Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Далі Далекого Сходу

Чого чекати від частувань в будинках і ресторанах Аляски. Чого чекати від частувань в будинках і ресторанах Аляски

Фото: ALAMY / VOSTOCK PHOTO

Аляскинского креветка з філе міньйон

ПОДОРОЖ ДО «Останній рубіж»

Найбільший і найпівнічніший американський штат, по території займає п'яту частину всіх США, мало змінився за останні кілька сотень років: жити тут непросто навіть при наявності інтернету, могутніх детройтських траків з двигунами V8, квадроциклів та снігоходів. Але природна краса і різноманітність ландшафтів Аляски і раніше вражають будь-якого, хто сюди добирається. Синювато-зелені льодовики Кенайський півострова і нацпарку «Рангель-Сент-Елайас», дощові ліси в районі столиці Російської Америки Ново-Архангельська, нині носить індіанське ім'я Сітка, велична стіна Аляскинского хребта із засніженими шапками чотирьох- і п'ятитисячників, над якими височіє підпирають небеса красуня Деналі (6190 м) - в перекладі з мови індіанців Атабаска «Найбільша».

Саме слово «Аляска» походить від Алеутського «Альешка», або «Велика земля». Американці після покупки цієї землі у Росії назвали її The Last Frontier, «Останній рубіж». Ще одну неофіційну назву Аляски - Land of Midnight Sun, «Земля опівнічного сонця»: чимала частина штату розташована за полярним колом, де влітку сонце ніколи не ховається за лінію горизонту. Аляска і раніше дуже мало освоєна - на її величезній території живе всього 750 тисяч чоловік, як в польському Кракові, з них майже половина - в Анкориджі. За відсутністю доріг в тундрі в багато місця тут можна потрапити тільки по повітрю на одномоторних літаках або по воді на катерах. Взимку, за влучним висловом Джека Лондона, Аляска перетворюється в країну білого безмовності, частина доріг закривається для автомобільного транспорту, пересування по ним можливо тільки на снігоходах або на собачих упряжках. Такий же традиційної, як собачі упряжки, постає і аляскинского кухня - їжа тут не сильно відрізняється від тієї, якою харчувалися перші поселенці, близько 15 тисяч років тому, коли вони прийшли сюди з Сибіру і Берінгіі ...

Такий же традиційної, як собачі упряжки, постає і аляскинского кухня - їжа тут не сильно відрізняється від тієї, якою харчувалися перші поселенці, близько 15 тисяч років тому, коли вони прийшли сюди з Сибіру і Берінгіі

Фото: GETTY IMAGES

*

Здобуте власними руками м'ясо лося або оленя карібу, дикий лосось і палтус - саме звичайна справа на столах аляскінцев. Майже все населення озброєне - без гвинтівки в тайзі не можна, і на полювання ходять не рідше, ніж в магазин. А класичні американські рецепти зазнають в цих широтах відчутні зміни. Є таке американська страва Surf-n-Turf. Surf як серфінг, а turf - це дерен. Виходить гра слів, «море і земля», «вода і суша». Так називають червоне м'ясо і морську харчі, приготовлені разом на решітці. Рецепт зародився в Сполучених Штатах в 1960-і, його недешеві інгредієнти демонстрували зростання добробуту американського середнього класу. В кін тінентальних США, які на Алясці називають «Нижні 48» (Lower 48), маючи на увазі число штатів - Гаваї і сама Аляска не береться до уваги, Surf-n-Turf - це яловичий стейк і морепродукти, наприклад лобстер або креветки. Гарнір будь - картопля фрі, спаржа, квасоля, зелений салат. На Алясці морська складова блюда - це, як правило, дикий аляскинський лосось. На відміну від норвезької сьомги, вирощеної на фермах, аляскинський лосось не такий жирний, з глибоким смаком і набагато корисніший завдяки тому, що його кормова база - в океані, натуральна. Тут виловлюють п'ять видів лосося: чавичі, кижуча, нерки, кету і горбушу. Чавича і нерки - аляскинські делікатеси, а ось горбушу місцеві не вважають «справжнім» лососем, годують їй їздових собак і експортують туди, де «і рак риба». Рибні ферми, до речі, на Алясці заборонені. Одним з найвідоміших рибних на Алясці, звідки потім улов розходиться по ресторанам всієї Америки, вважається містечко у Коппер-рівер ( «Мідної річки» - англ.), Де ловлять тих самих нерки і чавичі. Місцевий улов я пробував у мого приятеля Джима Ланье, в минулому професійного рибалки, а тепер відомого погонича собак з містечка Чугіек. Джим віддає перевагу ловити лосося для Surf-n-Turf прямо у своїй мисливської хатини в районі Уїнд-Крік ( «Вітряний струмок» - англ.). Оленя карибу ж він видобуває в містечку Індіан-Крік ( «Індіанський струмок» - англ.). Будинки Джим поклав два шматки м'яса - оленя і лосося - на вугільний гриль, приправивши їх сіллю і сумішшю чорного меленого перцю і лимонної цедри. Карибу він приготував до стадії медіум-РЕР, лосось, зрозуміло, присмажився весь. Трохи зеленого салату - і аляскинський Surf-n-Turf готовий!

