичного устрою. Суспільство поділялося на дві групи: сімейні клани фокс і касалерс. До першої (фокс) ставилися заможні громадяни, які платили податки. Другу (касалерс) становили власники будинків, які були настільки бідні, що не могли платити податки. Брати участь у політичному житті могли тільки представники фокс. Таких родин налічувалося 179 проти 600 будинків касалерс. У 1866 р була проведена реформа, яка ліквідувала поділ на фокс і касалерс.
Тихе життя гірських долин була перервана в 1933 р, коли підрозділ французьких жандармів окупувала Андорру через виникнення відкритих протиріч між Генеральною Радою (місцевим самоврядуванням) і суверенами. Присутність поліцейських сил було викликано також страйком будівельників дороги з Андорри-ла Велья в Па-де-ла-Каса. Вони вимагали поліпшення умов праці і підвищення заробітної плати.
У 1934 р трапився історичний анекдот. Російський емігрант Борис Скосирев, на прізвисько Барон д'оранж, оголосив себе королем Андорри - Борисом I. За перші 9 днів свого правління Скосирев «оприлюднив» Конституцію, прийняв кілька декретів і оголосив війну Єпископу Уржель. Франція відмовилася втручатися «у внутрішні справи» князівства. А священнослужитель не став спокушати долю і послав в Андорру наряд з п'яти національних гвардійців. Вони без особливого шуму відконвоювали Бориса I до в'язниці. Через 4 роки Скосирев знову з'явився в Екс ан Провансі, де знову «заявив вимоги» на трон Андорри. Тепер уже французи змушені були його заарештувати і судити.
Під час Другої світової війни Андоррі вдалося зберегти нейтралітет, хоча французькі війська перебували на території князівства з 1936 р по 1940 р і з 1944 по 1945 р
14 січня 1982 р перший уряд Андорри приступило до виконання своїх повноважень, а в 1993 р на референдумі була прийнята 2-а Конституція князівства, яка остаточно закріпила суверенітет народу Андорри над територією країни.

МОВА

Офіційною мовою Андорри є каталонський або Каталан (catalán). При цьому більшість жителів країни володіють іспанською (кастельяно) і французькою мовами. Офіційною мовою Андорри є каталонський або Каталан (catalán)

АДМІНІСТРАТИВНО-ТЕРИТОРІАЛЬНИЙ ПОДІЛ

В даний час територія Князівства Андорра розділена на 7 парафій (паррокій / parroquias). Це - Канильо, Енкамп, Ордіно, Ла Массана, Андорра-ла Велья, Сант-Хуліа-де-Лорія, Ескалдес-Енгордані.
Князівство Андорра є соціальною, правовою демократичною державою. Законодавчу владу здійснює виборний орган - Генеральна Рада Долін Андорри (парламент). Вибирається на 4 роки і складається з 28 депутатів.
Главами держави є відповідно: Єпископ Уржель, з іспанської сторони, і Президент Французької Республіки - від Франції.
В даний час територія Князівства Андорра розділена на 7 парафій (паррокій / parroquias) Поточними справами держави займається уряд у складі прем'єр-міністра, 6 міністрів і 9 державних секретарів.
Цікава особливість Андорри, що в разі стихійних лих оголошується загальний збір (сомато - somatén), в якому беруть участь чоловіки старше 18 років, які мають громадянство Андорри.
У Андорри є власні дипломатичні представництва за кордоном, і вона бере участь в роботі ряду міжнародних організацій.

ТРАНСПОРТ

Єдиним видом сполучення на території Андорри є автомобільний транспорт. При цьому дорожня мережа дуже добре розвинена. Для прискорення руху побудовані численні тунелі.

Шлях туриста в Князівство лежить через сусідні країни: Францію і Каталонію в Іспанії. Там знаходяться найближчі аеропорти і залізничні станції.

На французькій стороні це:   • Аеропорт Перпіньян (Perpignan) в 128 км на схід На французькій стороні це:
• Аеропорт Перпіньян (Perpignan) в 128 км на схід. Автобусного сполучення немає, але на т.зв. жовтому поїзді можна доїхати до станції Латур-де-Кароль (La Tour de Carol), де зробити пересадку на місцеву гілку до прикордонної станції Л'Оспіталітет (L'Hospitalet);
• Аеропорт Тулузи (Toulouse-Blagnac) в 196 км на північ. Звідси можливо заздалегідь забронювати трансфер на машині / автобусі до будь-якого туристичного центру Андорри через службу Andorra Airport Transfers.
• Аеропорт Каркассонн (Carcassonne) в 130 км на північний схід. Приблизно дві години на машині, але залежить від погоди.

Найзручніший варіант знаходиться на іспанській стороні:
• Аеропорт Барселона (Barcelona) в 202 км на південь. Автобуси в Андорру слідують кілька разів в день. Час в дорозі 3-4 години.

СВЯТА

Офіційні свята Андорри (вихідні дні):
• 1 січня - Новий рік (Cap d'any)
• 14 березня - День Конституції (Día de la Constitució)
• 8 вересня - День Діви Мерітщель (Mare de Déu de Meritxell)
• 25 грудня - Різдво (Nadal)

Протягом всього року різні населені пункти Андорри відзначають власні свята Протягом всього року різні населені пункти Андорри відзначають власні свята. Майже всі вони мають релігійне коріння або пов'язані зі зміною пір року. Наприклад, Народний День (fiesta del Pueblo) відзначається в день Сант Жоан і збігається з літнім сонцестоянням (червень). Інші цікаві свята Андорри: Сант Естеве (fiesta de Sant Esteve), день покровителя приходу (паррокіі) Андорра-ла Велья і різдвяна Ярмарок Святої Лусії (feria de Santa Llúcia). У дні народних свят на вулицях і площах міст країни можна спостерігати людей, танцюючих сардану.

Головні свята парафій (паррокій).

