Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Онук Альфонса Мухи заперечує права Праги на полотна циклу «Слов'янська епопея»

«Слов'янська епопея» в Моравському Крумлові (Фото: ЧТК)   Двадцять монументальних полотен за сюжетами з історії слов'янських народів повинні бути розміщені в великому залі Празького ярмаркового палацу, одному з будинків Національної галереї «Слов'янська епопея» в Моравському Крумлові (Фото: ЧТК) Двадцять монументальних полотен за сюжетами з історії слов'янських народів повинні бути розміщені в великому залі Празького ярмаркового палацу, одному з будинків Національної галереї. Скористатися своїми правами на картини столична мерія вирішила у зв'язку з організацією виставки, приуроченої до 150-річчя Альфонса Мухи. Ще одним аргументом Праги є і те, що замок в Моравському Крумлові знаходиться в поганому технічному стані, і картини можуть серйозно постраждати, якщо не забезпечити спеціального режиму зберігання.

Але і Ярмарковий палац повинен стати лише тимчасовим, хоча і довгостроковим, притулком циклу «Слов'янська епопея», який Альфонс Муха писав протягом 18 років. Але і Ярмарковий палац повинен стати лише тимчасовим, хоча і довгостроковим, притулком циклу «Слов'янська епопея», який Альфонс Муха писав протягом 18 років Ярмарковий палац (Veletržní palác) Це і стало початковим приводом для протесту з боку онука художника Джона Мухи. Свій дар автор картин зумовив будівництвом спеціальної галереї, де полотна будуть постійно виставлені. За 82 роки Прага так і не змогла виконати бажання автора.

Уже кілька разів Джон Муха намагався перешкодити переселенню картин з Моравського Курмлова в столицю до тих пір, поки галерея не буде побудований, але безуспішно. Суд двічі відхилив вимогу. Нині внук художника і президент «Фонду Мухи» намагається добитися допомоги від ЮНЕСКО, Міністерства культури і нинішнього глави МЗС Карела Шварценберга, що є головним покровителем «Фонду Мухи».

Проблема також полягає в тому, що і празький Ярмарковий палац, за твердженням багатьох фахівців, не придатний для зберігання картин Альфонса Мухи.

Джон Муха (Фото: ЧТК)   «Наприклад, це говорить Петро Коган, шеф реставраторської відділення Національної галереї, а він дуже добре знає Ярмарковий палац Джон Муха (Фото: ЧТК) «Наприклад, це говорить Петро Коган, шеф реставраторської відділення Національної галереї, а він дуже добре знає Ярмарковий палац. Він вважає, що це абсолютно не придатне місце для картин. Він стверджує, що в ярмаркові палаці немає ніяких кондиціонерів і, що температура на поверхні полотен може досягати 50 ° C. Він передбачає, що якщо «Слов'янська епопея» потрапить в Ярмарковий палац, то це може означати її кінець », - стверджує Джон Муха. Також минуле ярмаркового палацу, в якому, як згадують представники празької мерії, «Слов'янська епопея» виставлялася за життя Альфонса Мухи до початку Другої світової війни, не дозволяє виставляти в ньому картини сьогодні.

«Мерія замовчує, що під час Другої світової війни нацисти «Мерія замовчує, що під час Другої світової війни нацисти   Альфонс Муха і його дружина Марія (Фото: ЧТК)   використовували Ярмарковий палац в якості збірного пункту, звідки людей відправляли в концентраційні табори Альфонс Муха і його дружина Марія (Фото: ЧТК) використовували Ярмарковий палац в якості збірного пункту, звідки людей відправляли в концентраційні табори. А моя бабуся, Марія Хітілова - Марія Мухова, була єврейкою. Частина моєї родини була відправлена ​​до концентраційних таборів і, можливо, їх тоді відвезли безпосередньо з ярмаркового палацу. Тому я не впевнений, що якби Альфонс Муха сьогодні був живий, то він погодився б з розміщенням картин в цій будівлі ».

Одночасно Джон Муха ставить під сумнів права Праги на картини, що входять в цикл Альфонса Мухи «Слов'янська епопея», створення яких було підтримано американським меценатом Чарльзом Крейном.

«Дарственная, підписана Крейном, Мухою і мерією - не існує, і ніколи не існувала. Мерія має лише різними протоколами про передачу «Слов'янської епопеї», які побічно підтверджують, що картини знаходяться у володінні Праги. Однак ми «Дарственная, підписана Крейном, Мухою і мерією - не існує, і ніколи не існувала Джон Муха (Фото: ЧТК) маємо рукописом з кінця 30-років, яка нині передана нашим адвокатом, і в якій Альфонс Муха відмовляється від дарчим ».

Документ був знайдений в сімейному архіві два роки тому.

«У цьому документі він пише, що усвідомлює тяжкість тягаря, покладеного на Прагу. Пише, що йому дуже шкода, тому що не хотів покласти на Прагу таку серйозну відповідальність і, що йому здається, що буде більш успішний, якщо про це подбати самостійно. І, що з цих причин він відмовляється від свого рішення подарувати «Слов'янську епопею» Празі », - переказує зміст архівного документа онук Альфонса Мухи, президент однойменного фонду Джон Муха.

Новости