Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Незвичайна доля продовжувачки традицій Альфонса Мухи

Ярміла Муха-Плоцкова народилася в Празі в 1950 році, є випускницею празького Факультету архітектури та Академії витончених мистецтв. Тривалий час вона прожила в Іспанії, де два роки навчалася в Барселоні в престижній школі образотворчих мистецтв Массана на відділенні живопису. Ідею роботи над прикрасами і декоративними предметами за ескізами Альфонса Мухи їй запропонував її батько, Їржі Муха, який довго і неуспішно намагався знайти підходящого дизайнера. Після того, як Ярміла довела, що саме вона здатна краще за всіх впоратися з цим завданням, Їржі Муха ноторіально надав їй ексклюзивне право роботи над проектами такого роду. Ярміла Муха-Плоцкова співпрацювала з низкою музеїв і виставкових галерей в США, Італії, Японії і Франції. В даний час вона живе в Чехії. У неї дві дочки. Обидві вони певною мірою успадкували таланти свого прадіда - як до образотворчого мистецтва, так і до музики.

«Моя дочка Катержина Гарсіа живе в Ірландії, де вона викладає в університеті Трініті іспанську мову. Нещодавно вона захистила дисертацію про культуру і мову сефартскіх євреїв. Ця тема зацікавила її в зв'язку з тим, що в Іспанії до 14 століття відбувалося змішання культур арабської, єврейської та християнської », - розповідає Ярміла Муха-Плоцкова.

«Катержина добре співає, вона просто закохана в музику. Відмінно малює. Молодша дочка, Барбора, пішла по моїх стопах, обравши дорогу архітектора. Зараз вона займається сценографією. Вона теж співає, так що у них з сестрою відмінний дует. Завдяки їх впливу я полюбила world music. Мені подобається, що в ній кожен народ вірний самому собі. У мистецтві людина завжди намагається знайти коріння. Тому поряд з класикою мені дуже подобається цей жанр ».

У дитинстві Ярміла проявляла інтерес не тільки до образотворчого мистецтва, а й до математики, а тому вона вибрала професію архітектора. Ще за часів комуністичної Чехословаччини Ярміла Плоцкова вийшла заміж і поїхала жити до Іспанії. На щастя, такий статус дозволяв їй досить часто приїжджати на Батьківщину і відвідувати своїх близьких. За право вказувати прізвище свого діда Ярміли Муха Плоцковой довелося боротися 15 років до тих пір, поки Конституційний Суд ЧР не визнав її позашлюбною дитиною Їржі Мухи. Про своє істинне походження Ярміла дізналася лише після того, як їй виповнилося 20 років. До 1992-го разом з Їржі Мухою вона працювала над реалізацією дизайнерських ескізів Альфонса Мухи. Після раптової смерті Їржі Мухи, вона заснувала майстерню «MUCHA JP». За результатами процесу про спадщину неможливо було реалізувати проект створення в празькому музеї «Кампа» постійної виставки робіт Франтішека Купки - Отто Гутфренд - Альфонса Мухи. Більшість творів Мухи були вивезені за межі країни. Нині в музеї Кампа представлені тільки роботи Купки і Гутфренд. У Празі, правда, існує і невеликий музей Альфонса Мухи. У дитинстві Ярміла проявляла інтерес не тільки до образотворчого мистецтва, а й до математики, а тому вона вибрала професію архітектора «Медея» Оригінальних прикрас за ескізами Альфонса Мухи в світі збереглося небагато. Найвідомішим з них є золотий браслет у вигляді змії, прикрашений емаллю і коштовним камінням. Призначений він був для великої французької актриси Сари Бернар. Сьогодні це прикраса, ізображененное і на афіші Мухи до вистави «Медея», зберігається в японській колекції Doi. Художник залишив збірку своїх ескізів, виданий в 1902 році в Парижі під назвою Documents decoratis. Саме ця книга, а також декоративні панно, плакати і афіші є джерелом натхнення для Ярміли Муха Плоцковой, роботи якої (в основному, мова йде про прикраси і декоративних предметах) можна знайти в спеціалізованих магазинах в Празі (Art decoratif і Belda galery), а також в мережі музейних магазинів Франції (Reunion des Musees nationaux de France).