• Канільо (Fiesta Mayor de Canillo) - кінець липня.
• Енкамп (Fiesta Mayor de Encamp) - середина серпня.
Ордино (Fiesta Mayor de Ordino) - початок вересня.
Ла Массана (Fiesta Mayor de La Massana) - середина серпня.
• Андорра-ла Велья (Fiesta Mayor de Andorra la Vella) - кінець липня - початок серпня.
• Сант Жуліа де Лориа (Fiesta Mayor de Sant Julià de Lòria) - кінець липня.
• Ескалдес-Енгордані (Fiesta Mayor de Escaldes-Engordany) - кінець липня.
Головною подією культурного життя князівства вважається Міжнародний Джазовий Фестиваль в Ескалдес-Енгордані (липень). Його учасниками в різні роки були: Майлс Девіс, Б.Б.Кінг і інші видатні джазисти.
Інший міжнародний фестиваль - Нарсисо Йепес (Narciso Yepes) проводиться в Ордіно в залі, іменованому аудиторії Насіональ де Андорра (Auditorio Nacional de Andorra). У програмі фестивалю - класична музика і джаз (вересень).
З листопада по травень триває, насичений різноманітними музичними і танцювальними подіями, концертний сезон в Андоррі-ла Велья.

ГАСТРОНОМІЯ

Своїми відмінними рисами гастрономія Андорри зобов'язана двом факторам: високогірного характеру рельєфу країни і її положенню на стику двох культур: іспанської (каталонської) і французької. Тут дуже поширені страви з дичини (заєць, олень і косуля), в комбінації з сочевицею, рисом або кукурудзою. Форель, яку ловлять в місцевих річках, готується самими екзотичними способами. Її смажать, тушкують і запікають. Варті уваги місцеві овечі сири і сировялений окіст (хамон серрано). Улюбленими фруктами в Андоррі є яблука і айва. Цікава особливість кухні Андорри полягає в тому, що в одній страві можуть бути використані різні види м'яса. Наприклад, кролик часто поєднується зі свининою, яловичиною або качкою.
Своїми відмінними рисами гастрономія Андорри зобов'язана двом факторам: високогірного характеру рельєфу країни і її положенню на стику двох культур: іспанської (каталонської) і французької У меню ресторанів Андорри можна зустріти такі назви:
Ескуделья (escudella) - овочевий суп.
Ростес аль мілину (rostes al mel) - смажена свинина попередньо маринована в меду і оцті. Завдяки такій обробці, м'ясо набуває приємний кисло-солодкий смак і ставати дуже ніжним.
Костельес а ла Лосано (costelles a la losa) - баранячі реберця, які смажаться на свинячому салі з часником. Процес приготування відбувається на попередньо розігрітій камені.
Пердіс а ла вінагрета (perdiz a la vinagreta) - найбільш поширене місцеве блюдо з птиці. Це - куріпка, маринована в особливому соусі з оцту і цибулі. Ця суміш надає птаху особливо ніжний смак.
Труча а ла андоррана (trucha a la andorrana) або труча а ла Молінеро (trucha a la molinera) - форель по андоррськи.
Любителі десертів можуть спробувати різноманітні муси і солодкі крепи (млинці), а також:
Торріхас (torrijas) - хліб, вимочений в меду й вершках.
Кока масегада (coca masegada) - різновид каталонської коки (пирога з начинкою). У тісто без дріжджів, крім звичайних яєць, солі і цукру, додається мускатель і горілка.
Орехонес (orejones) - сушений персик, відварений у вині з цукром.
Мансанас асадас (manzanas asadas) - печені яблука. Вони частенько доповнюють другі страви.
В Андоррі немає власних вин, але їх цілком замінюють іспанські і французькі.

ЗАПОВІДНИКИ

У 2004 році долина Мадре - Перафіта - Кларор була включена до Списку Світової Спадщини Людства як природний пам'ятник. У 2004 році долина Мадре - Перафіта - Кларор була включена до Списку Світової Спадщини Людства як природний пам'ятник

ГІРСЬКІ ЛИЖІ

Гірські лижі - національне захоплення Андорри. Тут безліч трас для занять цим видом спорту, які зосереджені в трьох районах країни:
Гірські лижі - національне захоплення АндорриГрандваліра (Grandvalira) - ця зона виникла в результаті злиття Пас де ла Каса-Грау Ройж (Pas de la Casa-Grau Roig) і Солдеу-Ель Тартер (Soldeu-El Tarter).
• Вальнорд (Vallnord) - з'явилася після об'єднання кількох гірськолижних станцій Пал (Pal), Арінсал (Arinsal) і Ордіно-Аркаліс (Ordino-Arcalís).
• Натурландія (Naturlandia) - знаходиться в районі Ла Рабасса (La Rabassa) і має перепад висот від 1960 м над рівнем моря до 2160 м. Загальна протяжність 5-й трас різного ступеня складності становить 15 км.
В Андоррі є місця, де можна покататися і на звичайних лижах.
Більше про гірськолижному туризмі та інші можливості відпочинку в Князівстві в буклеті "Андорра"

ПАМ'ЯТКИ

Завдяки своїм невеликим розмірам Князівство Андорра може похвалитися найбільшою кількістю пам'ятників романського періоду на квадратний метр. Церква Санта-Колома (IX - X ст.) - єдиною в світі храм з круглою дзвіницею.
В Андоррі відкрито безліч музеїв: Каса Руль (Casa Rull) в Сіспоні; Фарга Россель (Farga Rossell) в Ла Массана; Центр Інтерпретації Андорра Романіка (Centro de interpretación Andorra Románica) в Пале; музей Віладомат (museo Viladomat); Музей макетів Романського Мистецтв а (museo de Maquetas de Arte Románico) і Музей Парфуми (museo del Perfume) в Ескалдес-Енгордані; Національний музей автомобілів (Museo Nacional del Automóvil) в Енкампе і цілий ряд інших.

У статті використані матеріали з Андоррі з Вікіпедії (ісп.)

