Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Поради початківцям аквариумистам

Фото: Ви вирішили стати акваріумістом ...

Ви вирішили стати акваріумістом або, по крайней мере, мрієте про це. Можливо, на вас справив враження акваріум, який ви недавно бачили, або ви просто хочете цікавіше проводити свій вільний час. Швидше за все, ви ще не усвідомлюєте, що перебуваєте на роздоріжжі. Оберете одну дорогу - попереду вас чекає не тільки нове захоплення, але життя, повне задоволень і нових друзів. За іншою дорогою підете - зіткнетеся з розчаруванням, і в місцевій газеті з'явиться чергове оголошення: "Продаю акваріум".
Ключ до успіху полягає в тому, щоб завжди точно представляти, що і навіщо потрібно робити. Ця теза здається банальним, але дивно, як багато людей, задумавши стати аквариумистами, вважають, що для цього достатньо заповнити акваріум водою і запустити туди рибок. Всім відомо, що вода буває жорсткою або м'якою, так чому ж рибки повинні добре себе почувати в воді, яка надходить прямо з водопроводу?
Але ж жорсткість - тільки одна з характеристик води, які слід враховувати. Рибам байдуже, що ви лише початківець акваріуміст. Якщо ви зробили щось не так, то в кращому випадку вони будуть відчувати стрес, в гіршому - загинуть. З того дня, коли ви завели акваріум, на вас лежить відповідальність за благополуччя рибок. Станете ви професіоналом чи ні, необхідно дотримуватися золотого правила акваріумістів - ретельно виконувати свої домашні завдання. Навряд чи нам вдасться торкнутися всіх тонкощів, але основні принципи акваріумних рибництва будуть розглянуті на нашому сайті.
У міру того як буде накопичуватися досвід, ви усвідомлюєте, що ваше нове хобі не тільки допомогло оформити кімнату або цікавіше проводити дозвілля, а й зробило вас ботаніком, ентомологом, геологом, майстром на всі руки, і цей список можна продовжувати нескінченно. В якому б напрямку не сягали ваші інтереси, ми будемо раді, якщо наш сайт стане вам у нагоді.
Ви повинні задати собі кілька питань. Акваріум якого розміру може поміститися у вашій квартирі і чи зможете ви це собі дозволити? Яких рибок ви хотіли б завести: великих чи маленьких (в залежності від розмірів акваріума), прісноводних або морських, тропічних або холодноводних? В яких умовах вони містяться і як себе ведуть? Чи зможуть вони жити у вашій водопровідній воді і, якщо ні, чи готові ви до труднощів і витрат для створення необхідних умов? Чи зможуть рибки ужитися один з одним? Чи хочете ви вирощувати в акваріумі рослини? Чи будуть рибки харчуватися ними? Придбавши деякий досвід, ви напевно будете вносити деякі зміни у відповідності зі своїми схильностями. Але ніколи не робіть того, що може згубно позначитися на стані рибок. Цьому головному принципу повинні бути підпорядковані всі ваші дії.

Поради початківцям аквариумистам: Яких риб завести

Хоча з міркувань ціни і простору, виділеного для акваріума, ваші бажання можуть бути обмеженими, проте вирішальним фактором при виборі рибок повинен залишатися розмір акваріума. Щоб доставляти вам радість, рибкам необхідні комфортні умови існування.
Варто задуматися над тим, чого б ви хотіли найбільше. Визначте, які види рибок доступні, підготуйте список тих, які здаються вам привабливими і яких ви хотіли б придбати. Ви виявите деяка невідповідність між розміром акваріума, сумісністю рибок один з одним і вашим уявленням про підводному міні-рай, але багатий вибір дозволить вам без особливих проблем скласти остаточний список кандидатів.
Щоб зрозуміти, яких риб варто завести, потрібно з'ясувати, скільки їх може вмістити ваш акваріум. Зазвичай розрахунки проводять виходячи з вимог до витрати кисню, заснованих на відношенні довжини дорослої рибки (без хвоста) до площі поверхні акваріума: прісноводним рибкам довжиною 2,5 см необхідно 192 см2 для холодолюбивих видів і 64 см2 - для тропічних. Морським рибкам на кожну особину завдовжки 2,5 см відводять 18 л води в перші шість місяців життя і 9 л - весь інший час. Для деяких видів, однак, щільність заселення залежить від того, яку територію окремі особини визнають виключно своєю. В такому випадку акваріум, обсяг якого визначений за формулою, вмістить менше число рибок.

