Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Відпочинок в Казахстані

Республіка Казахстан охоплює північ Центральної Азії - від східного узбережжя Каспійського моря до відрогів гірської системи Тянь-Шань, грядою гостроверхих крижаних піків йде в Китай. Тут сусідять наповнені ароматами різнотрав'я степи, пустелі і солончаки, гірські озера, оточені сосново-березовими лісами. В архітектурі і культурі Казахстану переплелися різні епохи - бірюзові купола мечетей змагаються з сучасними вулицями нової столиці, Астани, а міста стародавнього Шовкового шляху - з космодромом Байконур.

Республіка Казахстан

Казахстану є, що запропонувати мандрівникам - ропа мінеральних озер, лікувальні грязі і вікові традиції кумисолікування сформували систему оздоровчого туризму, можливість пляжного відпочинку реалізована на берегах Каспію і солоних озер, а гірськолижні бази, туристичні стежки національних парків, стародавні реліквії забезпечують повноцінний, насичений враженнями відпочинок .

Географія

Географічні карти

Республіка Казахстан розташовується на північному заході Центральної Азії і частково в Східній Європі. Південною межею між частинами світу виступає полога гряда Мугоджар. Казахстан - одна з найбільших за площею країн світу, кордони республіки проходять по акваторії Каспійського моря, степах Приволжья, Західного Сибіру, ​​«небесним горах» Тянь-Шаню і пустельній Туранської низовини.

Рельєф Казахстану переважно рівнинний. Велику частину території країни займають пустелі і напівпустелі. У центрі республіки знаходиться Казахський дрібносопковик - велика степ з обривистими низькогірні масивами. Захід країни охоплює Прикаспійська низовина, нахилена до моря, а схід - хребти Заїлійський і Джунгарський Алатау, з вершинами, що досягають висоти в 3000-7000 метрів. У самого кордону Казахстану і Киргизії знаходиться найвища точка країни - пік Хан-ТЕГРА, що в перекладі з тюркського означає «Повелитель неба».

У самого кордону Казахстану і Киргизії знаходиться найвища точка країни - пік Хан-ТЕГРА, що в перекладі з тюркського означає «Повелитель неба»

Казахстан лежить на берегах одразу двох озер, які називаються морями. До республіці належить більшість північного і східного узбереж найбільшого в світі безстічного водойми - знаменитого Каспійського моря. Глибокого в гладь Каспію вдається півострів Мангишлак. Інші великі озера - поступово пересихаюче Аральське море, Балхаш, Алаколь і Зайсан.

Рослинний світ Казахстану - царство степів і напівпустель. Рівнини покриті пологом полину і злаків, різнотрав'я. Зустрічаються в Казахстані і заплавні луки, і гірські лісах, змінювані субальпийскими і альпійськими луками.

клімат

На більшій частині Казахстану клімат різко континентальний, що характеризується великим перепадом річних температур. Лише в південно-західній частині країни, на березі Каспійського моря клімат більш помірний.

Зима в Казахстані тривала і сувора на півночі, коротка і помірно-холодна на півдні. Середня температура січня в північній частині країни -19 ° С, у південній частині -5 ° С. Повітряні маси, що формуються на південь від Казахстану, можуть приносити відлиги.

Літо прохолодне і коротке в північній частині країни, температура липня тут становить 17 ° С. На півдні Казахстану літо спекотне, посушливе з денними температурами, що перевищують позначку в 30 ° С.

У гірських районах країни виражена висотна поясність. Так, вологість і кількість опадів зростають у міру набору висоти, а температури знижуються.

Найбільша кількість опадів припадає на високогірні райони - близько 600-1200 мм. В степах середньорічна кількість опадів - близько 500 мм, в пустельних районах - близько 100 мм на рік.

час

Казахстан живе по Східно-Казахстанському часу. Часовий пояс - (EKST) UTC + 6. Час випереджає Московське на 3 години.