Андорра - 2Hispania

•   ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ   •   ГЕОГРАФІЯ і КЛІМАТ   •   ІСТОРІЯ   •   МОВА   •   АДМІНІСТРАТИВНО ТЕРИТОРІАЛЬНИЙ ПОДІЛ   •   ТРАНСПОРТ   •   СВЯТА   •   ГАСТРОНОМІЯ   •   ЗАПОВІДНИКИ   •   ГІРСЬКІ ЛИЖІ   •   ПАМ'ЯТКИ   •   БУКЛЕТ АНДОРРА ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ ГЕОГРАФІЯ і КЛІМАТ ІСТОРІЯ МОВА АДМІНІСТРАТИВНО ТЕРИТОРІАЛЬНИЙ ПОДІЛ ТРАНСПОРТ СВЯТА ГАСТРОНОМІЯ ЗАПОВІДНИКИ ГІРСЬКІ ЛИЖІ ПАМ'ЯТКИ БУКЛЕТ "АНДОРРА"

Князівство Андорра (El Principado de Andorra - каст. / Principat d'Andorra - кат.) - невелика держава, площа якого всього 468 кв. км. Воно розташоване в самому центрі Піренейській осі (середня висота - 1996 м над рівнем моря). На півдні межує з автономною областю Каталонія (Іспанія), а на півночі з департаментом Міді Пірене (Франція). На території країни проживає приблизно 84 тис. Чоловік (2008). У зимові місяці «населення» зростає багаторазово, завдяки гірськолижникам з усієї Європи, які дуже люблять місцеві траси. Столиця - Андорра-ла Велья (Andorra la Vella). Особливість князівства полягає в тому, що у держави 2 глави. Один від Іспанії, а інший від Франції. Країна не має власних збройних сил.
В середині ХХ ст. бідна і ізольована територія перетворилася в процвітаючу державу завдяки розвитку туризму та банківської справи.

Гімн Андорри називається «Карл Великий» і прославляє засновника Священної Римської Імперії.

ГЕОГРАФІЯ і КЛІМАТ

Андорра країна з високогірним рельєфом на південному сході Піренейського півострова. На території Андорри знаходяться 65 гір, висота яких перевищує 2500 м. Найвища з них - Пік Комапедроса (Comapedrosa), 2942 м, на кордоні між Іспанією і Францією. Між гір лежать вузькі долини, по яких протікають гірські річки, в тому числі три найбільш протяжні: Північна Валіра (Valira del Norte), Східна Валіра (Valira de Oriente) і Велика Валіра (Gran Valira). На території Андорри є понад 60 озер. Найбільше - озеро Жуклар, яке займає площу - 21 га. У літню пору через нестачу води воно іноді частково пересихає, і тоді виглядає як 3 самостійних озера. На території Андорри в основному ростуть соснові і букові ліси, а на висотах вище 2000 м починаються альпійські луки.
Андорра країна з високогірним рельєфом на південному сході Піренейського півострова Клімат Андорри - середземноморський високогірний. Взимку холодно (в середньому -2 ° C), а влітку не жарко (в середньому 24 ° C). Температура повітря безпосередньо залежить від висоти над рівнем моря. В Андоррі досить велика кількість сонячних днів в році, а клімат в цілому сухої. Опади зазвичай випадають у другій половині дня, ближче до заходу сонця. Взимку у вигляді снігу.

ІСТОРИЧНІ ФАКТИ

Перша згадка про андосінах (andosinos) зустрічається у праці античного літописця Полібія, в якому описувався перехід Ганнібала через Піренеї (II ст. До н.е.). Однак знайдені археологами сліди матеріальної культури незаперечно свідчать про те, що людина оселився в долинах Андорри набагато раніше. Після завоювання Римом Піренейського півострова територія, на якій знаходиться князівство, була частиною провінції Іспанія Сітеріор. Потім землі нинішньої Андорри увійшли до складу вестготского королівства. На початку VIII ст. маври захопили майже всю територію Іспанії, а потім перейшли через Піренейські гори і вторглися в межі королівства Франків. Карлос Мартель (Карл Великий) здобув перемогу при Туре (732 м) і подальша експансія мусульман на північ Європи була зупинена. Але територія нинішньої Андорри була звільнена тільки в 817 р після чого увійшла до складу т.зв. Марка Іспаніка (Marca Hispánica), яку заснував Карл Великий (Carlomagno).
Перша згадка про андосінах (andosinos) зустрічається у праці античного літописця Полібія, в якому описувався перехід Ганнібала через Піренеї (II ст Нинішнє двовладдя своїм походженням сходить до середніх століть, коли долини Андорри належали графству Уржель. У 1033 граф Ерменгол VI віддав всі свої права на землі Андорри єпископу Уржель, який не мав збройних загонів для захисту своїх володінь і їх жителів. Тому церква була змушена трохи пізніше (1095 г.) укласти договір з сімейством Кабое і передати їм політичні, судові та військові права в Андоррі. При цьому єпископ Уржель залишив за собою верховну владу. Так виникла особлива юрисдикція єпископату Уржель над Андоррою. У XII - XIII ст. після декількох династичних шлюбів права на Андорру перейшли від сімейства Кабое до графів Фуа, вихідцям з Наварри (Франція).
8 вересня 1278 року між єпископом Уржель і Рожером Бернардо III Фуа був підписаний 1 Лерідскій договір про поділ повноважень між суверенами. З цього моменту на політичній карті з'явилося Князівство Андорра. Однак, це не призвело до усунення всіх розбіжностей між двома співправителями і через десять років вони знову сіли за стіл переговорів, щоб укласти новий (другий за рахунком) договір. Угода, зокрема, передбачала право суверенів призначати нотаріусів своїми представниками в князівстві.
У 1419 році для захисту інтересів місцевих жителів було утворено Раду Землі (Consell de la Terra) в який входили по 2-3 представники від кожного з 6 парафій.
У 1610 році син Генріха IV, Людовік XIII, остаточно включає графство Фуа до складу французької корони і з тих пір Князівством Андорра спільно управляють Єпископ Сеу д'Уржель і суверен Франції.
1812 - 1814 рр. були єдиними в історії князівства, коли воно належало тільки одному господареві - Наполеону.