сумісність рибок

На сумісність (або несумісність) видів риб слід звертати увагу ще до того, як вони будуть поміщені разом. Головний критерій - схожість середовища проживання. Мало хто зважиться запустити в один акваріум морські та прісноводні види, але набагато частіше рибок з солонуватих водойм пересаджують в прісну воду Багато помилок відбувається через неправильне визначення жорсткості води і кислотно-лужного балансу різних прісноводних біотопів. Риби добре приживаються в неволі, якщо створити їм умови, максимально наближені до природних. Подібними повинні бути і вимоги до температури води. Деякі види потрапили в акваріуми з швидких річок, інші - з спокійних водойм, а значить, в однакових умовах вони існувати не зможуть. Одні риби воліють кам'янисте дно, інші - зарості рослин або відкриті простори; деяким потрібно яскраве світло, іншим - напівтемрява. Все це необхідно враховувати, коли ви створюєте сприятливе середовище для своїх вихованців.

Розмір і темперамент

Розмір і темперамент рибок відносяться до дуже важливих характеристик. Хоча не всі риби є хижаками, в природі зазвичай більші поїдають дрібних. Якщо ви заводите виключно рослиноїдні види, переконайтеся в тому, що навіть найдрібніші мешканці вашого акваріума досить великі, щоб не стати жертвами інших, причому на це треба звертати увагу і в майбутньому, коли рибки виростуть.
Деякі види ревниво охороняють свою територію, використовуючи певну частину акваріума в якості комори або гнізда (кормової і репродуктивний ділянки відповідно). Такі рибки зазвичай агресивні до представників свого, а часто і інших видів. Іноді їх можна тримати разом - якщо вони сумісні за темпераментом і розмірами, але краще відсадити їх в окремий акваріум.
Подумайте про корм. Чи хочете ви заводити рибок, яким потрібна різноманітна дієта, для чого ви будете змушені кожен день спеціально готувати для них корм? Чи буде вистачати їжі рибкам, які повільно її споживають, якщо їх помістити в один акваріум з моторними, жадібними до їжі видами? Якщо це і не виявиться смертельним, то чи не будуть швидкі, великі риби обтяжувати життя дрібних і полохливих? На всі ці питання потрібно знайти відповіді.
Не робіть поспішних висновків, розглядаючи неповністю заселений акваріум продавця, в якому містяться несумісні види. Поведінка риб залежить від відносної щільності населення, кількості висаджених рослин і віку рибок (часто продають статевонезрілих особин). Необхідно надати їм достатньо простору, де неодмінно знайдеться причина для бійки, дайте їм підрости, і ситуація може докорінно змінитися.

Поради початківцям аквариумистам: Ваш вибір

Видається багато літератури з акваріума - від журналів до спеціальних монографій, присвячених окремим групам риб. Не обов'язково їх все купувати, досить звернутися в бібліотеку Можна також відвідати міський акваріум або зоомагазин, щоб своїми очима побачити цікавлять вас риб. Не піддавайтеся спокусі швидше обзавестися всім необхідним.
Саме вивчення основ акваріумоводства обіцяє масу задоволень. Щоб досягти успіху, потрібно терпіння, і чим швидше ви змиріться з цим, тим краще. Зрозуміло, неможливо заздалегідь освоїти абсолютно всі, що пов'язано з вашим новим захопленням, але гірше немає, якщо, влаштувавши акваріум, ви виявите, що він не підходить вашим вихованцям, і все доведеться переробляти.
Допустивши помилку ви ризикуєте нашкодити рибкам, не кажучи вже про втрачений час і гроші. Те, що мало б приносити радість довгі роки, може обернутися гірким розчаруванням.
Багато любителів, обзавівшись акваріумом, поспішають заселити його рибками з найближчого зоомагазину. А коли пізніше вони знаходять саме те, чого хотіли, виявляється, що цих рибок вже не можна помістити в їх акваріум. Правильніше спочатку зібрати всю інформацію про рибок своєї мрії, а потім вже купувати їх.
Непробачно принести рибок додому, не підготувавшись відповідним чином. Цей промах засмутить акваріума, але набагато гірше те, що він може коштувати життя рибам. І це не перебільшення. Не менш часто акваріумісти скаржаться на те, що обраний ними набір видів виявився неправильним. Дехто спочатку обладнає акваріум і тільки потім запитує, чи підійде він даними породам. Ми не хочемо відмовляти в допомозі, але краще, якщо ви самі спробуєте знайти відповідь.

