Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Аліканте: місто плюс

Географія і не тільки

Аліканте - процвітаючий портове місто і курорт. Він належить автономній області Валенсія і знаходиться в північній частині узбережжя Коста-Бланка, яке має протяжність близько 200 км і славиться своїми світлими піщаними пляжами. Недарма назва Коста-Бланка перекладається з іспанського як «Білий берег».

Місто було засноване в 201 році до н. е. древніми греками, а потім переходив у володіння римлян, маврів, кастильцев і арагонцев. На латиниці назва курорту має два офіційних накреслення: Alicante - на Кастільські-іспанському, і Аlаcant - на валенсийском мовою.

Аліканте - другий за величиною місто області після Валенсії, всього в агломерації проживає більше 460 000 жителів. Він інтернаціональний: близько 15% населення становлять іммігранти. Щорічно в Аліканте приїжджає безліч туристів з усього світу - особливо курорт любимо громадянами Великобританії, Франції, Нідерландів, Бельгії, згідно зі свіжими даними онлайн-видання Valencia Today. Туризм є основним джерелом доходу курорту, тому експерти відзначають інвестиції в курортну нерухомість вигідним вкладенням коштів.

Найсприятливішим чином на популярності Аліканте позначається наявність міжнародного аеропорту Alicante-Elche El Atlet, який є одним з найбільш завантажених у Іспанії після Мадрида, Барселони, Пальма-де-Майорки і Малаги. У минулому році «Ель Атлет» поставив історичний рекорд: загальне число пасажирів, які скористалися ним, досягло 10 млн чоловік.

Як дістатися

Прямі рейси з Москви в Аліканте виконують авіакомпанії S7 і Vueling Airlines. Також до курорту можна дістатися літаком з пересадкою в великих європейських містах, або прямим перельотом до Мадрида або Барселони з подальшим подорожжю по Іспанії на поїзді, автобусі або орендованому автомобілі. Аліканте - це також і великий порт з налагодженим морським сполученням з Балеарськими островами і Алжиром. Порт Аліканте щорічно приймає 80 000 пасажирів. З материковими містами Іспанії Аліканте пов'язаний мережею залізниць і автотрас.

Чому Аліканте?

Особливою гордістю Аліканте і всієї Коста-Бланки є мальовниче узбережжя і помірні хвилі - тому в регіоні так люблять відпочивати сім'ї з дітьми. Тут - значне число пляжів з синім прапором: цю відзнаку ЄС присуджує найчистішим пляжам з розвиненою інфраструктурою. В Аліканте м'який клімат з приємною середньорічною температурою + 18 ° С і частими дощами навесні і восени. Влітку середня температура становить + 28 ° С.

У місті розташований університет, в якому навчаються близько 27 000 студентів, тому Аліканте вважається молодіжним містом: ціни тут більш демократичні, ніж на інших популярних курортах. В Аліканте безліч нічних клубів, а також музичних, в тому числі блюзових і джазових, і пляжних барів. У сезон тут багатолюдно і шумно, в тому числі і завдяки транспортної доступності Аліканте, а взимку жваво в основному на вихідні і у свята. Місцеві жителі дуже люблять гостей і з великою привітністю ставляться до туристів.

Місцеві жителі дуже люблять гостей і з великою привітністю ставляться до туристів

Найпопулярнішим місцем для прогулянок в Аліканте є прибережний бульвар Paseo Maritimo, викладений триколірної мозаїкою у вигляді хвиль. На його створення було потрібно 6 млн плиток бежевого, червоного і синього кольорів. А численні свята міста, як правило, проходять на центральній вулиці La Rambia de Mendez Nunes. Кожен червень, під час літнього сонцестояння, тут проходить Nit del Foe ( «Ніч вогню»). Рівно опівночі мер Аліканте запалює гніт, що вів до дерев'яної ляльки, встановленої в центрі площі. Коли її охоплює полум'я, запалюються сотні вогнів по всьому місту - і починається безсонна ніч одного з головних свят у році.
Символом Аліканте є фортеця Санта-Барбара, що отримала свою назву на честь покровительки міста і розташована на горі Бенакантіль, звідки відкривається приголомшливий панорамний вид на місто, море і порт.

Завдяки численним полях для вирощування овочів і фруктів, що розкинувся всюди навколо, Аліканте називають «городом Європи». На найбільшому ринку міста Mercado Central завжди можна придбати свіжі морепродукти, м'ясо, оливкова олія, сири, овочі і фрукти, а сезонні продукти від місцевих фермерів продаються прямо на вулицях міста. Нескладно здогадатися, що місцева кухня завдяки цьому рясніє блюдами, приготованими виключно з найсвіжіших регіональних продуктів. Спеціалітетами Аліканте є мавританський напій Horchata de chufas з тигрових горіхів, нуга «туррон» і, звичайно, морепродукти на грилі з соусом з петрушки і часнику. Мавританське спадщина також проявляється у великій кількості страв з рису і м'яса. А від римлян місцевим жителям передалася любов до оливкової олії і провину, вибір якого тут надзвичайно широкий.