Протягом тривалого періоду часу в цьому високогірному князівстві діяла досить оригінальна модель соціально-політичного устрою. Суспільство поділялося на дві групи: сімейні клани фокс і касалерс. До першої (фокс) ставилися заможні громадяни, які платили податки. Другу (касалерс) становили власники будинків, які були настільки бідні, що не могли платити податки. Брати участь у політичному житті могли тільки представники фокс. Таких родин налічувалося 179 проти 600 будинків касалерс. У 1866 р була проведена реформа, яка ліквідувала поділ на фокс і касалерс.
Тихе життя гірських долин була перервана в 1933 р, коли підрозділ французьких жандармів окупувала Андорру через виникнення відкритих протиріч між Генеральною Радою (місцевим самоврядуванням) і суверенами. Присутність поліцейських сил було викликано також страйком будівельників дороги з Андорри-ла Велья в Па-де-ла-Каса. Вони вимагали поліпшення умов праці і підвищення заробітної плати.
У 1934 р трапився історичний анекдот. Російський емігрант Борис Скосирев, на прізвисько Барон д'оранж, оголосив себе королем Андорри - Борисом I. За перші 9 днів свого правління Скосирев «оприлюднив» Конституцію, прийняв кілька декретів і оголосив війну Єпископу Уржель. Франція відмовилася втручатися «у внутрішні справи» князівства. А священнослужитель не став спокушати долю і послав в Андорру наряд з п'яти національних гвардійців. Вони без особливого шуму відконвоювали Бориса I до в'язниці. Через 4 роки Скосирев знову з'явився в Екс ан Провансі, де знову «заявив вимоги» на трон Андорри. Тепер уже французи змушені були його заарештувати і судити.
Під час Другої світової війни Андоррі вдалося зберегти нейтралітет, хоча французькі війська перебували на території князівства з 1936 р по 1940 р і з 1944 по 1945 р
14 січня 1982 р перший уряд Андорри приступило до виконання своїх повноважень, а в 1993 р на референдумі була прийнята 2-а Конституція князівства, яка остаточно закріпила суверенітет народу Андорри над територією країни.

МОВА

Офіційною мовою Андорри є каталонський або Каталан (catalán). При цьому більшість жителів країни володіють іспанською (кастельяно) і французькою мовами. Офіційною мовою Андорри є каталонський або Каталан (catalán)

АДМІНІСТРАТИВНО-ТЕРИТОРІАЛЬНИЙ ПОДІЛ

В даний час територія Князівства Андорра розділена на 7 парафій (паррокій / parroquias). Це - Канильо, Енкамп, Ордіно, Ла Массана, Андорра-ла Велья, Сант-Хуліа-де-Лорія, Ескалдес-Енгордані.
Князівство Андорра є соціальною, правовою демократичною державою. Законодавчу владу здійснює виборний орган - Генеральна Рада Долін Андорри (парламент). Вибирається на 4 роки і складається з 28 депутатів.
Главами держави є відповідно: Єпископ Уржель, з іспанської сторони, і Президент Французької Республіки - від Франції.
В даний час територія Князівства Андорра розділена на 7 парафій (паррокій / parroquias) Поточними справами держави займається уряд у складі прем'єр-міністра, 6 міністрів і 9 державних секретарів.
Цікава особливість Андорри, що в разі стихійних лих оголошується загальний збір (сомато - somatén), в якому беруть участь чоловіки старше 18 років, які мають громадянство Андорри.
У Андорри є власні дипломатичні представництва за кордоном, і вона бере участь в роботі ряду міжнародних організацій.

ТРАНСПОРТ

Єдиним видом сполучення на території Андорри є автомобільний транспорт. При цьому дорожня мережа дуже добре розвинена. Для прискорення руху побудовані численні тунелі.

Шлях туриста в Князівство лежить через сусідні країни: Францію і Каталонію в Іспанії. Там знаходяться найближчі аеропорти і залізничні станції.

На французькій стороні це:   • Аеропорт Перпіньян (Perpignan) в 128 км на схід На французькій стороні це:
• Аеропорт Перпіньян (Perpignan) в 128 км на схід. Автобусного сполучення немає, але на т.зв. жовтому поїзді можна доїхати до станції Латур-де-Кароль (La Tour de Carol), де зробити пересадку на місцеву гілку до прикордонної станції Л'Оспіталітет (L'Hospitalet);
• Аеропорт Тулузи (Toulouse-Blagnac) в 196 км на північ. Звідси можливо заздалегідь забронювати трансфер на машині / автобусі до будь-якого туристичного центру Андорри через службу Andorra Airport Transfers.
• Аеропорт Каркассонн (Carcassonne) в 130 км на північний схід. Приблизно дві години на машині, але залежить від погоди.

Найзручніший варіант знаходиться на іспанській стороні:
• Аеропорт Барселона (Barcelona) в 202 км на південь. Автобуси в Андорру слідують кілька разів в день. Час в дорозі 3-4 години.

СВЯТА

Офіційні свята Андорри (вихідні дні):
• 1 січня - Новий рік (Cap d'any)
• 14 березня - День Конституції (Día de la Constitució)
• 8 вересня - День Діви Мерітщель (Mare de Déu de Meritxell)
• 25 грудня - Різдво (Nadal)

Протягом всього року різні населені пункти Андорри відзначають власні свята Протягом всього року різні населені пункти Андорри відзначають власні свята. Майже всі вони мають релігійне коріння або пов'язані зі зміною пір року. Наприклад, Народний День (fiesta del Pueblo) відзначається в день Сант Жоан і збігається з літнім сонцестоянням (червень). Інші цікаві свята Андорри: Сант Естеве (fiesta de Sant Esteve), день покровителя приходу (паррокіі) Андорра-ла Велья і різдвяна Ярмарок Святої Лусії (feria de Santa Llúcia). У дні народних свят на вулицях і площах міст країни можна спостерігати людей, танцюючих сардану.

Головні свята парафій (паррокій).