Мова

Державна мова Республіки Казахстан - казахський. Російська мова має статус офіційного і є засобом міжнаціонального спілкування. В тій чи іншій мірі російською мовою володіє більшість населення, тому мовний бар'єр в Казахстані практично відсутня.

населення

За оцінкою 2012 року чисельність населення Республіки Казахстан становить 17417747 осіб. Велика частина населення країни - казахи, також в країні проживають росіяни, узбеки, українці, уйгури і татари.

Валюта

Офіційна грошова одиниця Казахстану - тенге (KZT). Обміняти рублі на тенге можна в банківських відділеннях, обмінних пунктах. Банки в Казахстані, як правило, працюють в будні дні з 9.00 до 18.00. Пункти обміну відкриті з раннього ранку і до пізнього вечора, діють в аеропортах, на вокзалах, жвавих місцях, у великих торгових центрах. До обміну приймають як рублі, так і долари і євро.

Безготівковий розрахунок можливий в Астані та Алма-Аті. Кредитні картки до оплати приймають практично у всіх великих готелях, магазинах і ресторанах. Перевести в готівку кошти, можна скориставшись банкоматами. Тревел-чеки готівку у відділеннях великих банків.

Митні правила

Ввезення і вивіз іноземної валюти в Казахстан не обмежений. Суми, що перевищують еквівалент 3000 USD підлягають декларації. Безмитно в країну можна ввозити до 1000 сигарет або 1 кг тютюну, 2 л алкогольних напоїв і товари для особистого користування, митна вартість яких не перевищує суму, еквівалентну 1500 EUR, і загальна вага яких не перевищує 50 кг.

Забороняється ввозити в Казахстан всі види, типи та моделі зброї, наркотики, отруйні речовини, боєприпаси, а також матеріали, що ображають і підривають основи держави.

Ввезення тварин на територію Казахстану дозволений при наявності ветеринарного свідоцтва або ветеринарного сертифіката, що підтверджує благополуччя країни-експортера в епізоотичному відношенні, ветеринарного паспорта (або мікрочіпа), що містить інформацію про проведені ветеринарно-профілактичних заходах, дозволу Головного державного ветеринарного інспектора Республіки Казахстан.

зв'язок

У Казахстані послуги стільникового зв'язку і мобільного інтернету надають оператори «Kcell», «Activ», «Vegaline», «Beeline», «Tele2». Сім-карти цих операторів можна придбати в аеропорту, залізничному вокзалі, численних салонах зв'язку. Російські оператори стільникового зв'язку надають послуги в режимі міжнародного роумінгу.

На вулицях великих місто є телефони-автомати.

Міжнародний телефонний код Казахстану такий же як у Росії - 7. При дзвінку з Росії в Казахстан, слід набрати 8 - код міста - номер абонента. Телефонний код Астани - 717-2, Алма-Ати - 727.

У багатьох громадських місцях, культурних центрах, а також в готелях, ресторанах і кафе обладнані точки бездротового Wi-Fi доступу в інтернет.

напруга електромережі

Напруга 220 V, розетки російського і європейського зразка.

Туризм / особливості

Види туризму. У Казахстані склалися сприятливі умови практично для всіх видів туризму. Наявність особливих кліматичних умов, таких природних факторів як ропа і грязі мінеральних озер, повітря, збагачений лікувальними фітонцидами рослин, створили умови для розвитку санаторно-курортного лікування. Центром пляжного відпочинку в республіці є узбережжі Каспійського моря, а центром гірськолижного спорту - курорт Чимбулак. Величезні, незаймані людиною простори, національні парки і природні заказники залучають до Казахстану цінителів екотуризму та активного відпочинку.

Традиції та звичаї. Культура казахів складалася із стародавніх звичаїв і вірувань кочових народів Середньої Азії і традицій ісламу. Важливі віхи в житті казахів народження дитини, весілля, а також такий традиційне свято як прихід весни пов'язані з безліччю звичаїв і ритуалів, що сягають корінням в глибину століть.

З сусідами казахів ріднить взаємовиручка і взаємодопомога, повага і шанування старших - найчастіше в сім'ях виховання дітей на себе беруть дідуся і бабусі, як носії традицій і мудрості народу.

