Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Новини Руспрес - Старого академіка фортової доїдає Віра Мисіна - молода коханка Михайла Ковальчука

  1. Новини Руспрес - Старого академіка фортової доїдає Віра Мисіна - молода коханка Михайла Ковальчука...
  2. Новини Руспрес - Старого академіка фортової доїдає Віра Мисіна - молода коханка Михайла Ковальчука
  3. Новини Руспрес - Старого академіка фортової доїдає Віра Мисіна - молода коханка Михайла Ковальчука
  4. Новини Руспрес - Старого академіка фортової доїдає Віра Мисіна - молода коханка Михайла Ковальчука
  5. Новини Руспрес - Старого академіка фортової доїдає Віра Мисіна - молода коханка Михайла Ковальчука

Новини Руспрес - Старого академіка фортової доїдає Віра Мисіна - молода коханка Михайла Ковальчука

Статут РАН прописали під маріонетку «Курчатовський інститут»

сьогодні Російська академія наук знову спробує обрати свого керівника. Попередня спроба зірвалася в березні - двоє з трьох претендентів на посаду зняли свої кандидатури.

Таракановед Мисіна

Чинний глава РАН Володимир Фортів став главою РАН в 2013 році в тяжких умовах. Брати Юрій та Михайло Ковальчуки вели боротьбу за майно і фінансові потоки Академії, їх вказівки виконував колишній міністр освіти Дмитро Ліванов . Адміністративно-господарські функції РАН були передані Федеральному агентству наукових організацій ( Фано ).
Фортів і академіки вважали цю схему корупційної і неефективною. Тоді проти керівництва РАН була розв'язана масована PR-кампанія. Головним критиком стала кандидат наук Віра Олександрівна Мисіна . Вона виявилася посереднім ученим, запозичивши кандидатську дисертацію по тарганам роду Blattella у своїх же колег по інституту, але зате активним громадським діячем (очолила Раду молодих вчених РАН при екс-президента академії Юрія Осипова і політичний рух «За чесну країну») і навіть телеведучим ( інтерв'ювала міністра Ліванова). Апофеозом PR став фільм «Діагностика РАН». Викладені в ньому факти багаторазово спростовувалися, але медіа спростуваннями не зацікавилися.
Просуванням «молодий наукового» займалися ЗМІ, що належать Юрію Ковальчуку . В Академії Віру Мисин називають коханкою Михайла Ковальчука. Якщо його брата цікавили активи РАН, то у інтимного одного Мисіна були особисті рахунки з ученим співтовариством. Як повідомляло агентство «Руспрес» , Членкор Ковальчук неодноразово намагався стати якщо не президентом РАН, то хоча б повноцінним академіком - і кожен раз вчені провалювали його кандидатуру. Спроба домогтися свого через зрівняння в правах академіків і членкорів РАН теж закінчилася конфузом: вносившего таку пропозицію Євгена Велихова виключили з президії.

Зі своїм статутом у чужий РАН

До сьогоднішнього голосування брати Ковальчуки підготувалися більш ґрунтовно. Влітку 2017 року Володимира Путін підписав закон про зміну порядку виборів президента РАН. Тепер кандидатів на цей пост погодить уряд, для обрання необхідна проста більшість голосів, а не дві третини, як раніше. Інший новацією стала можливість висунення кандидата не тільки відділеннями РАН, як було раніше, а й ініціативними групами. Крім того, тепер президент Росії, а не уряд отримує право стверджувати і знімати з посади главу академії. Якщо вибори не відбудуться, то він же за пропозицією уряду призначає одного з академіків виконуючим обов'язки президента РАН.
За пост президента РАН боротимуться п'ять кандидатів, яких в кінці серпня погодило уряд: гендиректор ВНДІ авіаційних матеріалів Євген Каблов , Гендиректор НДІ молекулярної електроніки Геннадій Красніков, виконуючий обов'язки наукового керівника Інституту океанології ім. Ширшова Роберт Нігматулін, голова ради Російського фонду фундаментальних досліджень ( РФФД ) Владислав Панченко та директор Федерального дослідного центру «Інститут прикладної фізики РАН» Олександр Сергєєв.
Ще двох кандидатів - директора єкатеринбурзького Інституту імунології та фізіології Валерія Черешнева і проректора МДУ ім. Ломоносова Олексія Хохлова уряд не погодило без пояснення причин. При цьому Хохлов вважався одним з фаворитів виборів. 12 вересня він закликав голосувати за Сергєєва.
Всі кандидати відмовилися коментувати стан речей в РАН. «Наc ведуть на розстріл, а ви питаєте, який рум'янець у нас на щоках і що нам снилося напередодні», - відповів один з академіків на прохання «Ведомостей» поділитися думкою про програми кандидатів.

«Грантів немає, але ви тримайтеся»

У 2013 році до РАН були приєднані академії медичних і сільськогосподарських наук (РАМН і РАСГН), після чого понад 1000 вхідних в академії організацій розпорядженням уряду були передані в управління Фано. Частина інститутів РАН були при цьому об'єднані в наукові центри. Тепер в системі Фано знаходяться 668 наукових установ та 168 підприємств. На балансах підвідомчих Фано організацій до вересня 2017 року значилося 2 млн га земельних ділянок та 30 тис 777 об'єктів капітального будівлі загальною площею 32,4 млн кв. м.
Іншою частиною реформи науки було установа Російського наукового фонду ( РНФ ) Для розподілу грантів на пріоритетні дослідження. Його піклувальна рада очолив колишній міністр освіти і науки, нині помічник президента Андрій Фурсенко - сусід Юрія Ковальчука по дачному кооперативу «Озеро» . Штаб-квартира фонду знаходиться в центрі Москви на Солянка, в будівлі РАМН. Приміщення фонду передало в безоплатне користування Фано.
З 2013 по 2016 рік фонд отримав 28 млрд рублів бюджетних субсидій і окремий внесок на 14,9 млрд рублів від «Роснефтегаза». Частина коштів Андрій Фурсенко розмістив на депозитах в Промсвязьбанк і банку «Відкриття», який в цьому місяці зазнав краху. На кінець 2016 роки відсотки склали 3,9 млрд рублів.
Разом виходить 47 млрд рублів. З них 40 млрд рублів фонд уже видав у вигляді грантів більш ніж на 2500 наукових проектів. Сума грантів коливається в межах 4-20 млн рублів.
За даними РНФ, найбільшими одержувачами грантів стали не академічні інститути, а друзі сімей кооперативу «Озеро» з МГУ і СПбДУ.
В середньому по 10 млрд рублів бюджетних субсидій на рік розподіляє РФФД (заснований в 1992 році), рада фонду очолює кандидат в президенти РАН академік Владислав Панченко. Більше половини грантів дістається організаціям, підвідомчим Фано: 58% в 2015 році, третина - вищим навчальним закладам.