• Канільо (Fiesta Mayor de Canillo) - кінець липня.
• Енкамп (Fiesta Mayor de Encamp) - середина серпня.
Ордино (Fiesta Mayor de Ordino) - початок вересня.
Ла Массана (Fiesta Mayor de La Massana) - середина серпня.
• Андорра-ла Велья (Fiesta Mayor de Andorra la Vella) - кінець липня - початок серпня.
• Сант Жуліа де Лориа (Fiesta Mayor de Sant Julià de Lòria) - кінець липня.
• Ескалдес-Енгордані (Fiesta Mayor de Escaldes-Engordany) - кінець липня.
Головною подією культурного життя князівства вважається Міжнародний Джазовий Фестиваль в Ескалдес-Енгордані (липень). Його учасниками в різні роки були: Майлс Девіс, Б.Б.Кінг і інші видатні джазисти.
Інший міжнародний фестиваль - Нарсисо Йепес (Narciso Yepes) проводиться в Ордіно в залі, іменованому аудиторії Насіональ де Андорра (Auditorio Nacional de Andorra). У програмі фестивалю - класична музика і джаз (вересень).
З листопада по травень триває, насичений різноманітними музичними і танцювальними подіями, концертний сезон в Андоррі-ла Велья.

ГАСТРОНОМІЯ

Своїми відмінними рисами гастрономія Андорри зобов'язана двом факторам: високогірного характеру рельєфу країни і її положенню на стику двох культур: іспанської (каталонської) і французької. Тут дуже поширені страви з дичини (заєць, олень і косуля), в комбінації з сочевицею, рисом або кукурудзою. Форель, яку ловлять в місцевих річках, готується самими екзотичними способами. Її смажать, тушкують і запікають. Варті уваги місцеві овечі сири і сировялений окіст (хамон серрано). Улюбленими фруктами в Андоррі є яблука і айва. Цікава особливість кухні Андорри полягає в тому, що в одній страві можуть бути використані різні види м'яса. Наприклад, кролик часто поєднується зі свининою, яловичиною або качкою.
Своїми відмінними рисами гастрономія Андорри зобов'язана двом факторам: високогірного характеру рельєфу країни і її положенню на стику двох культур: іспанської (каталонської) і французької У меню ресторанів Андорри можна зустріти такі назви:
Ескуделья (escudella) - овочевий суп.
Ростес аль мілину (rostes al mel) - смажена свинина попередньо маринована в меду і оцті. Завдяки такій обробці, м'ясо набуває приємний кисло-солодкий смак і ставати дуже ніжним.
Костельес а ла Лосано (costelles a la losa) - баранячі реберця, які смажаться на свинячому салі з часником. Процес приготування відбувається на попередньо розігрітій камені.
Пердіс а ла вінагрета (perdiz a la vinagreta) - найбільш поширене місцеве блюдо з птиці. Це - куріпка, маринована в особливому соусі з оцту і цибулі. Ця суміш надає птаху особливо ніжний смак.
Труча а ла андоррана (trucha a la andorrana) або труча а ла Молінеро (trucha a la molinera) - форель по андоррськи.
Любителі десертів можуть спробувати різноманітні муси і солодкі крепи (млинці), а також:
Торріхас (torrijas) - хліб, вимочений в меду й вершках.
Кока масегада (coca masegada) - різновид каталонської коки (пирога з начинкою). У тісто без дріжджів, крім звичайних яєць, солі і цукру, додається мускатель і горілка.
Орехонес (orejones) - сушений персик, відварений у вині з цукром.
Мансанас асадас (manzanas asadas) - печені яблука. Вони частенько доповнюють другі страви.
В Андоррі немає власних вин, але їх цілком замінюють іспанські і французькі.

ЗАПОВІДНИКИ

У 2004 році долина Мадре - Перафіта - Кларор була включена до Списку Світової Спадщини Людства як природний пам'ятник. У 2004 році долина Мадре - Перафіта - Кларор була включена до Списку Світової Спадщини Людства як природний пам'ятник

ГІРСЬКІ ЛИЖІ

Гірські лижі - національне захоплення Андорри. Тут безліч трас для занять цим видом спорту, які зосереджені в трьох районах країни:
Гірські лижі - національне захоплення АндорриГрандваліра (Grandvalira) - ця зона виникла в результаті злиття Пас де ла Каса-Грау Ройж (Pas de la Casa-Grau Roig) і Солдеу-Ель Тартер (Soldeu-El Tarter).
• Вальнорд (Vallnord) - з'явилася після об'єднання кількох гірськолижних станцій Пал (Pal), Арінсал (Arinsal) і Ордіно-Аркаліс (Ordino-Arcalís).
• Натурландія (Naturlandia) - знаходиться в районі Ла Рабасса (La Rabassa) і має перепад висот від 1960 м над рівнем моря до 2160 м. Загальна протяжність 5-й трас різного ступеня складності становить 15 км.
В Андоррі є місця, де можна покататися і на звичайних лижах.
Більше про гірськолижному туризмі та інші можливості відпочинку в Князівстві в буклеті "Андорра"

ПАМ'ЯТКИ

Завдяки своїм невеликим розмірам Князівство Андорра може похвалитися найбільшою кількістю пам'ятників романського періоду на квадратний метр. Церква Санта-Колома (IX - X ст.) - єдиною в світі храм з круглою дзвіницею.
В Андоррі відкрито безліч музеїв: Каса Руль (Casa Rull) в Сіспоні; Фарга Россель (Farga Rossell) в Ла Массана; Центр Інтерпретації Андорра Романіка (Centro de interpretación Andorra Románica) в Пале; музей Віладомат (museo Viladomat); Музей макетів Романського Мистецтв а (museo de Maquetas de Arte Románico) і Музей Парфуми (museo del Perfume) в Ескалдес-Енгордані; Національний музей автомобілів (Museo Nacional del Automóvil) в Енкампе і цілий ряд інших.

У статті використані матеріали з Андоррі з Вікіпедії (ісп.)