У Казахстані люблять приймати гостей. Традиції гостинності складалися тут століттями. Стародавній звичай рясно пригощати гостя, саджати його на найпочесніше місце, існує і в наші дні. Нерідко трапеза проходить на вулиці - тоді на землю кладуть стіл-дастархан, укритий квітчастій скатертиною, а гостей розсаджують на дерев'яні, часто прикрашені різьбленням тапчани, які наривають стьобані матрацами курпачі.

Кухня. У кулінарії Казахстану відображений традиційний для Середньої Азії побут кочового народу, неабиякий вплив на кухню країни зробила і російська культура. Головними національними стравами країни є бешбармак, м'ясний бульйон - сорпа, куирдак, що представляє собою смажені з картоплею шматочки печінки, легенів і нирок, казахський плов «палау», що відрізняється великою кількістю м'яса. Для приготування страв здебільшого використовують баранину, яловичину, конину, іноді м'ясо верблюда. Страви з риби традиційні для жителів Каспійського узбережжя, берегів Аральського моря і Сирдар'ї. До трапези традиційно подають коржі і хліб печений на вугіллі. Як десертів в Казахстані подають чак-чак, солодощі, приготовані на основі меду.

Загальні правила перебування в країні

Казахстан - світське багатоконфесійна держава. Основними релігіями країни є іслам і християнство. У зв'язку з цим усталені норми поведінки та моралі в країнах з подібними засадами в повній мірі застосовні і в Казахстані.

Безпека

Казахстан - безпечна для туристів країна. Якихось особливих правил перебування в зв'язку зі злочинністю або будь-якими іншими погрозами не встановлені. Щоб уникнути конфліктних ситуацій і неприємних інцидентів все ж слід дотримуватися стандартних заходів безпеки: зберігати грошові заощадження і цінності в сейфі, стежити за особистими речами в місцях масового скупчення людей і уникати неосвітлених і малолюдних місць в темний час доби.

Санітарно-епідеміологічна ситуація в країні благополучна. Щеплень або якоїсь специфічної імунотерапії перед поїздкою в Казахстан не потрібно.

документи

Список необхідних для в'їзду в країну документів включає:

  • дійсний російський внутрішній або закордонний паспорт
  • при в'їзді на автомобілі потрібні права і техпаспорт, а при перетині кордону на чужій машині - генеральне, нотаріально завірене доручення на автомобіль, в якій окремим пунктом дозволяється виїзд за кордон Росії
  • при перетині кордону з дітьми до 14 років потрібне свідоцтво про народження з підтвердженням наявності у дитини російського громадянства
  • діти, які не досягли 18-річного віку, які подорожують без супроводу батьків, повинні мати нотаріально завірену згоду обох батьків на виїзд із зазначенням терміну дії та країн, які планується відвідати
  • страховий поліс (не обов'язково)

Для заселення в курортний готель чи санаторій потрібен туристичний ваучер. У разі, якщо плануються оздоровчий відпочинок в санаторії, необхідно мати санаторно-курортну карту.

посольство РФ

Посольство Російської Федерації в Республіці Казахстан
Адреса: 010002, м Астана, вул. Бараева, д. 4

Тел .: +7 (7172) 44-07-83, 44-07-86, 44-07-92
Факс: +7 (7172) 44-08-07
сайт: http://www.rfembassy.kz

Генеральне консульство РФ в Алма-Аті:
Адреса: вул. Джандосова, д. 4.
Телефон консульського відділу: 8 (727) 274-71-72
Факси: 8 (727) 274-71-68; 8 (727) -352-70-68
сайт: http://www.almaata.mid.ru

важливі телефони

Телефони екстрених служб в Казахстані:

  • Пожежна охорона - 101;
  • Поліція - 102;
  • Швидка медична допомога - 103;
  • Служба газу - 104;
  • Служба порятунку в надзвичайних ситуаціях - 112;
  • Міська довідкова служба - 118;
  • Замовлення міжміських і міжнародних переговорів - 171