академія експертів

За схваленим урядом угоди про співпрацю Фано і РАН агентство формує госзаданія на наукові роботи, програму розвитку наукових організацій і призначає директорів наукових інститутів. Академії наук залишилося тільки право готувати пропозиції і погоджувати пропозиції агентства.
Реформа перетворила РАН в клуб академіків, які не мають впливу на бюрократію і фінанси в російській науці, основною функцією вчених з Академії наук став прогноз і експертна функція, обурювався академік Черешнєв. Незважаючи на те що в документах з реформи було спеціально зазначено, що ніяке наукове завдання для інститутів не затверджується без президії Академії наук, Фано стало перерозподіляти гроші по інститутах. Причому до президії РАН ніяких документів не надходило, констатує академік Борис Кашин. Практично ніяких важелів впливу на наукову політику у новій РАН не залишилося, погоджується він: Фано відводить РАН дорадчий голос, в результаті управління наукою відняли у вчених і передали чиновникам.
Через мізерне фінансування левова частка коштів йде на зарплату науковцям і про оновлення експериментальної бази не доводиться навіть мріяти, зауважує академік Кашин. За його словами, в області експериментальної науки наша країна відстала на десятиліття, за часткою витрат на фундаментальну науку в ВВП Росія знаходиться на одному рівні з Мексикою (0,16%).
Грантове фінансування в Росії не виконує функції розвитку. РФФД і РНФ виділяють мало коштів на ініціативні проекти, основні гроші йдуть на підтримку обраних ними пріоритетних напрямків. Саме ж фінансування витрачається не на аспірантів і молодих вчених, що беруть участь в проекті, проведення польових досліджень, експедицій, участь в конференціях, закупівлю приладів і матеріалів, як це відбувається за кордоном, а йде на збільшення низьку оплату праці.
До такого ж висновку дійшла колегія Рахункової палати, проаналізувавши діяльність РНФ за 2013-2016 роки. За травневим указам Володимира Путіна середня зарплата наукових співробітників повинна досягти 200% від середньої по регіону. Для показників доводиться жонглювати цифрами. Найчастіше наукових співробітників переводять в режим неповного робочого дня, розповідає Кашин: замість восьми годин вони працюють чотири або навіть дві години. У такому випадку їх реальні доходи не ростуть, зате формально зарплата збільшується в 2-4 рази.
Кашин вважає, що Фано має бути підпорядковане РАН, а якщо при владі є недовіра до вчених, то за Фано можна закріпити контрольну функцію.
За схваленим урядом угоди про співпрацю Фано і РАН агентство формує госзаданія на наукові роботи, програму розвитку наукових організацій і призначає директорів наукових інститутів

Удільним князівством імені Курчатова

Більшість академіків підтримали висунення в президенти Панченко. З 2006 року він очолює Інститут молекулярної фізики НДЦ «Курчатовський інститут» , Президентом якого є Михайло Ковальчук, а також керує радою РФФД, до складу якого входить той же Ковальчук.
На питання і про шанси на обрання і близькості до Ковальчуку Панченко відповідав журналістам двічі: в березні він сказав BBC - «це складне питання і не зовсім коректне твердження». В інтерв'ю «Коммерсанту» Панченко заявив: «Напевно, для кожного співробітника можна сказати, що він людина свого начальника. Але ситуація не така примітивна, як її сприймають деякі люди в силу тих чи інших причин, пов'язаних з персональним ставленням до М. В. Ковальчуку ».
Адміністративний ресурс працює на Панченко, вважає заступник директора Інституту проблем передачі інформації РАН Михайло Гельфанд. Цей кандидат навряд чи переможе в першому турі через великої кількості претендентів, а в другому висока ймовірність голосування за будь-якого кандидата проти нав'язуваного владою, вважає Гельфанд. Михайла Ковальчука неодноразово не обирали академіком і не затвердили на посаді директора Інституту кристалографії, згадує Кашин. «Курчатовський центр отримує величезне фінансування і не підзвітний нікому, крім перших осіб країни. Академія наук критично ставиться до змісту деяких наукових досліджень центру, але в силу особливого статусу центру не має можливості впливати на його роботу », - вважає Кашин. За даними Рахункової палати, в 2016 році «Курчатовський інститут» витратив 14 млрд рублів бюджетних грошей. Михайло Ковальчук отримує гроші окремою статтею бюджету.
Як раніше повідомляло агентство «Руспрес» , Неприязні стосунки між президентом РАН фортової і президентом РФ Путіним особливо загострилися в минулому році, коли керівник держави звільнив кілька держслужбовців, які отримали академічні звання. У нинішніх виборах президента РАН Володимир Фортов не бере.

Новини Руспрес - Старого академіка фортової доїдає Віра Мисіна - молода коханка Михайла Ковальчука

Статут РАН прописали під маріонетку «Курчатовський інститут»

сьогодні Російська академія наук знову спробує обрати свого керівника. Попередня спроба зірвалася в березні - двоє з трьох претендентів на посаду зняли свої кандидатури.

Таракановед Мисіна

Чинний глава РАН Володимир Фортів став главою РАН в 2013 році в тяжких умовах. Брати Юрій та Михайло Ковальчуки вели боротьбу за майно і фінансові потоки Академії, їх вказівки виконував колишній міністр освіти Дмитро Ліванов . Адміністративно-господарські функції РАН були передані Федеральному агентству наукових організацій ( Фано ).
Фортів і академіки вважали цю схему корупційної і неефективною. Тоді проти керівництва РАН була розв'язана масована PR-кампанія. Головним критиком стала кандидат наук Віра Олександрівна Мисіна . Вона виявилася посереднім ученим, запозичивши кандидатську дисертацію по тарганам роду Blattella у своїх же колег по інституту, але зате активним громадським діячем (очолила Раду молодих вчених РАН при екс-президента академії Юрія Осипова і політичний рух «За чесну країну») і навіть телеведучим ( інтерв'ювала міністра Ліванова). Апофеозом PR став фільм «Діагностика РАН». Викладені в ньому факти багаторазово спростовувалися, але медіа спростуваннями не зацікавилися.
Просуванням «молодий наукового» займалися ЗМІ, що належать Юрію Ковальчуку . В Академії Віру Мисин називають коханкою Михайла Ковальчука. Якщо його брата цікавили активи РАН, то у інтимного одного Мисіна були особисті рахунки з ученим співтовариством. Як повідомляло агентство «Руспрес» , Членкор Ковальчук неодноразово намагався стати якщо не президентом РАН, то хоча б повноцінним академіком - і кожен раз вчені провалювали його кандидатуру. Спроба домогтися свого через зрівняння в правах академіків і членкорів РАН теж закінчилася конфузом: вносившего таку пропозицію Євгена Велихова виключили з президії.