Андорра - 2Hispania

•   ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ   •   ГЕОГРАФІЯ і КЛІМАТ   •   ІСТОРІЯ   •   МОВА   •   АДМІНІСТРАТИВНО ТЕРИТОРІАЛЬНИЙ ПОДІЛ   •   ТРАНСПОРТ   •   СВЯТА   •   ГАСТРОНОМІЯ   •   ЗАПОВІДНИКИ   •   ГІРСЬКІ ЛИЖІ   •   ПАМ'ЯТКИ   •   БУКЛЕТ АНДОРРА ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ ГЕОГРАФІЯ і КЛІМАТ ІСТОРІЯ МОВА АДМІНІСТРАТИВНО ТЕРИТОРІАЛЬНИЙ ПОДІЛ ТРАНСПОРТ СВЯТА ГАСТРОНОМІЯ ЗАПОВІДНИКИ ГІРСЬКІ ЛИЖІ ПАМ'ЯТКИ БУКЛЕТ "АНДОРРА"

Князівство Андорра (El Principado de Andorra - каст. / Principat d'Andorra - кат.) - невелика держава, площа якого всього 468 кв. км. Воно розташоване в самому центрі Піренейській осі (середня висота - 1996 м над рівнем моря). На півдні межує з автономною областю Каталонія (Іспанія), а на півночі з департаментом Міді Пірене (Франція). На території країни проживає приблизно 84 тис. Чоловік (2008). У зимові місяці «населення» зростає багаторазово, завдяки гірськолижникам з усієї Європи, які дуже люблять місцеві траси. Столиця - Андорра-ла Велья (Andorra la Vella). Особливість князівства полягає в тому, що у держави 2 глави. Один від Іспанії, а інший від Франції. Країна не має власних збройних сил.
В середині ХХ ст. бідна і ізольована територія перетворилася в процвітаючу державу завдяки розвитку туризму та банківської справи.

Гімн Андорри називається «Карл Великий» і прославляє засновника Священної Римської Імперії.

ГЕОГРАФІЯ і КЛІМАТ

Андорра країна з високогірним рельєфом на південному сході Піренейського півострова. На території Андорри знаходяться 65 гір, висота яких перевищує 2500 м. Найвища з них - Пік Комапедроса (Comapedrosa), 2942 м, на кордоні між Іспанією і Францією. Між гір лежать вузькі долини, по яких протікають гірські річки, в тому числі три найбільш протяжні: Північна Валіра (Valira del Norte), Східна Валіра (Valira de Oriente) і Велика Валіра (Gran Valira). На території Андорри є понад 60 озер. Найбільше - озеро Жуклар, яке займає площу - 21 га. У літню пору через нестачу води воно іноді частково пересихає, і тоді виглядає як 3 самостійних озера. На території Андорри в основному ростуть соснові і букові ліси, а на висотах вище 2000 м починаються альпійські луки.
Андорра країна з високогірним рельєфом на південному сході Піренейського півострова Клімат Андорри - середземноморський високогірний. Взимку холодно (в середньому -2 ° C), а влітку не жарко (в середньому 24 ° C). Температура повітря безпосередньо залежить від висоти над рівнем моря. В Андоррі досить велика кількість сонячних днів в році, а клімат в цілому сухої. Опади зазвичай випадають у другій половині дня, ближче до заходу сонця. Взимку у вигляді снігу.

ІСТОРИЧНІ ФАКТИ

Перша згадка про андосінах (andosinos) зустрічається у праці античного літописця Полібія, в якому описувався перехід Ганнібала через Піренеї (II ст. До н.е.). Однак знайдені археологами сліди матеріальної культури незаперечно свідчать про те, що людина оселився в долинах Андорри набагато раніше. Після завоювання Римом Піренейського півострова територія, на якій знаходиться князівство, була частиною провінції Іспанія Сітеріор. Потім землі нинішньої Андорри увійшли до складу вестготского королівства. На початку VIII ст. маври захопили майже всю територію Іспанії, а потім перейшли через Піренейські гори і вторглися в межі королівства Франків. Карлос Мартель (Карл Великий) здобув перемогу при Туре (732 м) і подальша експансія мусульман на північ Європи була зупинена. Але територія нинішньої Андорри була звільнена тільки в 817 р після чого увійшла до складу т.зв. Марка Іспаніка (Marca Hispánica), яку заснував Карл Великий (Carlomagno).
Перша згадка про андосінах (andosinos) зустрічається у праці античного літописця Полібія, в якому описувався перехід Ганнібала через Піренеї (II ст Нинішнє двовладдя своїм походженням сходить до середніх століть, коли долини Андорри належали графству Уржель. У 1033 граф Ерменгол VI віддав всі свої права на землі Андорри єпископу Уржель, який не мав збройних загонів для захисту своїх володінь і їх жителів. Тому церква була змушена трохи пізніше (1095 г.) укласти договір з сімейством Кабое і передати їм політичні, судові та військові права в Андоррі. При цьому єпископ Уржель залишив за собою верховну владу. Так виникла особлива юрисдикція єпископату Уржель над Андоррою. У XII - XIII ст. після декількох династичних шлюбів права на Андорру перейшли від сімейства Кабое до графів Фуа, вихідцям з Наварри (Франція).
8 вересня 1278 року між єпископом Уржель і Рожером Бернардо III Фуа був підписаний 1 Лерідскій договір про поділ повноважень між суверенами. З цього моменту на політичній карті з'явилося Князівство Андорра. Однак, це не призвело до усунення всіх розбіжностей між двома співправителями і через десять років вони знову сіли за стіл переговорів, щоб укласти новий (другий за рахунком) договір. Угода, зокрема, передбачала право суверенів призначати нотаріусів своїми представниками в князівстві.
У 1419 році для захисту інтересів місцевих жителів було утворено Раду Землі (Consell de la Terra) в який входили по 2-3 представники від кожного з 6 парафій.
У 1610 році син Генріха IV, Людовік XIII, остаточно включає графство Фуа до складу французької корони і з тих пір Князівством Андорра спільно управляють Єпископ Сеу д'Уржель і суверен Франції.
1812 - 1814 рр. були єдиними в історії князівства, коли воно належало тільки одному господареві - Наполеону.