напрями

Борове - кліматичний і кумисолечебний курорт, розташований в північній частині Казахстану, на території національного парку, який об'єднав сосново-березові ліси, гірські хребти, скелястими обривами зриваються до озер. Борове - найвідоміший курорт Казахстану, більше ста років тому тут була утворена перша кумисолечебніци. Сьогодні санаторії курорту Борове - переважно, великі оздоровчі комплекси, що володіють сучасним медичним обладнанням, кваліфікованим персоналом, комфортабельним номерним фондом. На курорті діють санаторії різних відомств, в тому числі Управління справами Президента Республіки Казахстан, що свідчить про високу оцінку терапевтичних властивостей природних факторів Борового.

Щучинський - один з найсучасніших курортів Казахстану. Курорт розташований на березі озера Щучье, оточеного березово-сосновими лісами, на території національного парку, всього в 20 км від знаменитого курорту Борове. Щучинський курорт не поступається своєму сусідові в кліматичних умовах і красу природних пейзажів. Тут також діють великі багатопрофільні санаторії, реабілітаційно-оздоровчі центри. В останні роки на берегах щучого озера з'явилися клубні готелі, спа-комплекси, упорядковані пляжі, ведеться будівництво гольф-клубу. Щучинського узбережжі разом з курортом Борове формують курортну місцевість, об'єднану численними туристичними маршрутами.

Астана - головне місто Казахстану, великий діловий, культурний і туристичний центр, і одна з наймолодших столиць світу. Астана лежить на північному сході країни, на берегах річки Ішим посеред степів. Місто отримало статус столиці лише в 1997 році і з тих пір переродився. Гостей тут зустрічають дзеркальні хмарочоси, дивовижні скульптури з металу і скла, футуристичні будівлі музеїв і концертних залів. Причому архітектура Астани вкрай символічна - тут можна побачити міфічну птицю Самрук і древо життя "Байтерек", що виражають ідея незалежності і відродження держави. У 1998 році столиця Казахстану отримала звання «Місто світу». Причому Астана для туристів - цікава не тільки як сучасний архітектурний ансамбль, тут можна побачити одну з найбільших мечетей світу, відвідати унікальний курорт під скляним шатром «Хан Шатир», познайомитися з традиціями місцевої кухні.

Майдан Незалежності - центральна площа Астани і місце проведення всіх святкових заходів. Сучасний архітектурний ансамбль площі відповідає зовнішності наймолодшою ​​столиці світу. На площі стоять Палац Незалежності у формі усіченої піраміди, Палац творчості «Шабит» у вигляді конуса із зрізаною навскоси верхівкою, футуристичну будівлю Національного музею Республіки Казахстан і мечеть «Хазрет Султан».

У центрі площі встановлено пам'ятник «Козак Їли» - символ незалежності держави. 91-метрова стела з білого мармуру закінчується позолоченою фігурою міфічного птаха Самрук, яка уособлювала прагнення казахів до розвитку. У підстави монумента знаходяться чотири бронзових барельєфа, в тому числі барельєф «Перший президент» із зображенням Нурсултана Назарбаєва. Біля стели розташовується колонада зі скульптурами історичним діячам. Окрасою архітектурного ансамблю площі є фонтани - ступінчасті, у вигляді каскадів і класичні фонтани зі снопом водяних струменів.

«Хазрет Султан» - соборна мечеть Астани і одна з головних визначних пам'яток міста. Побудована в 2012 мечеть є найбільшою в Центральній Азії, зали її здатні одночасно вмістити до 10000 чоловік.

Мечеть «Хазрет Султан» побудована відповідно до канонів ісламської архітектури. Грандіозне білосніжна будівля вінчає величезний, заввишки 51 метр і діаметром 28 метрів, купол із золотим півмісяцем, повернутим в бік Мекки. По кутах мечеті височать 77-метрові вежі мінаретів, а фасад будівлі густо покривають традиційні казахські орнаменти. До головного входу веде гранітна доріжка, по боках від якої розташовані колірні фонтани.