Зі своїм статутом у чужий РАН

До сьогоднішнього голосування брати Ковальчуки підготувалися більш ґрунтовно. Влітку 2017 року Володимира Путін підписав закон про зміну порядку виборів президента РАН. Тепер кандидатів на цей пост погодить уряд, для обрання необхідна проста більшість голосів, а не дві третини, як раніше. Інший новацією стала можливість висунення кандидата не тільки відділеннями РАН, як було раніше, а й ініціативними групами. Крім того, тепер президент Росії, а не уряд отримує право стверджувати і знімати з посади главу академії. Якщо вибори не відбудуться, то він же за пропозицією уряду призначає одного з академіків виконуючим обов'язки президента РАН.
За пост президента РАН боротимуться п'ять кандидатів, яких в кінці серпня погодило уряд: гендиректор ВНДІ авіаційних матеріалів Євген Каблов , Гендиректор НДІ молекулярної електроніки Геннадій Красніков, виконуючий обов'язки наукового керівника Інституту океанології ім. Ширшова Роберт Нігматулін, голова ради Російського фонду фундаментальних досліджень ( РФФД ) Владислав Панченко та директор Федерального дослідного центру «Інститут прикладної фізики РАН» Олександр Сергєєв.
Ще двох кандидатів - директора єкатеринбурзького Інституту імунології та фізіології Валерія Черешнева і проректора МДУ ім. Ломоносова Олексія Хохлова уряд не погодило без пояснення причин. При цьому Хохлов вважався одним з фаворитів виборів. 12 вересня він закликав голосувати за Сергєєва.
Всі кандидати відмовилися коментувати стан речей в РАН. «Наc ведуть на розстріл, а ви питаєте, який рум'янець у нас на щоках і що нам снилося напередодні», - відповів один з академіків на прохання «Ведомостей» поділитися думкою про програми кандидатів.

«Грантів немає, але ви тримайтеся»

У 2013 році до РАН були приєднані академії медичних і сільськогосподарських наук (РАМН і РАСГН), після чого понад 1000 вхідних в академії організацій розпорядженням уряду були передані в управління Фано. Частина інститутів РАН були при цьому об'єднані в наукові центри. Тепер в системі Фано знаходяться 668 наукових установ та 168 підприємств. На балансах підвідомчих Фано організацій до вересня 2017 року значилося 2 млн га земельних ділянок та 30 тис 777 об'єктів капітального будівлі загальною площею 32,4 млн кв. м.
Іншою частиною реформи науки було установа Російського наукового фонду ( РНФ ) Для розподілу грантів на пріоритетні дослідження. Його піклувальна рада очолив колишній міністр освіти і науки, нині помічник президента Андрій Фурсенко - сусід Юрія Ковальчука по дачному кооперативу «Озеро» . Штаб-квартира фонду знаходиться в центрі Москви на Солянка, в будівлі РАМН. Приміщення фонду передало в безоплатне користування Фано.
З 2013 по 2016 рік фонд отримав 28 млрд рублів бюджетних субсидій і окремий внесок на 14,9 млрд рублів від «Роснефтегаза». Частина коштів Андрій Фурсенко розмістив на депозитах в Промсвязьбанк і банку «Відкриття», який в цьому місяці зазнав краху. На кінець 2016 роки відсотки склали 3,9 млрд рублів.
Разом виходить 47 млрд рублів. З них 40 млрд рублів фонд уже видав у вигляді грантів більш ніж на 2500 наукових проектів. Сума грантів коливається в межах 4-20 млн рублів.
За даними РНФ, найбільшими одержувачами грантів стали не академічні інститути, а друзі сімей кооперативу «Озеро» з МГУ і СПбДУ.
В середньому по 10 млрд рублів бюджетних субсидій на рік розподіляє РФФД (заснований в 1992 році), рада фонду очолює кандидат в президенти РАН академік Владислав Панченко. Більше половини грантів дістається організаціям, підвідомчим Фано: 58% в 2015 році, третина - вищим навчальним закладам.

академія експертів

За схваленим урядом угоди про співпрацю Фано і РАН агентство формує госзаданія на наукові роботи, програму розвитку наукових організацій і призначає директорів наукових інститутів. Академії наук залишилося тільки право готувати пропозиції і погоджувати пропозиції агентства.
Реформа перетворила РАН в клуб академіків, які не мають впливу на бюрократію і фінанси в російській науці, основною функцією вчених з Академії наук став прогноз і експертна функція, обурювався академік Черешнєв. Незважаючи на те що в документах з реформи було спеціально зазначено, що ніяке наукове завдання для інститутів не затверджується без президії Академії наук, Фано стало перерозподіляти гроші по інститутах. Причому до президії РАН ніяких документів не надходило, констатує академік Борис Кашин. Практично ніяких важелів впливу на наукову політику у новій РАН не залишилося, погоджується він: Фано відводить РАН дорадчий голос, в результаті управління наукою відняли у вчених і передали чиновникам.
Через мізерне фінансування левова частка коштів йде на зарплату науковцям і про оновлення експериментальної бази не доводиться навіть мріяти, зауважує академік Кашин. За його словами, в області експериментальної науки наша країна відстала на десятиліття, за часткою витрат на фундаментальну науку в ВВП Росія знаходиться на одному рівні з Мексикою (0,16%).
Грантове фінансування в Росії не виконує функції розвитку. РФФД і РНФ виділяють мало коштів на ініціативні проекти, основні гроші йдуть на підтримку обраних ними пріоритетних напрямків. Саме ж фінансування витрачається не на аспірантів і молодих вчених, що беруть участь в проекті, проведення польових досліджень, експедицій, участь в конференціях, закупівлю приладів і матеріалів, як це відбувається за кордоном, а йде на збільшення низьку оплату праці.
До такого ж висновку дійшла колегія Рахункової палати, проаналізувавши діяльність РНФ за 2013-2016 роки. За травневим указам Володимира Путіна середня зарплата наукових співробітників повинна досягти 200% від середньої по регіону. Для показників доводиться жонглювати цифрами. Найчастіше наукових співробітників переводять в режим неповного робочого дня, розповідає Кашин: замість восьми годин вони працюють чотири або навіть дві години. У такому випадку їх реальні доходи не ростуть, зате формально зарплата збільшується в 2-4 рази.
Кашин вважає, що Фано має бути підпорядковане РАН, а якщо при владі є недовіра до вчених, то за Фано можна закріпити контрольну функцію.
За схваленим урядом угоди про співпрацю Фано і РАН агентство формує госзаданія на наукові роботи, програму розвитку наукових організацій і призначає директорів наукових інститутів