Ситуація на ринку нерухомості

Ринок нерухомості Іспанії все ще відновлюється після кризи 2008 року. Багато регіонів уже демонструє підвищення цін, однак до повного відновлення ще потрібен час, відзначають експерти. Помітного пожвавлення ринку сприяла програма «Золота віза», що вступила в чинність 30 вересня 2013 року і що дозволяє іноземним інвесторам у нерухомість на суму від € 500 000 претендувати на отримання іспанського виду на проживання. В результаті, продажу нерухомості в Іспанії дійсно збільшилися. Так, попит з боку жителів країн Близького Сходу виріс на 2500% в порівнянні з 2012 роком. А число покупців з Росії і Литви зросла на 190%. На частку нерухомості Валенсії довелося 35% попиту іноземних покупців, більше вони були зацікавлені лише в Балеарських островах - 40,34%.

За даними іспанського порталу Idealista.com, середня ціна 1 кв. м нерухомості в Аліканте в березні 2015 року становила € 1240. Для порівняння, в липні 2007 року 1 «квадрат» коштував € 2079. Таким чином, з початку кризи нерухомість Аліканте втратила в ціні близько 40%.

Таким чином, з початку кризи нерухомість Аліканте втратила в ціні близько 40%

Популярні райони для інвестицій

Аліканте - це життя в місті з розвиненою інфраструктурою, але одночасно в тиші і спокої, наявність всіх благ цивілізації - і піша доступність від моря і красот природи ... А також можливість обзавестися якісної нерухомістю за доступною ціною.

Інвестори, які бажають придбати житло ближче до моря, віддають перевагу районам Сан-Хуан , Альбуферта і Кабо-де-Уертас. Останній підходить заможним покупцям: нерухомість тут дуже дорога. У цих районах популярні таунхауси, квартири або будинку в урбанізаціях з видами на гольф-поля або на море, в крокової доступності до одного з кращих пляжів в Іспанії (200-1000 метрів). Так, апартаменти з двома спальнями на вторинному ринку в Сан-Хуані коштують від € 85 000, тут же квартири в новобудові обійдуться в суму від € 130 000- € 150 000 і вище. В Кабо-де-Уертас ціни на житло починаються від € 120 000, а таунхауси, які переважають в районі, коштують від € 250 000- € 300 000. У цих районах проживають як самі іспанці, так і іноземці з високим доходом. Ставки за довгострокову оренду починаються від € 400 на місяць.

Перша берегова лінія в Аліканте забудована готелями і багатоповерховими будинками (від п'яти поверхів і вище). Потенційним покупцям варто пам'ятати, що сонячна сторона може збільшити суму угоди на 20%, а вид на море здатний додати до ціни близько € 20 000. Нерухомість в центральній частині міста, не дивлячись на велику кількість пам'яток і розвиненість інфраструктури, не користується особливою популярністю - квартири тут дорогі, а житловий фонд - старий (будівлям понад 50 років).

Покупці бюджетних квартир в хороших районах воліють вкладати кошти в нерухомість Каролінас-Альта і Баха, Гарбінет і Альтозано. В основному тут живуть іспанці із середнім достатком. У районах добре розвинена інфраструктура: транспорт, магазини, парки, дитячі майданчики, медичні установи та навчальні заклади. Двоспальне квартира тут коштує від € 50 000, а оренда - від € 300 на місяць.

Наші співвітчизники купують в Аліканте переважно апартаменти вартістю € 40 000- € 75 000. Це, як правило, квартири площею 80-110 кв. м, в будинках, побудованих 40-50 років тому, в 10-20 хвилинах ходьби від міського пляжу. Покупці з бюджетом € 110 000- € 160 000 за краще вкладати кошти в таунхауси в урбанізаціях, що в 40-50 км на південь від Аліканте. При цьому, при бюджеті € 160 000- € 400. 000, вони більше звертають увагу на північні райони міста.

Санта-Пола - невелике місто в 20 км від Аліканте, в якому переважають приватні будинки з басейнами вартістю від € 200 000. А в районах, розташованих в 10 хвилинах їзди від моря, компактні апартаменти можна придбати від € 20 000. Так, квартира з двома спальнями площею 54 кв. м в районі Лос-Анхелес обійдеться в € 28 500. На околиці міста розташований просторий парк Ла Морант, поруч з яким квартири коштують від € 50 000.

Найдорожчими, а також і непрестижними, районами вважаються Virgen del Carmen, Virgen del Remedio, Juan XXIII: тут знаходиться соціальне житло для іммігрантів.

Оренда

При покупці житла для подальшої здачі в оренду варто врахувати, що туристами будуть насамперед затребувані компактні квартири неподалік від пляжу і основний інфраструктури, а серед численних студентів міста - користуватися особливою популярністю квартири-студії. Вкладати ж кошти в покупку просторої вілли в Аліканте «під оренду» - підприємство досить сумнівне, попереджають експерти, є ризик її простою навіть в літню пору.

Прибутковість від здачі нерухомості в оренду знаходиться на середньому європейському рівні - близько 5% річних. Згідно з інформацією сайту Numbeo, орендувати квартиру з однією спальнею в центрі міста поза туристичного сезону в середньому можна за € 465 на місяць. Як і всюди на узбережжі, ціна залежить від близькості до моря і сезонності. Традиційно, піковий сезон триває з червня по вересень - і ціни можуть в півтора-два рази перевищувати вартість оренди в міжсезоння.

Портал HomesOverseas. ru дякує за допомогу в підготовці статті Дмитра Іван ( Dilani BG ) І Айрат Аминева ( M. St Consulting ).

photocredits: flickr / fotomondeo / bea photography

Ольга Шошина

HomesOverseas.ru

Чому Аліканте?

Новости