Всередині «Хазрет Султан» розмістилися приміщення для молитов, зал для вінчання, кімнати для читання Корану і навчання семінаристів. Всі зали відрізняє багате оздоблення - турецькі килими, різьблені колони, мозаїка, в'язь арабського орнаменту, каліграфія, позолота і бірюза. Під склепінням головного залу можна побачити три кришталеві люстри вагою в кілька тонн кожна, на вікнах - вітражі, а під товстим броньованим склом - старовинні писання. Гордість мечеті - відлитий з срібла Коран, копія стародавньої ісламської рукописи VIII століття «Корану Османа».

Бульвар «Нуржол» або Водно-Зелений бульвар - одна з найцікавіших вулиць Астани, грандіозна еспланада і уособлення Нового Казахстану. Назва «Нуржол» перекладається як «дорога до світла» і найбільш повно розкривається в темний час доби, коли включається підсвічування.

Водно-Зелений бульвар - сучасний архітектурний ансамбль, створений відомим японським архітектором Кісі Курокава. Тут знаходяться найвідоміші споруди Астани - пам'ятник «Байтерек» і скляний намет «Хан Шатир», численні хмарочоси, дзеркально відображають сонячне світло, будівля Національного архіву в формі яйця, що нагадує будинок-огірок в лондонському Сіті. Пішохідну доріжку «НурЖола» обрамляють квітники, галявини і підсвічуються увечері фонтани. Особливе місце займає скульптура - тюркські і сакські образи в бронзі, вражаючі в людський зріст композиції у вигляді перснів, непримітні на перший погляд скульптури простих городян, зайнятих буденними справами.

«Астана-Байтерек» - головний символ Казахстану, розташованій на лівому березі річки Ішім, навпаки президентського палацу. Монумент БУВ Відкритий в 2002 году и з тих пір став найбільш відвідуваною пам'яткою Астани. «Байтерек» - втілене з бетону и металу Древо життя, Пожалуйста утрімує корінням землю и підпірає гілкамі НЕБОсхил. На вершині монумента розташований величезний позолочену кулю діаметром 22 метри, що символізує сонце.

Монумент «Байтерек» має три рівні. Під землею розташовані кафе, акваріум і невелика галерея. Сучасні панорамні ліфти доставляють туристів від підніжжя «древа» до його вершині. У сфері-сонце на висоті 86 метрів обладнана кругова оглядовий майданчик, з якого відкривається панорама всього міста. Особливо добре видно звідси Зелений бульвар. У центрі оглядового майданчика встановлено дерев'яний глобус, від якого відходять 17 дощечок-пелюсток, підписаних представниками різних світових конфесій. Поруч розташована композиція «Турботливі руки» з відбитком руки Нурсултана Назарбаєва, за повір'ям, якщо покласти долоню на відбиток і загадати бажання, то воно обов'язково збудеться.

«Хан Шатир» - найбільший торгово-розважальний комплекс столиці Казахстану, примітний не тільки і не стільки, розташованими в ньому магазинами і розважальними центрами, скільки незвичайним архітектурним рішенням. «Хан Шатир» являє собою найбільше в світі шатровое спорудження, спроектоване британським архітектором Норманом Фостером. Висота намету досягає 151 метр, а стінки виконані з прозорого теплосберегающего матеріалу, що створює усередині споруди комфортну температуру.

«Хан Шатир» - одночасно і розважальний центр, і цілорічний курорт. На перших двох поверхах комплексу розташовані магазини і кінотеатр, вище знаходяться два рівня розваг з монорельсової дорогою, атракціонами і спа-центрами. Під самим куполом шатра розташовується справжній тропічний курорт - два басейни з підігрівом води оточують пальми і пісок, привезений з Мальдівських островів. На піску встановлені шезлонги і альтанки з балдахінами, а через прозорі склепіння шатра проникають сонячні промені.