Удільним князівством імені Курчатова

Більшість академіків підтримали висунення в президенти Панченко. З 2006 року він очолює Інститут молекулярної фізики НДЦ «Курчатовський інститут» , Президентом якого є Михайло Ковальчук, а також керує радою РФФД, до складу якого входить той же Ковальчук.
На питання і про шанси на обрання і близькості до Ковальчуку Панченко відповідав журналістам двічі: в березні він сказав BBC - «це складне питання і не зовсім коректне твердження». В інтерв'ю «Коммерсанту» Панченко заявив: «Напевно, для кожного співробітника можна сказати, що він людина свого начальника. Але ситуація не така примітивна, як її сприймають деякі люди в силу тих чи інших причин, пов'язаних з персональним ставленням до М. В. Ковальчуку ».
Адміністративний ресурс працює на Панченко, вважає заступник директора Інституту проблем передачі інформації РАН Михайло Гельфанд. Цей кандидат навряд чи переможе в першому турі через великої кількості претендентів, а в другому висока ймовірність голосування за будь-якого кандидата проти нав'язуваного владою, вважає Гельфанд. Михайла Ковальчука неодноразово не обирали академіком і не затвердили на посаді директора Інституту кристалографії, згадує Кашин. «Курчатовський центр отримує величезне фінансування і не підзвітний нікому, крім перших осіб країни. Академія наук критично ставиться до змісту деяких наукових досліджень центру, але в силу особливого статусу центру не має можливості впливати на його роботу », - вважає Кашин. За даними Рахункової палати, в 2016 році «Курчатовський інститут» витратив 14 млрд рублів бюджетних грошей. Михайло Ковальчук отримує гроші окремою статтею бюджету.
Як раніше повідомляло агентство «Руспрес» , Неприязні стосунки між президентом РАН фортової і президентом РФ Путіним особливо загострилися в минулому році, коли керівник держави звільнив кілька держслужбовців, які отримали академічні звання. У нинішніх виборах президента РАН Володимир Фортов не бере.

Новини Руспрес - Старого академіка фортової доїдає Віра Мисіна - молода коханка Михайла Ковальчука

Статут РАН прописали під маріонетку «Курчатовський інститут»

сьогодні Російська академія наук знову спробує обрати свого керівника. Попередня спроба зірвалася в березні - двоє з трьох претендентів на посаду зняли свої кандидатури.

Таракановед Мисіна

Чинний глава РАН Володимир Фортів став главою РАН в 2013 році в тяжких умовах. Брати Юрій та Михайло Ковальчуки вели боротьбу за майно і фінансові потоки Академії, їх вказівки виконував колишній міністр освіти Дмитро Ліванов . Адміністративно-господарські функції РАН були передані Федеральному агентству наукових організацій ( Фано ).
Фортів і академіки вважали цю схему корупційної і неефективною. Тоді проти керівництва РАН була розв'язана масована PR-кампанія. Головним критиком стала кандидат наук Віра Олександрівна Мисіна . Вона виявилася посереднім ученим, запозичивши кандидатську дисертацію по тарганам роду Blattella у своїх же колег по інституту, але зате активним громадським діячем (очолила Раду молодих вчених РАН при екс-президента академії Юрія Осипова і політичний рух «За чесну країну») і навіть телеведучим ( інтерв'ювала міністра Ліванова). Апофеозом PR став фільм «Діагностика РАН». Викладені в ньому факти багаторазово спростовувалися, але медіа спростуваннями не зацікавилися.
Просуванням «молодий наукового» займалися ЗМІ, що належать Юрію Ковальчуку . В Академії Віру Мисин називають коханкою Михайла Ковальчука. Якщо його брата цікавили активи РАН, то у інтимного одного Мисіна були особисті рахунки з ученим співтовариством. Як повідомляло агентство «Руспрес» , Членкор Ковальчук неодноразово намагався стати якщо не президентом РАН, то хоча б повноцінним академіком - і кожен раз вчені провалювали його кандидатуру. Спроба домогтися свого через зрівняння в правах академіків і членкорів РАН теж закінчилася конфузом: вносившего таку пропозицію Євгена Велихова виключили з президії.

Зі своїм статутом у чужий РАН

До сьогоднішнього голосування брати Ковальчуки підготувалися більш ґрунтовно. Влітку 2017 року Володимира Путін підписав закон про зміну порядку виборів президента РАН. Тепер кандидатів на цей пост погодить уряд, для обрання необхідна проста більшість голосів, а не дві третини, як раніше. Інший новацією стала можливість висунення кандидата не тільки відділеннями РАН, як було раніше, а й ініціативними групами. Крім того, тепер президент Росії, а не уряд отримує право стверджувати і знімати з посади главу академії. Якщо вибори не відбудуться, то він же за пропозицією уряду призначає одного з академіків виконуючим обов'язки президента РАН.
За пост президента РАН боротимуться п'ять кандидатів, яких в кінці серпня погодило уряд: гендиректор ВНДІ авіаційних матеріалів Євген Каблов , Гендиректор НДІ молекулярної електроніки Геннадій Красніков, виконуючий обов'язки наукового керівника Інституту океанології ім. Ширшова Роберт Нігматулін, голова ради Російського фонду фундаментальних досліджень ( РФФД ) Владислав Панченко та директор Федерального дослідного центру «Інститут прикладної фізики РАН» Олександр Сергєєв.
Ще двох кандидатів - директора єкатеринбурзького Інституту імунології та фізіології Валерія Черешнева і проректора МДУ ім. Ломоносова Олексія Хохлова уряд не погодило без пояснення причин. При цьому Хохлов вважався одним з фаворитів виборів. 12 вересня він закликав голосувати за Сергєєва.
Всі кандидати відмовилися коментувати стан речей в РАН. «Наc ведуть на розстріл, а ви питаєте, який рум'янець у нас на щоках і що нам снилося напередодні», - відповів один з академіків на прохання «Ведомостей» поділитися думкою про програми кандидатів.