Протягом тривалого періоду часу в цьому високогірному князівстві діяла досить оригінальна модель соціально-політичного устрою. Суспільство поділялося на дві групи: сімейні клани фокс і касалерс. До першої (фокс) ставилися заможні громадяни, які платили податки. Другу (касалерс) становили власники будинків, які були настільки бідні, що не могли платити податки. Брати участь у політичному житті могли тільки представники фокс. Таких родин налічувалося 179 проти 600 будинків касалерс. У 1866 р була проведена реформа, яка ліквідувала поділ на фокс і касалерс.
Тихе життя гірських долин була перервана в 1933 р, коли підрозділ французьких жандармів окупувала Андорру через виникнення відкритих протиріч між Генеральною Радою (місцевим самоврядуванням) і суверенами. Присутність поліцейських сил було викликано також страйком будівельників дороги з Андорри-ла Велья в Па-де-ла-Каса. Вони вимагали поліпшення умов праці і підвищення заробітної плати.
У 1934 р трапився історичний анекдот. Російський емігрант Борис Скосирев, на прізвисько Барон д'оранж, оголосив себе королем Андорри - Борисом I. За перші 9 днів свого правління Скосирев «оприлюднив» Конституцію, прийняв кілька декретів і оголосив війну Єпископу Уржель. Франція відмовилася втручатися «у внутрішні справи» князівства. А священнослужитель не став спокушати долю і послав в Андорру наряд з п'яти національних гвардійців. Вони без особливого шуму відконвоювали Бориса I до в'язниці. Через 4 роки Скосирев знову з'явився в Екс ан Провансі, де знову «заявив вимоги» на трон Андорри. Тепер уже французи змушені були його заарештувати і судити.
Під час Другої світової війни Андоррі вдалося зберегти нейтралітет, хоча французькі війська перебували на території князівства з 1936 р по 1940 р і з 1944 по 1945 р
14 січня 1982 р перший уряд Андорри приступило до виконання своїх повноважень, а в 1993 р на референдумі була прийнята 2-а Конституція князівства, яка остаточно закріпила суверенітет народу Андорри над територією країни.

МОВА

Офіційною мовою Андорри є каталонський або Каталан (catalán). При цьому більшість жителів країни володіють іспанською (кастельяно) і французькою мовами. Офіційною мовою Андорри є каталонський або Каталан (catalán)

АДМІНІСТРАТИВНО-ТЕРИТОРІАЛЬНИЙ ПОДІЛ

В даний час територія Князівства Андорра розділена на 7 парафій (паррокій / parroquias). Це - Канильо, Енкамп, Ордіно, Ла Массана, Андорра-ла Велья, Сант-Хуліа-де-Лорія, Ескалдес-Енгордані.
Князівство Андорра є соціальною, правовою демократичною державою. Законодавчу владу здійснює виборний орган - Генеральна Рада Долін Андорри (парламент). Вибирається на 4 роки і складається з 28 депутатів.
Главами держави є відповідно: Єпископ Уржель, з іспанської сторони, і Президент Французької Республіки - від Франції.
В даний час територія Князівства Андорра розділена на 7 парафій (паррокій / parroquias) Поточними справами держави займається уряд у складі прем'єр-міністра, 6 міністрів і 9 державних секретарів.
Цікава особливість Андорри, що в разі стихійних лих оголошується загальний збір (сомато - somatén), в якому беруть участь чоловіки старше 18 років, які мають громадянство Андорри.
У Андорри є власні дипломатичні представництва за кордоном, і вона бере участь в роботі ряду міжнародних організацій.

ТРАНСПОРТ

Єдиним видом сполучення на території Андорри є автомобільний транспорт. При цьому дорожня мережа дуже добре розвинена. Для прискорення руху побудовані численні тунелі.

Шлях туриста в Князівство лежить через сусідні країни: Францію і Каталонію в Іспанії. Там знаходяться найближчі аеропорти і залізничні станції.

На французькій стороні це:   • Аеропорт Перпіньян (Perpignan) в 128 км на схід На французькій стороні це:
• Аеропорт Перпіньян (Perpignan) в 128 км на схід. Автобусного сполучення немає, але на т.зв. жовтому поїзді можна доїхати до станції Латур-де-Кароль (La Tour de Carol), де зробити пересадку на місцеву гілку до прикордонної станції Л'Оспіталітет (L'Hospitalet);
• Аеропорт Тулузи (Toulouse-Blagnac) в 196 км на північ. Звідси можливо заздалегідь забронювати трансфер на машині / автобусі до будь-якого туристичного центру Андорри через службу Andorra Airport Transfers.
• Аеропорт Каркассонн (Carcassonne) в 130 км на північний схід. Приблизно дві години на машині, але залежить від погоди.

Найзручніший варіант знаходиться на іспанській стороні:
• Аеропорт Барселона (Barcelona) в 202 км на південь. Автобуси в Андорру слідують кілька разів в день. Час в дорозі 3-4 години.

СВЯТА

Офіційні свята Андорри (вихідні дні):
• 1 січня - Новий рік (Cap d'any)
• 14 березня - День Конституції (Día de la Constitució)
• 8 вересня - День Діви Мерітщель (Mare de Déu de Meritxell)
• 25 грудня - Різдво (Nadal)

Протягом всього року різні населені пункти Андорри відзначають власні свята Протягом всього року різні населені пункти Андорри відзначають власні свята. Майже всі вони мають релігійне коріння або пов'язані зі зміною пір року. Наприклад, Народний День (fiesta del Pueblo) відзначається в день Сант Жоан і збігається з літнім сонцестоянням (червень). Інші цікаві свята Андорри: Сант Естеве (fiesta de Sant Esteve), день покровителя приходу (паррокіі) Андорра-ла Велья і різдвяна Ярмарок Святої Лусії (feria de Santa Llúcia). У дні народних свят на вулицях і площах міст країни можна спостерігати людей, танцюючих сардану.