Акмолинский Табір Жінки Зрадників Батьківщини або АЛЖИР - сумнозвісний радянський жіночий табір, один з островів «Архіпелагу ГУЛАГ». У АЛЖИРі містилися ні в чому не винні жінки, чоловіки або батьки яких були засуджені за політичними статтями. Через табір за час його існування з 1938 до 1953 року пройшли десятки тисяч засуджених.

У наші дні на місці Акмолинської табору створено музей-меморіал. На території його встановлена ​​«Арка скорботи» - значна та похмура композиція, закута в металеву конструкцію. Скорботна настрій передають пам'ятки «Боротьба і надія» і «Відчай і безсилля», присвячені ув'язненим і їх родичам. На території меморіального комплексу можна побачити сталінські вагони, в яких перевозили засуджених, тюремні вежі в огорожі колючого дроту, пам'ятні стели, стіну з поіменним списком укладених АЛЖИРу. У Музеї при меморіальному комплексі представлена ​​велика колекція. Тут і експозиція фрагментів барака і робочих цехів, фотографії в'язнів і народжених в таборі дітей, вироби в'язнів і матеріали, пов'язані з історією табору.

віза

Для поїздки в Казахстан строком до 90 днів громадянам Росії віза не потрібна. Перетин кордону здійснюється по закордонному паспорту або загальногромадянської російському паспорту. При в'їзді по внутрішньому російському паспорту видається міграційна картка, в якій ставлять штамп про прибуття. На виїзді з країни міграційна картка вилучається співробітниками прикордонної служби.

Якщо термін перебування в країні перевищує 30 днів, необхідно зареєструватися в міграційному відділенні поліції за місцем перебування.

Для перебування в країні більше 90 днів потрібно отримати національну візу або дозвіл на проживання.

Громадянам у віці до 14 років - в'їзд по закордонному паспорту або свідоцтва про народження із зазначенням приналежності до громадянства Російської Федерації.

Належність неповнолітньої особи у віці до 14 років до громадянства Росії може підтверджуватися:

  • вкладишем встановленої форми (видається до свідоцтва про народження територіальним органом Федеральної міграційної служби (ФМС) Росії за місцем проживання дитини - ст. 40 Положення про порядок розгляду питань громадянства Російської Федерації)
  • відміткою про громадянство Росії, скріпленої гербовою печаткою, проставленою в свідоцтво про народження органом ФМС Росії / консульським закордонних установ Росії (ст. 50 Адміністративного регламенту з виконання державної функції з питань громадянства Російської Федерації).
  • внесенням відомостей про дитину в паспорт одного з батьків, що засвідчує особу на території Росії, скріплені гербовою печаткою ФМС Росії.

У разі, якщо громадянин Росії у віці до 18 років слід без супроводу батьків, необхідна наявність нотаріально завіреної згоди обох батьків на виїзд неповнолітньої особи.

транспортна складового

Авіатранспорт. У Казахстані діє близько 35 аеропортів, які обслуговують внутрішні і міжнародні рейси. Великі міжнародні аеропорти діють в Астані, Алмати, Актау, Атирау, Актобе і Уральську.

Міжнародний аеропорт Алмати - головні повітряні ворота країни. Аеропорт приймає літаки з Москви, Санкт-Петербурга, Казані, Баку, Дубая, Стамбула, Франкфурта, Бішкека. Аеропорт розташований в 13 км від центру міста. Від аеропорту до Алма-Ати можна доїхати на регулярних автобусах №79, 86, 92 і 106.

Міжнародний аеропорт Астани приймає літаки 16 авіакомпаній, в тому числі літаки з Москви, Мінська, Абу Дабі, Франкфурта, Пекіна. Аеропорт знаходиться в 15 км від центру міста. Від аеропорту до Астани можна дістатися на рейсових автобусах 10 і 12, таксі.

Міжнародний аеропорт Актобе - головна повітряна гавань заходу Казахстану. Аеропорт приймає літак 7 авіакомпаній, в тому числі літаки з Москви, Астани і Алма-Ати.