«Грантів немає, але ви тримайтеся»

У 2013 році до РАН були приєднані академії медичних і сільськогосподарських наук (РАМН і РАСГН), після чого понад 1000 вхідних в академії організацій розпорядженням уряду були передані в управління Фано. Частина інститутів РАН були при цьому об'єднані в наукові центри. Тепер в системі Фано знаходяться 668 наукових установ та 168 підприємств. На балансах підвідомчих Фано організацій до вересня 2017 року значилося 2 млн га земельних ділянок та 30 тис 777 об'єктів капітального будівлі загальною площею 32,4 млн кв. м.
Іншою частиною реформи науки було установа Російського наукового фонду ( РНФ ) Для розподілу грантів на пріоритетні дослідження. Його піклувальна рада очолив колишній міністр освіти і науки, нині помічник президента Андрій Фурсенко - сусід Юрія Ковальчука по дачному кооперативу «Озеро» . Штаб-квартира фонду знаходиться в центрі Москви на Солянка, в будівлі РАМН. Приміщення фонду передало в безоплатне користування Фано.
З 2013 по 2016 рік фонд отримав 28 млрд рублів бюджетних субсидій і окремий внесок на 14,9 млрд рублів від «Роснефтегаза». Частина коштів Андрій Фурсенко розмістив на депозитах в Промсвязьбанк і банку «Відкриття», який в цьому місяці зазнав краху. На кінець 2016 роки відсотки склали 3,9 млрд рублів.
Разом виходить 47 млрд рублів. З них 40 млрд рублів фонд уже видав у вигляді грантів більш ніж на 2500 наукових проектів. Сума грантів коливається в межах 4-20 млн рублів.
За даними РНФ, найбільшими одержувачами грантів стали не академічні інститути, а друзі сімей кооперативу «Озеро» з МГУ і СПбДУ.
В середньому по 10 млрд рублів бюджетних субсидій на рік розподіляє РФФД (заснований в 1992 році), рада фонду очолює кандидат в президенти РАН академік Владислав Панченко. Більше половини грантів дістається організаціям, підвідомчим Фано: 58% в 2015 році, третина - вищим навчальним закладам.

академія експертів

За схваленим урядом угоди про співпрацю Фано і РАН агентство формує госзаданія на наукові роботи, програму розвитку наукових організацій і призначає директорів наукових інститутів. Академії наук залишилося тільки право готувати пропозиції і погоджувати пропозиції агентства.
Реформа перетворила РАН в клуб академіків, які не мають впливу на бюрократію і фінанси в російській науці, основною функцією вчених з Академії наук став прогноз і експертна функція, обурювався академік Черешнєв. Незважаючи на те що в документах з реформи було спеціально зазначено, що ніяке наукове завдання для інститутів не затверджується без президії Академії наук, Фано стало перерозподіляти гроші по інститутах. Причому до президії РАН ніяких документів не надходило, констатує академік Борис Кашин. Практично ніяких важелів впливу на наукову політику у новій РАН не залишилося, погоджується він: Фано відводить РАН дорадчий голос, в результаті управління наукою відняли у вчених і передали чиновникам.
Через мізерне фінансування левова частка коштів йде на зарплату науковцям і про оновлення експериментальної бази не доводиться навіть мріяти, зауважує академік Кашин. За його словами, в області експериментальної науки наша країна відстала на десятиліття, за часткою витрат на фундаментальну науку в ВВП Росія знаходиться на одному рівні з Мексикою (0,16%).
Грантове фінансування в Росії не виконує функції розвитку. РФФД і РНФ виділяють мало коштів на ініціативні проекти, основні гроші йдуть на підтримку обраних ними пріоритетних напрямків. Саме ж фінансування витрачається не на аспірантів і молодих вчених, що беруть участь в проекті, проведення польових досліджень, експедицій, участь в конференціях, закупівлю приладів і матеріалів, як це відбувається за кордоном, а йде на збільшення низьку оплату праці.
До такого ж висновку дійшла колегія Рахункової палати, проаналізувавши діяльність РНФ за 2013-2016 роки. За травневим указам Володимира Путіна середня зарплата наукових співробітників повинна досягти 200% від середньої по регіону. Для показників доводиться жонглювати цифрами. Найчастіше наукових співробітників переводять в режим неповного робочого дня, розповідає Кашин: замість восьми годин вони працюють чотири або навіть дві години. У такому випадку їх реальні доходи не ростуть, зате формально зарплата збільшується в 2-4 рази.
Кашин вважає, що Фано має бути підпорядковане РАН, а якщо при владі є недовіра до вчених, то за Фано можна закріпити контрольну функцію.
За схваленим урядом угоди про співпрацю Фано і РАН агентство формує госзаданія на наукові роботи, програму розвитку наукових організацій і призначає директорів наукових інститутів

Удільним князівством імені Курчатова

Більшість академіків підтримали висунення в президенти Панченко. З 2006 року він очолює Інститут молекулярної фізики НДЦ «Курчатовський інститут» , Президентом якого є Михайло Ковальчук, а також керує радою РФФД, до складу якого входить той же Ковальчук.
На питання і про шанси на обрання і близькості до Ковальчуку Панченко відповідав журналістам двічі: в березні він сказав BBC - «це складне питання і не зовсім коректне твердження». В інтерв'ю «Коммерсанту» Панченко заявив: «Напевно, для кожного співробітника можна сказати, що він людина свого начальника. Але ситуація не така примітивна, як її сприймають деякі люди в силу тих чи інших причин, пов'язаних з персональним ставленням до М. В. Ковальчуку ».
Адміністративний ресурс працює на Панченко, вважає заступник директора Інституту проблем передачі інформації РАН Михайло Гельфанд. Цей кандидат навряд чи переможе в першому турі через великої кількості претендентів, а в другому висока ймовірність голосування за будь-якого кандидата проти нав'язуваного владою, вважає Гельфанд. Михайла Ковальчука неодноразово не обирали академіком і не затвердили на посаді директора Інституту кристалографії, згадує Кашин. «Курчатовський центр отримує величезне фінансування і не підзвітний нікому, крім перших осіб країни. Академія наук критично ставиться до змісту деяких наукових досліджень центру, але в силу особливого статусу центру не має можливості впливати на його роботу », - вважає Кашин. За даними Рахункової палати, в 2016 році «Курчатовський інститут» витратив 14 млрд рублів бюджетних грошей. Михайло Ковальчук отримує гроші окремою статтею бюджету.
Як раніше повідомляло агентство «Руспрес» , Неприязні стосунки між президентом РАН фортової і президентом РФ Путіним особливо загострилися в минулому році, коли керівник держави звільнив кілька держслужбовців, які отримали академічні звання. У нинішніх виборах президента РАН Володимир Фортов не бере.