Головні свята парафій (паррокій).

• Канільо (Fiesta Mayor de Canillo) - кінець липня.
• Енкамп (Fiesta Mayor de Encamp) - середина серпня.
Ордино (Fiesta Mayor de Ordino) - початок вересня.
Ла Массана (Fiesta Mayor de La Massana) - середина серпня.
• Андорра-ла Велья (Fiesta Mayor de Andorra la Vella) - кінець липня - початок серпня.
• Сант Жуліа де Лориа (Fiesta Mayor de Sant Julià de Lòria) - кінець липня.
• Ескалдес-Енгордані (Fiesta Mayor de Escaldes-Engordany) - кінець липня.
Головною подією культурного життя князівства вважається Міжнародний Джазовий Фестиваль в Ескалдес-Енгордані (липень). Його учасниками в різні роки були: Майлс Девіс, Б.Б.Кінг і інші видатні джазисти.
Інший міжнародний фестиваль - Нарсисо Йепес (Narciso Yepes) проводиться в Ордіно в залі, іменованому аудиторії Насіональ де Андорра (Auditorio Nacional de Andorra). У програмі фестивалю - класична музика і джаз (вересень).
З листопада по травень триває, насичений різноманітними музичними і танцювальними подіями, концертний сезон в Андоррі-ла Велья.

ГАСТРОНОМІЯ

Своїми відмінними рисами гастрономія Андорри зобов'язана двом факторам: високогірного характеру рельєфу країни і її положенню на стику двох культур: іспанської (каталонської) і французької. Тут дуже поширені страви з дичини (заєць, олень і косуля), в комбінації з сочевицею, рисом або кукурудзою. Форель, яку ловлять в місцевих річках, готується самими екзотичними способами. Її смажать, тушкують і запікають. Варті уваги місцеві овечі сири і сировялений окіст (хамон серрано). Улюбленими фруктами в Андоррі є яблука і айва. Цікава особливість кухні Андорри полягає в тому, що в одній страві можуть бути використані різні види м'яса. Наприклад, кролик часто поєднується зі свининою, яловичиною або качкою.
Своїми відмінними рисами гастрономія Андорри зобов'язана двом факторам: високогірного характеру рельєфу країни і її положенню на стику двох культур: іспанської (каталонської) і французької У меню ресторанів Андорри можна зустріти такі назви:
Ескуделья (escudella) - овочевий суп.
Ростес аль мілину (rostes al mel) - смажена свинина попередньо маринована в меду і оцті. Завдяки такій обробці, м'ясо набуває приємний кисло-солодкий смак і ставати дуже ніжним.
Костельес а ла Лосано (costelles a la losa) - баранячі реберця, які смажаться на свинячому салі з часником. Процес приготування відбувається на попередньо розігрітій камені.
Пердіс а ла вінагрета (perdiz a la vinagreta) - найбільш поширене місцеве блюдо з птиці. Це - куріпка, маринована в особливому соусі з оцту і цибулі. Ця суміш надає птаху особливо ніжний смак.
Труча а ла андоррана (trucha a la andorrana) або труча а ла Молінеро (trucha a la molinera) - форель по андоррськи.
Любителі десертів можуть спробувати різноманітні муси і солодкі крепи (млинці), а також:
Торріхас (torrijas) - хліб, вимочений в меду й вершках.
Кока масегада (coca masegada) - різновид каталонської коки (пирога з начинкою). У тісто без дріжджів, крім звичайних яєць, солі і цукру, додається мускатель і горілка.
Орехонес (orejones) - сушений персик, відварений у вині з цукром.
Мансанас асадас (manzanas asadas) - печені яблука. Вони частенько доповнюють другі страви.
В Андоррі немає власних вин, але їх цілком замінюють іспанські і французькі.

ЗАПОВІДНИКИ

У 2004 році долина Мадре - Перафіта - Кларор була включена до Списку Світової Спадщини Людства як природний пам'ятник. У 2004 році долина Мадре - Перафіта - Кларор була включена до Списку Світової Спадщини Людства як природний пам'ятник

ГІРСЬКІ ЛИЖІ

Гірські лижі - національне захоплення Андорри. Тут безліч трас для занять цим видом спорту, які зосереджені в трьох районах країни:
Гірські лижі - національне захоплення АндорриГрандваліра (Grandvalira) - ця зона виникла в результаті злиття Пас де ла Каса-Грау Ройж (Pas de la Casa-Grau Roig) і Солдеу-Ель Тартер (Soldeu-El Tarter).
• Вальнорд (Vallnord) - з'явилася після об'єднання кількох гірськолижних станцій Пал (Pal), Арінсал (Arinsal) і Ордіно-Аркаліс (Ordino-Arcalís).
• Натурландія (Naturlandia) - знаходиться в районі Ла Рабасса (La Rabassa) і має перепад висот від 1960 м над рівнем моря до 2160 м. Загальна протяжність 5-й трас різного ступеня складності становить 15 км.
В Андоррі є місця, де можна покататися і на звичайних лижах.
Більше про гірськолижному туризмі та інші можливості відпочинку в Князівстві в буклеті "Андорра"

ПАМ'ЯТКИ

Завдяки своїм невеликим розмірам Князівство Андорра може похвалитися найбільшою кількістю пам'ятників романського періоду на квадратний метр. Церква Санта-Колома (IX - X ст.) - єдиною в світі храм з круглою дзвіницею.
В Андоррі відкрито безліч музеїв: Каса Руль (Casa Rull) в Сіспоні; Фарга Россель (Farga Rossell) в Ла Массана; Центр Інтерпретації Андорра Романіка (Centro de interpretación Andorra Románica) в Пале; музей Віладомат (museo Viladomat); Музей макетів Романського Мистецтв а (museo de Maquetas de Arte Románico) і Музей Парфуми (museo del Perfume) в Ескалдес-Енгордані; Національний музей автомобілів (Museo Nacional del Automóvil) в Енкампе і цілий ряд інших.

У статті використані матеріали з Андоррі з Вікіпедії (ісп.)

Новости