Залізничний транспорт. Територією Казахстану пролягають більше 15000 км залізничних шляхів. Пасажирське сполучення здійснює Казахстанська залізниця. Є стикувальний повідомлення з Росією, Узбекистаном, Киргизією і Китаєм. Великі пасажирські вокзали є в Астані, Алма-Аті, Великих містах республіки. Регулярні поїзда пов'язують Казахстан з містами Росії і бліжлежащіх держав.

Морський транспорт. Морське судноплавство здійснюється по Каспійському морю. Основні морські порти - Актау і Баутіно, через них є прямий вихід до Ірану та Азербайджану. Також існує пасажирське сполучення з Росією - пороми з Астрахані і Махачкали.

Переміщення всередині країни. У Казахстані розвинені регіональні авіаперевезення. Регулярні авіарейси пов'язують між собою всі великі міста Алма-Ату, Астану, Актау, Петропавлівський, Костанай, Чимкент, Павлодар і Кокшетау. За країні комфортно подорожувати на поїздах. Щодня з Астани в Алма-Ату відправляється фірмовий комфортабельний поїзд-експрес. Крім того, В Казахстані є розвинена мережа міжміських автобусних перевезень. У великих містах діють автовокзали, а в невеликих - автостанції.

Міський транспорт в Казахстані - автобуси та маршрутні таксі. Останні, хоч коштують і дорожче, користуються більшою популярністю, так як ходять частіше і охоплюють велику територію.

У країні діють великі таксомоторні парки, невеликі фірми, що пропонують послуги таксі, а також приватні візники. У великих містах діють пункти прокату автомобілів, для того щоб орендувати машину необхідно мати права міжнародного зразка, мінімальний стаж водіння - від 1 року.

Загальна інформація

Казахстан багатий природними мінеральними ресурсами, завдяки чому тут набуло широкого розвитку санаторно-курортне лікування. Багато мінеральні джерела тут були відомі протягом століть, але система оздоровчого туризму склалася лише в XXвеке з будівництвом великих санаторіїв і пансіонатів, впровадженням методик санаторного лікування, що застосовуються на всіх провідних курортах.

На даний момент в Казахстані є розвинена система санаторно-курортного лікування. У країні діє кілька великих курортів, такі як Борове і Щучье, де є цілий ряд санаторіїв і оздоровчих центрів, але в більшості випадків на родовищах мінеральних вод та грязей стоять окремі санаторії або пансіонати, які здійснюють лікування широкого спектру захворювань.

У Казахстані представлені всі типи курортів - кліматичні, бальнеологічні та грязьові. Всі вони, як правило, розташовані в зоні передгір'їв, в оточенні лісопаркових зон, на берегах озер і річок. Деякі курорти, такі як Борове, і зовсім розташовуються на території природоохоронних зон.

Велика частина санаторіїв Казахстану діє з радянських часів, але при цьому номерний фонд і інфраструктура регулярно піддається реконструкції та реновації, завдяки чому здравниці можуть запропонувати своїм гостям комфортні умови відпочинку та сучасні методики лікування. Майже всі санаторно-курортні установи мають велику паркову зону для оздоровчих прогулянок, теренкури. В останні роки при багатьох санаторіях стали діяти спа-центри і спа-кабінети, водно-оздоровчі комплекси з басейнами і гідромасажними установками.

У Казахстані прийом і лікування в санаторіях здійснюється по санаторно-курортній карті, а в деяких випадках, за наявності витягу з історії хвороби. Спочатку пацієнт проходить консультацію лікаря-терапевта, який призначає процедури і схему їх застосування.

Основні методики курортної терапії в Казахстані - кліматолікування, прийом мінеральних питних вод, бальнеотерапія, грязелікування, масаж, апаратна фізіотерапія, лікувальна фізкультура, інгаляції і спелеотерапія. Казахстан - традиційний регіон кумисолікування, перший кумисолечебніци тут були відкриті ще на рубежі XIX-XXвеков, однак зараз питної курс кумису пропонують лише окремі санаторії та курортні центри.