Новини Руспрес - Старого академіка фортової доїдає Віра Мисіна - молода коханка Михайла Ковальчука

Статут РАН прописали під маріонетку «Курчатовський інститут»

сьогодні Російська академія наук знову спробує обрати свого керівника. Попередня спроба зірвалася в березні - двоє з трьох претендентів на посаду зняли свої кандидатури.

Таракановед Мисіна

Чинний глава РАН Володимир Фортів став главою РАН в 2013 році в тяжких умовах. Брати Юрій та Михайло Ковальчуки вели боротьбу за майно і фінансові потоки Академії, їх вказівки виконував колишній міністр освіти Дмитро Ліванов . Адміністративно-господарські функції РАН були передані Федеральному агентству наукових організацій ( Фано ).
Фортів і академіки вважали цю схему корупційної і неефективною. Тоді проти керівництва РАН була розв'язана масована PR-кампанія. Головним критиком стала кандидат наук Віра Олександрівна Мисіна . Вона виявилася посереднім ученим, запозичивши кандидатську дисертацію по тарганам роду Blattella у своїх же колег по інституту, але зате активним громадським діячем (очолила Раду молодих вчених РАН при екс-президента академії Юрія Осипова і політичний рух «За чесну країну») і навіть телеведучим ( інтерв'ювала міністра Ліванова). Апофеозом PR став фільм «Діагностика РАН». Викладені в ньому факти багаторазово спростовувалися, але медіа спростуваннями не зацікавилися.
Просуванням «молодий наукового» займалися ЗМІ, що належать Юрію Ковальчуку . В Академії Віру Мисин називають коханкою Михайла Ковальчука. Якщо його брата цікавили активи РАН, то у інтимного одного Мисіна були особисті рахунки з ученим співтовариством. Як повідомляло агентство «Руспрес» , Членкор Ковальчук неодноразово намагався стати якщо не президентом РАН, то хоча б повноцінним академіком - і кожен раз вчені провалювали його кандидатуру. Спроба домогтися свого через зрівняння в правах академіків і членкорів РАН теж закінчилася конфузом: вносившего таку пропозицію Євгена Велихова виключили з президії.

Зі своїм статутом у чужий РАН

До сьогоднішнього голосування брати Ковальчуки підготувалися більш ґрунтовно. Влітку 2017 року Володимира Путін підписав закон про зміну порядку виборів президента РАН. Тепер кандидатів на цей пост погодить уряд, для обрання необхідна проста більшість голосів, а не дві третини, як раніше. Інший новацією стала можливість висунення кандидата не тільки відділеннями РАН, як було раніше, а й ініціативними групами. Крім того, тепер президент Росії, а не уряд отримує право стверджувати і знімати з посади главу академії. Якщо вибори не відбудуться, то він же за пропозицією уряду призначає одного з академіків виконуючим обов'язки президента РАН.
За пост президента РАН боротимуться п'ять кандидатів, яких в кінці серпня погодило уряд: гендиректор ВНДІ авіаційних матеріалів Євген Каблов , Гендиректор НДІ молекулярної електроніки Геннадій Красніков, виконуючий обов'язки наукового керівника Інституту океанології ім. Ширшова Роберт Нігматулін, голова ради Російського фонду фундаментальних досліджень ( РФФД ) Владислав Панченко та директор Федерального дослідного центру «Інститут прикладної фізики РАН» Олександр Сергєєв.
Ще двох кандидатів - директора єкатеринбурзького Інституту імунології та фізіології Валерія Черешнева і проректора МДУ ім. Ломоносова Олексія Хохлова уряд не погодило без пояснення причин. При цьому Хохлов вважався одним з фаворитів виборів. 12 вересня він закликав голосувати за Сергєєва.
Всі кандидати відмовилися коментувати стан речей в РАН. «Наc ведуть на розстріл, а ви питаєте, який рум'янець у нас на щоках і що нам снилося напередодні», - відповів один з академіків на прохання «Ведомостей» поділитися думкою про програми кандидатів.

«Грантів немає, але ви тримайтеся»

У 2013 році до РАН були приєднані академії медичних і сільськогосподарських наук (РАМН і РАСГН), після чого понад 1000 вхідних в академії організацій розпорядженням уряду були передані в управління Фано. Частина інститутів РАН були при цьому об'єднані в наукові центри. Тепер в системі Фано знаходяться 668 наукових установ та 168 підприємств. На балансах підвідомчих Фано організацій до вересня 2017 року значилося 2 млн га земельних ділянок та 30 тис 777 об'єктів капітального будівлі загальною площею 32,4 млн кв. м.
Іншою частиною реформи науки було установа Російського наукового фонду ( РНФ ) Для розподілу грантів на пріоритетні дослідження. Його піклувальна рада очолив колишній міністр освіти і науки, нині помічник президента Андрій Фурсенко - сусід Юрія Ковальчука по дачному кооперативу «Озеро» . Штаб-квартира фонду знаходиться в центрі Москви на Солянка, в будівлі РАМН. Приміщення фонду передало в безоплатне користування Фано.
З 2013 по 2016 рік фонд отримав 28 млрд рублів бюджетних субсидій і окремий внесок на 14,9 млрд рублів від «Роснефтегаза». Частина коштів Андрій Фурсенко розмістив на депозитах в Промсвязьбанк і банку «Відкриття», який в цьому місяці зазнав краху. На кінець 2016 роки відсотки склали 3,9 млрд рублів.
Разом виходить 47 млрд рублів. З них 40 млрд рублів фонд уже видав у вигляді грантів більш ніж на 2500 наукових проектів. Сума грантів коливається в межах 4-20 млн рублів.
За даними РНФ, найбільшими одержувачами грантів стали не академічні інститути, а друзі сімей кооперативу «Озеро» з МГУ і СПбДУ.
В середньому по 10 млрд рублів бюджетних субсидій на рік розподіляє РФФД (заснований в 1992 році), рада фонду очолює кандидат в президенти РАН академік Владислав Панченко. Більше половини грантів дістається організаціям, підвідомчим Фано: 58% в 2015 році, третина - вищим навчальним закладам.