Об'єднання любителів акваріумів

Крім книг і інтернету існують і інші способи отримання інформації - наприклад, від інших акваріумістів, як професіоналів, так і початківців, подібно вам. Розведення риб - захоплююче заняття, що об'єднує людей. Ви без зусиль знайдете безліч ентузіастів, готових вам допомогти. Якщо вас зацікавив акваріум у приятеля, не соромтеся ще раз звернутися до нього з питаннями. Можливо, через своїх друзів ви зв'яжетеся з іншими любителями, які також будуть раді показати вам свої акваріуми і відповісти на всі питання. Ви можете стати членом місцевого клубу акваріумістів, навіть якщо у вас ще немає рибок. Такі клуби існують у багатьох великих містах, хоча не завжди легко знайти їх адресу. У цьому вам допоможуть продавці зоомагазинів. У більшості країн утворені федерації клубів акваріумістів, їх адреси публікуються в журналах по акваріумоводству.
Якщо за природою ви людина не дуже товариська і не хочете вступати в клуб, можна домовитися з приятелем, у якого також є акваріум, допомагати один одному у важких ситуаціях. Наприклад, внести і встановити в будинку великий акваріум, доглянути за рибками під час відпустки, позичити на час який-небудь життєво важливий прилад, що зламався о третій годині ночі в неділю. Можливо, він продасть вам зайве з того, що необхідно для догляду за акваріумом, або рибок свого розведення за низькими цінами, дасть почитати щось по акваріумоводству.

Поради початківцям аквариумистам: Продавець

Було б дуже корисно знайти гарного продавця зоомагазину і подружитися з ним. Вам, безсумнівно, буде потрібна допомога, коли прийде пора купувати приналежності.
Асортимент обладнання для акваріумів зараз настільки великий, що бентежить навіть фахівця, а новачка і поготів. Продавець порадить найбільш підходяще і надійне обладнання саме для вашого випадку. Хороший продавець знає рибок і тих, хто ними займається. Можливо, у нього не виявиться того, що вам необхідно в даний момент, але, якщо ви вигідний покупець, він постарається дістати потрібних вам рибок. Згодом ви віддячите продавця за увагу, купуючи у нього товари повсякденного попиту. Навіть якщо його магазин знаходиться не поруч з вашим будинком, кваліфікована допомога важливіше витраченого на дорогу часу.
Як знайти такого продавця? Для початку попросіть знайомих акваріумістів порекомендувати вам кого-небудь. У разі невдачі пам'ятайте, що відрізнити хорошого продавця від поганого можна за такими ознаками: обидва заробляють таким чином собі на життя, але для поганого гроші - головна мотивація. Він навряд чи буде витрачати час на розмови, не чекайте, що він кинеться виловлювати уподобану вами рибку з акваріума, де їх сидить штук двадцять, - занадто багато метушні. Він буде бурчати, якщо ви захочете придбати пару навіть тоді, коли підлогу легко визначити. Він продасть вам будь-яке обладнання і будь-яких риб, не ставлячи питань.
Хороший продавець, навпаки, постарається застерегти вас від помилок і, можливо, навіть відмовиться продати що-небудь. Репутація йому дорожче, ніж легкі гроші. У разі, якщо ваше запитання занадто важкий для нього, він полізе за книгою. Попросіть зловити вам двох рибок, і він неодмінно дістане вам пару; якщо підлога можна розрізнити. Такий продавець уважний, знайде час поговорити з вами, навіть якщо ви перший і останній раз його бачите. Але зайдіть до нього ще раз, і він, швидше за все, вас дізнається.
Щоб дозволити сумніву, прийдіть в магазин зі списком абсолютно несумісних видів риб (ми рекомендували б астронотуса і неону) і скажіть, що тільки вчора обзавелися 60-сантиметровим акваріумом і збираєтеся негайно помістити туди цих рибок. Поганий продавець і бровою не поведе, дістаючи свій сачок і поліетиленові пакети. Хороший ввічливо, але твердо прочитає вам настанови.
© Ольга Яковлєва, Денис Павлов
http://www.aquarium.spb.ru/

Поради початківцям аквариумистам

Помилки початківців акваріумістів. випуск 1

Поради початківцям аквариумистам

Навчальний фільм для початківців акваріумістів від "Tetra"

Акваріум, поради початківцям. Випуск-1: вибір, установка.

Всім відомо, що вода буває жорсткою або м'якою, так чому ж рибки повинні добре себе почувати в воді, яка надходить прямо з водопроводу?
Акваріум якого розміру може поміститися у вашій квартирі і чи зможете ви це собі дозволити?
Яких рибок ви хотіли б завести: великих чи маленьких (в залежності від розмірів акваріума), прісноводних або морських, тропічних або холодноводних?
В яких умовах вони містяться і як себе ведуть?
Чи зможуть вони жити у вашій водопровідній воді і, якщо ні, чи готові ви до труднощів і витрат для створення необхідних умов?
Чи зможуть рибки ужитися один з одним?
Чи хочете ви вирощувати в акваріумі рослини?
Чи будуть рибки харчуватися ними?
Чи хочете ви заводити рибок, яким потрібна різноманітна дієта, для чого ви будете змушені кожен день спеціально готувати для них корм?
Чи буде вистачати їжі рибкам, які повільно її споживають, якщо їх помістити в один акваріум з моторними, жадібними до їжі видами?

Новости