«Існує безліч малюнків, ескізів, які так і не знайшли свого виробника за життя Альфонса. Я почала займатися цим, в першу чергу, тому, що мені не подобається звичайний друкарський перенесення його творів на якусь поверхню. Я прийняла на себе більш складну задачу і стала створювати прикраси та предмети дизайну на підставі його ескізів. Пізніше з'ясувалося, що це було правильне рішення. Зрозуміло, все було не так просто. Потрібно було вивчити, яким чином раніше працювали з деякими матеріалами і знайти хорошого ювеліра, тому що висока якість, добротне майстерність для мене є альфою і омегою моєї роботи ».

Як і будь-яка творча людина, що володіє своїми поглядами на світ і мистецтво, Ярміла Муха-Плоцкова поступово стала відходити від копіювання ескізів. На зміну першій серії прийшла друга, натхненна стилем арт-деко. У третій колекції збереглося вплив Мухи і, в той же час, мова йде про сучасну колекції.

«Мені подобається ваза під назвою« Руки ». Вона виняткова тим, що підходить і для сучасного інтер'єру і до старовинних меблів. Взагалі, я дуже люблю поєднання скла і металу. Що стосується прикрас, то я люблю серію, створену для паризького бутика «Фуке», який вже входить в мережу музеїв Парижа. Я пишаюся тим, що мені вдалося реалізувати для них кілька складних ескізів Мухи ».

Ярміла Муха-Плоцкова (Фото: ЧТК)   Ярміла Муха-Плоцкова також працює з мотивами, які зустрічаються в оформленні будівлі празького Муніципалітету Ярміла Муха-Плоцкова (Фото: ЧТК) Ярміла Муха-Плоцкова також працює з мотивами, які зустрічаються в оформленні будівлі празького Муніципалітету. В даний час її цікавлять етнічні орнаменти. Тим не менш, вона намагається зберегти цей зв'язок не тільки з бо хоче підкреслити свою приналежність до художника, а й тому що визнає, що деякі елементи його декорації просто-напросто досконалі.

А яким видається Ярміли Мусі-Плоцковой сучасне чеське мистецтво?

«Сучасне чеське мистецтво мені здається кілька розрізненим. Можливо, це пов'язано з тим, що після 1990 року тут з'явилася тенденція у всьому наслідувати Заходу. Іноді буває складно зрозуміти, чи йде мова про чеському автора або це тільки данина моді. Мені ближче було те мистецтво, яке виникало майже нелегально, але воно було типово чеським. Подібна ситуація спостерігається і в галузі кінематографії. У 60-ті роки у нас створювалися чудові фільми, які не втратили своє значення і сьогодні. Не знаю, чи зможемо ми сказати щось подібне про те, що приніс Міленіум ».

Ярміла Муха-Плоцкова (Фото: ЧТК)   Чи вважаєте ви, що це явище властиве тільки Чехії чи ні Ярміла Муха-Плоцкова (Фото: ЧТК) Чи вважаєте ви, що це явище властиве тільки Чехії чи ні?

«Мені здається, що щось подібне відбувається в світі. Проте, у Франції і в Іспанії, яку я добре знаю, велика ставка робиться на відомих художників. Наприклад, в Парижі, в Grand Palais або музеї Musee d`Orsya проводяться величезні виставки їх картин. Туди приводять школярів, які захоплено слухають розповідями своїх вчителів. Іншими словами, це знову ж таки питання розподілу дотацій міністерства культури, а також великих банків, які виступають в ролі спонсорів. На жаль, у нас будують все, що завгодно, але тільки не новий виставковий зал, в якому могли б проходити великі виставки європейського масштабу, і не новий концертний зал. Звичайно, недавня виставка Штірского була фантастичною. Але цього мало".

Ми дякуємо Ярмілу Муха-Плоцкову за участь в нашій рубриці, в якій прозвучали пісні у виконанні Катержіни Гарсіа.

А яким видається Ярміли Мусі-Плоцковой сучасне чеське мистецтво?

Новости