академія експертів

За схваленим урядом угоди про співпрацю Фано і РАН агентство формує госзаданія на наукові роботи, програму розвитку наукових організацій і призначає директорів наукових інститутів. Академії наук залишилося тільки право готувати пропозиції і погоджувати пропозиції агентства.
Реформа перетворила РАН в клуб академіків, які не мають впливу на бюрократію і фінанси в російській науці, основною функцією вчених з Академії наук став прогноз і експертна функція, обурювався академік Черешнєв. Незважаючи на те що в документах з реформи було спеціально зазначено, що ніяке наукове завдання для інститутів не затверджується без президії Академії наук, Фано стало перерозподіляти гроші по інститутах. Причому до президії РАН ніяких документів не надходило, констатує академік Борис Кашин. Практично ніяких важелів впливу на наукову політику у новій РАН не залишилося, погоджується він: Фано відводить РАН дорадчий голос, в результаті управління наукою відняли у вчених і передали чиновникам.
Через мізерне фінансування левова частка коштів йде на зарплату науковцям і про оновлення експериментальної бази не доводиться навіть мріяти, зауважує академік Кашин. За його словами, в області експериментальної науки наша країна відстала на десятиліття, за часткою витрат на фундаментальну науку в ВВП Росія знаходиться на одному рівні з Мексикою (0,16%).
Грантове фінансування в Росії не виконує функції розвитку. РФФД і РНФ виділяють мало коштів на ініціативні проекти, основні гроші йдуть на підтримку обраних ними пріоритетних напрямків. Саме ж фінансування витрачається не на аспірантів і молодих вчених, що беруть участь в проекті, проведення польових досліджень, експедицій, участь в конференціях, закупівлю приладів і матеріалів, як це відбувається за кордоном, а йде на збільшення низьку оплату праці.
До такого ж висновку дійшла колегія Рахункової палати, проаналізувавши діяльність РНФ за 2013-2016 роки. За травневим указам Володимира Путіна середня зарплата наукових співробітників повинна досягти 200% від середньої по регіону. Для показників доводиться жонглювати цифрами. Найчастіше наукових співробітників переводять в режим неповного робочого дня, розповідає Кашин: замість восьми годин вони працюють чотири або навіть дві години. У такому випадку їх реальні доходи не ростуть, зате формально зарплата збільшується в 2-4 рази.
Кашин вважає, що Фано має бути підпорядковане РАН, а якщо при владі є недовіра до вчених, то за Фано можна закріпити контрольну функцію.
За схваленим урядом угоди про співпрацю Фано і РАН агентство формує госзаданія на наукові роботи, програму розвитку наукових організацій і призначає директорів наукових інститутів

Удільним князівством імені Курчатова

Більшість академіків підтримали висунення в президенти Панченко. З 2006 року він очолює Інститут молекулярної фізики НДЦ «Курчатовський інститут» , Президентом якого є Михайло Ковальчук, а також керує радою РФФД, до складу якого входить той же Ковальчук.
На питання і про шанси на обрання і близькості до Ковальчуку Панченко відповідав журналістам двічі: в березні він сказав BBC - «це складне питання і не зовсім коректне твердження». В інтерв'ю «Коммерсанту» Панченко заявив: «Напевно, для кожного співробітника можна сказати, що він людина свого начальника. Але ситуація не така примітивна, як її сприймають деякі люди в силу тих чи інших причин, пов'язаних з персональним ставленням до М. В. Ковальчуку ».
Адміністративний ресурс працює на Панченко, вважає заступник директора Інституту проблем передачі інформації РАН Михайло Гельфанд. Цей кандидат навряд чи переможе в першому турі через великої кількості претендентів, а в другому висока ймовірність голосування за будь-якого кандидата проти нав'язуваного владою, вважає Гельфанд. Михайла Ковальчука неодноразово не обирали академіком і не затвердили на посаді директора Інституту кристалографії, згадує Кашин. «Курчатовський центр отримує величезне фінансування і не підзвітний нікому, крім перших осіб країни. Академія наук критично ставиться до змісту деяких наукових досліджень центру, але в силу особливого статусу центру не має можливості впливати на його роботу », - вважає Кашин. За даними Рахункової палати, в 2016 році «Курчатовський інститут» витратив 14 млрд рублів бюджетних грошей. Михайло Ковальчук отримує гроші окремою статтею бюджету.
Як раніше повідомляло агентство «Руспрес» , Неприязні стосунки між президентом РАН фортової і президентом РФ Путіним особливо загострилися в минулому році, коли керівник держави звільнив кілька держслужбовців, які отримали академічні звання. У нинішніх виборах президента РАН Володимир Фортов не бере.

Новини Руспрес - Старого академіка фортової доїдає Віра Мисіна - молода коханка Михайла Ковальчука

Статут РАН прописали під маріонетку «Курчатовський інститут»

сьогодні Російська академія наук знову спробує обрати свого керівника. Попередня спроба зірвалася в березні - двоє з трьох претендентів на посаду зняли свої кандидатури.

Таракановед Мисіна

Чинний глава РАН Володимир Фортів став главою РАН в 2013 році в тяжких умовах. Брати Юрій та Михайло Ковальчуки вели боротьбу за майно і фінансові потоки Академії, їх вказівки виконував колишній міністр освіти Дмитро Ліванов . Адміністративно-господарські функції РАН були передані Федеральному агентству наукових організацій ( Фано ).
Фортів і академіки вважали цю схему корупційної і неефективною. Тоді проти керівництва РАН була розв'язана масована PR-кампанія. Головним критиком стала кандидат наук Віра Олександрівна Мисіна . Вона виявилася посереднім ученим, запозичивши кандидатську дисертацію по тарганам роду Blattella у своїх же колег по інституту, але зате активним громадським діячем (очолила Раду молодих вчених РАН при екс-президента академії Юрія Осипова і політичний рух «За чесну країну») і навіть телеведучим ( інтерв'ювала міністра Ліванова). Апофеозом PR став фільм «Діагностика РАН». Викладені в ньому факти багаторазово спростовувалися, але медіа спростуваннями не зацікавилися.
Просуванням «молодий наукового» займалися ЗМІ, що належать Юрію Ковальчуку . В Академії Віру Мисин називають коханкою Михайла Ковальчука. Якщо його брата цікавили активи РАН, то у інтимного одного Мисіна були особисті рахунки з ученим співтовариством. Як повідомляло агентство «Руспрес» , Членкор Ковальчук неодноразово намагався стати якщо не президентом РАН, то хоча б повноцінним академіком - і кожен раз вчені провалювали його кандидатуру. Спроба домогтися свого через зрівняння в правах академіків і членкорів РАН теж закінчилася конфузом: вносившего таку пропозицію Євгена Велихова виключили з президії.