Трохи зеленого салату - і аляскинський Surf-n-Turf готовий

Фото: GETTY IMAGES

Лосось на Алясці заготовляють так само, як і в північній Європі: рибу обезглавлюють, потрошать і підвішують на два місяці на дерев'яних сушарках

HAUTE CUISINE В аляскинского СТИЛІ

Люблять представників лососевих, нарівні з палтусом і королівським крабом, і в гастрономічних ресторанах Аляски. Спробувати високу кухню можна, наприклад, в анкоріджском Glacier Brewhouse - де до риби подають різні сорти місцевого пива. Місцевий хіт - приготована на вільхових дровах нерки з молодою картоплею в мундирі і з брокколіні, гібридом класичної брокколі і брокколі китайської. Для заправки використовується вершкове масло з пряними травами і соус з червоного вина. Серед інших флагманських страв в Glacier Brewhouse - червоний королівський краб з Берингової моря, ще одне легендарне Аляскинское страва. Важким буднях рибалок-краболовів присвячений знаменитий документальний серіал «Смертельний улов», один з найуспішніших проектів за всю історію каналу Discovery, що нараховує вже другий десяток сезонів. Робота краболова в Беринговому морі може бути дуже прибутковою, хоча ця професія входить в десятку найнебезпечніших робіт в світі: щороку хтось не повертається додому ... У місті Хомер є навіть меморіал рибалкам, які загинули в холодних водах північної частини Тихого океану. Абсолютно такого ж краба добувають і в Росії. Тільки на Алясці він аляскинський, а на Камчатці - камчатський.

Фото: ALAMY / VOSTOCK PHOTO

*

Найсолодше!

Сітка - невелике рибальське містечко на південному сході Аляски, майже примикає до канадської Британської Колумбії. Тут живе всього 9000 чоловік. Півгодини літа від Джуно. Сітка славиться дуже м'якою для Аляски погодою: тут не дуже холодно взимку і зовсім не жарко влітку. Такий клімат називають океанічних. І тут досить багато сонячних днів в році. Не дарма, напевно, Олександр Баранов, перший губернатор Аляски, вибрав це місце в якості столиці Російської Америки. У гавані стоїть пряний аромат свіжо виловленої риби та водоростей. У ресторані готелю Westmark подають ще одне популярне на Алясці блюдо: Smoked Salmon & Onion Dip with House Chips - щось на кшталт «Густий соус з копченого лосося з луком і домашніми чіпсами». Шматочки червоної риби змішують в блендері з вершковим сиром, рубаним ріпчастою цибулею, лимонним соком, кропом і меленим перцем. Додають каперси або вустерширський соус - за смаком. Готову страву можна прикрасити гілочкою петрушки. Історія появи рецепта така: після вечері, де головним частуванням був лосось гарячого копчення, завжди залишалося трохи риби, і Недоїдене було шкода викидати. Тому на наступний день ці залишки змішували з пряними інгредієнтами до однорідної маси і подавали на стіл. І смачно, і лосось не пропадає. Сервірують блюдо хрусткими картопляними чіпсами, які можна вмочати в суміш, як скибочки морквини або селери на типову американську вечірці, звідси і «дип» в назві. Однак суміш можна і просто намазувати на тост, а вершковий сир замінити сметаною. Вибір же самого лосося залежить від сезону, це може бути і чавичі, і кижуч, і нерки.

Фото: SHUTTERSTOCK / VOSTOCK PHOTO

Діп з копченого лосося і м'якого сиру подається з оливками і каперсами

З типовою Аляски їжі варто згадати ще й стейки з палтуса, який тут називають халібутом, бекон з карибу і лосині реберця. Чудові дикі ягоди, лохина і вороника, які місцеві корінні народи збирали з незапам'ятних часів, чудове пиво ... Почати знайомство з місцевою кухнею можна з будь-якого зі страв, головне - робити це прямо на Алясці.

КНИГИ

Сергій Марков
«ЛІТОПИС Аляска»

Географ, історик і етнограф-самоучка все життя вивчав збережені матеріали про відкриття в Тихому океані. Зібраний архів документів ліг в основу виданої в 1948 році «Літопису Аляски» - історії відкриття і освоєння Російської Америки.

Джек Лондон
"БІЛИЙ КЛИК"

Зворушлива повість класика американської літератури про життє дикого вовка, прирученого людьми, в розпал золотої лихоманки на Алясці в кінці XIX століття.

Джон МакФі
«ВСТУП ДО КРАЇНИ»

Роман лауреата Пулітцерівської премії - справжня енциклопедія Аляски життя, де змішалися золоті копальні, народ Атабаски, сучасне місто і ведмеді грізлі.

ГОТЕЛІ

SHERATON ANCHORAGE HOTEL

З вікон фітнес-центру на 15-му поверсі готелю відкривається приголомшливий вид на вершину гори Деналі.

401 E 6TH AVE, АНКОРІДЖ

alaska.org

SHEEP MOUNTAIN LODGE

Затишні дерев'яні котеджі розташовані по дорозі на льодовик Матануска. Поруч - розсип маршрутів для хайкінга і катання на маунтинбайке.

17701 W GLENN HWY GLACIER VIEW

sheepmountain.com

HOMER INN & SPA

На спокійні води затоки Качемак - гірський хребет Кенан захищає його від вітру - найкраще дивитися, сидячи в гарячому джакузі на терасі номера.

895 OCEAN DRIVE LOOP, хомером

homerinnandspa.com

Новости