Природні лікувальні чинники. У Казахстані налічується близько 500 джерел мінеральних вод, що належать різним типам. Відомий питний курорт Сариагаш має гідрокарбонатно-натрієвими мінеральними водами, що застосовуються в лікуванні хвороб травної системи, порушень обміну речовин. На сході країни є багаті родовища радонових термальних вод, які зарекомендували себе в лікуванні хвороб нервової системи і опорно-рухового апарату.

На курорті Борове застосовують хлоридну натрієво-магниевую ропу озера Балпашсор і хлоридні натрієво-магнієві води озера Майбалик. Високомінералізовані розсоли використовують у вигляді промивань, зрошень, ванн і напівванн при захворюваннях опорно-рухового апарату, нервової системи і гінекологічних хворобах.

У Казахстані є поклади лікувальних грязей. Одним з найбільших родовищ є озеро Балпашсор. Місцеві сульфідні мулові грязі завдяки високим терапевтичним властивостям зарекомендувала себе в лікуванні хвороб нервової системи, опорно-рухового апарату, гінекологічних та урологічних захворювань.

Одним з найважливіших природних лікувальних факторів Казахстану є клімат. Завдяки наявності озер, лісових масивів і положенню в зоні низкогорьях, повітря відрізняється чистотою, іонізацією, розрідженість і насиченістю фітонцидами. У поєднанні з низькою вологістю і інтенсивним сонячним випромінюванням, мікроклімат курортів особливою ефективністю в лікуванні пацієнтів із захворюваннями органів дихання, в тому числі на туберкульоз.

Ще одним природним ресурсом Казахстану є кумис - кисломолочний напій, виготовлений на основі кобилячого молока, що володіє складним терапевтичним ефектом і здатністю регулювати роботу травної системи, нервової системи, підвищувати імунітет. Однак, як і згадувалося, зараз кумис в Казахстані практично не використовується в курортному лікуванні.

Сприятливий вплив на самопочуття мають виразні природні пейзажі Казахстану - споглядання скель і гір в оточенні лісових масивів, мінеральних озер, стрімких річок робить позитивний вплив на нервову систему і психоемоційний стан.

Основні показання до лікування на курортах Казахстану:

  • хвороби органів дихання
  • хвороби органів кровообігу
  • хвороби опорно-рухового апарату
  • хвороби нервової системи
  • урологічні і гінекологічні хвороби
  • хвороби травної системи

Програма страхування «Стандарт Плюс» (сума страхового покриття 2 млн. Рублів) Вік застрахованих Вид страховки Страхове покриття, руб. Вартість поліса на добу, руб. Період дії страховки до 64 років Медична страховка «Стандарт +» 2 000 000 40, 00 будь-який від 65 до 79 років Медична страховка «Стандарт +» 2 000 000 80, 00 будь-який від 80 років Медична страховка «Стандарт +» 2 000 000 160 , 00 будь

Інформація про укладення та припинення договору страхування, обсязі страхових зобов'язань, дії сторін при настанні страхового випадку, про порядок виплат страхового відшкодування і інші необхідні відомості для застрахованого туриста вказані в правилах страхування.

Загальні правила страхування «ERV» .pdf є додатком і невід'ємною частиною Страхового поліса і обов'язкові до ознайомлення. Страховим полісом передбачається оплата медичної допомоги туристам і відшкодування їх витрат при настанні страхового випадку безпосередньо при знаходженні на місці відпочинку по забронювати туру, за умови, що місце тимчасового перебування, знаходиться в радіусі більше 100 км від постійного проживання туристів.

Страховиком туристів Національного туроператора Алеан по Росії, Абхазії і країнам СНД, виступає Акціонерне Товариство «ЕРВ туристичне страхування» (Ліцензія ЦБ РФ СЛ №4009, СІ №4009)

Сервісний центр «Euro-Center Holding»
Цілодобові телефони Сервісного центру для отримання безкоштовної медичної та іншої допомоги в поїздці: +7 (495) 644-43-45

Новости