Зі своїм статутом у чужий РАН

До сьогоднішнього голосування брати Ковальчуки підготувалися більш ґрунтовно. Влітку 2017 року Володимира Путін підписав закон про зміну порядку виборів президента РАН. Тепер кандидатів на цей пост погодить уряд, для обрання необхідна проста більшість голосів, а не дві третини, як раніше. Інший новацією стала можливість висунення кандидата не тільки відділеннями РАН, як було раніше, а й ініціативними групами. Крім того, тепер президент Росії, а не уряд отримує право стверджувати і знімати з посади главу академії. Якщо вибори не відбудуться, то він же за пропозицією уряду призначає одного з академіків виконуючим обов'язки президента РАН.
За пост президента РАН боротимуться п'ять кандидатів, яких в кінці серпня погодило уряд: гендиректор ВНДІ авіаційних матеріалів Євген Каблов , Гендиректор НДІ молекулярної електроніки Геннадій Красніков, виконуючий обов'язки наукового керівника Інституту океанології ім. Ширшова Роберт Нігматулін, голова ради Російського фонду фундаментальних досліджень ( РФФД ) Владислав Панченко та директор Федерального дослідного центру «Інститут прикладної фізики РАН» Олександр Сергєєв.
Ще двох кандидатів - директора єкатеринбурзького Інституту імунології та фізіології Валерія Черешнева і проректора МДУ ім. Ломоносова Олексія Хохлова уряд не погодило без пояснення причин. При цьому Хохлов вважався одним з фаворитів виборів. 12 вересня він закликав голосувати за Сергєєва.
Всі кандидати відмовилися коментувати стан речей в РАН. «Наc ведуть на розстріл, а ви питаєте, який рум'янець у нас на щоках і що нам снилося напередодні», - відповів один з академіків на прохання «Ведомостей» поділитися думкою про програми кандидатів.

«Грантів немає, але ви тримайтеся»

У 2013 році до РАН були приєднані академії медичних і сільськогосподарських наук (РАМН і РАСГН), після чого понад 1000 вхідних в академії організацій розпорядженням уряду були передані в управління Фано. Частина інститутів РАН були при цьому об'єднані в наукові центри. Тепер в системі Фано знаходяться 668 наукових установ та 168 підприємств. На балансах підвідомчих Фано організацій до вересня 2017 року значилося 2 млн га земельних ділянок та 30 тис 777 об'єктів капітального будівлі загальною площею 32,4 млн кв. м.
Іншою частиною реформи науки було установа Російського наукового фонду ( РНФ ) Для розподілу грантів на пріоритетні дослідження. Його піклувальна рада очолив колишній міністр освіти і науки, нині помічник президента Андрій Фурсенко - сусід Юрія Ковальчука по дачному кооперативу «Озеро» . Штаб-квартира фонду знаходиться в центрі Москви на Солянка, в будівлі РАМН. Приміщення фонду передало в безоплатне користування Фано.
З 2013 по 2016 рік фонд отримав 28 млрд рублів бюджетних субсидій і окремий внесок на 14,9 млрд рублів від «Роснефтегаза». Частина коштів Андрій Фурсенко розмістив на депозитах в Промсвязьбанк і банку «Відкриття», який в цьому місяці зазнав краху. На кінець 2016 роки відсотки склали 3,9 млрд рублів.
Разом виходить 47 млрд рублів. З них 40 млрд рублів фонд уже видав у вигляді грантів більш ніж на 2500 наукових проектів. Сума грантів коливається в межах 4-20 млн рублів.
За даними РНФ, найбільшими одержувачами грантів стали не академічні інститути, а друзі сімей кооперативу «Озеро» з МГУ і СПбДУ.
В середньому по 10 млрд рублів бюджетних субсидій на рік розподіляє РФФД (заснований в 1992 році), рада фонду очолює кандидат в президенти РАН академік Владислав Панченко. Більше половини грантів дістається організаціям, підвідомчим Фано: 58% в 2015 році, третина - вищим навчальним закладам.

академія експертів

За схваленим урядом угоди про співпрацю Фано і РАН агентство формує госзаданія на наукові роботи, програму розвитку наукових організацій і призначає директорів наукових інститутів. Академії наук залишилося тільки право готувати пропозиції і погоджувати пропозиції агентства.
Реформа перетворила РАН в клуб академіків, які не мають впливу на бюрократію і фінанси в російській науці, основною функцією вчених з Академії наук став прогноз і експертна функція, обурювався академік Черешнєв. Незважаючи на те що в документах з реформи було спеціально зазначено, що ніяке наукове завдання для інститутів не затверджується без президії Академії наук, Фано стало перерозподіляти гроші по інститутах. Причому до президії РАН ніяких документів не надходило, констатує академік Борис Кашин. Практично ніяких важелів впливу на наукову політику у новій РАН не залишилося, погоджується він: Фано відводить РАН дорадчий голос, в результаті управління наукою відняли у вчених і передали чиновникам.
Через мізерне фінансування левова частка коштів йде на зарплату науковцям і про оновлення експериментальної бази не доводиться навіть мріяти, зауважує академік Кашин. За його словами, в області експериментальної науки наша країна відстала на десятиліття, за часткою витрат на фундаментальну науку в ВВП Росія знаходиться на одному рівні з Мексикою (0,16%).
Грантове фінансування в Росії не виконує функції розвитку. РФФД і РНФ виділяють мало коштів на ініціативні проекти, основні гроші йдуть на підтримку обраних ними пріоритетних напрямків. Саме ж фінансування витрачається не на аспірантів і молодих вчених, що беруть участь в проекті, проведення польових досліджень, експедицій, участь в конференціях, закупівлю приладів і матеріалів, як це відбувається за кордоном, а йде на збільшення низьку оплату праці.
До такого ж висновку дійшла колегія Рахункової палати, проаналізувавши діяльність РНФ за 2013-2016 роки. За травневим указам Володимира Путіна середня зарплата наукових співробітників повинна досягти 200% від середньої по регіону. Для показників доводиться жонглювати цифрами. Найчастіше наукових співробітників переводять в режим неповного робочого дня, розповідає Кашин: замість восьми годин вони працюють чотири або навіть дві години. У такому випадку їх реальні доходи не ростуть, зате формально зарплата збільшується в 2-4 рази.
Кашин вважає, що Фано має бути підпорядковане РАН, а якщо при владі є недовіра до вчених, то за Фано можна закріпити контрольну функцію.
За схваленим урядом угоди про співпрацю Фано і РАН агентство формує госзаданія на наукові роботи, програму розвитку наукових організацій і призначає директорів наукових інститутів

Удільним князівством імені Курчатова

Більшість академіків підтримали висунення в президенти Панченко. З 2006 року він очолює Інститут молекулярної фізики НДЦ «Курчатовський інститут» , Президентом якого є Михайло Ковальчук, а також керує радою РФФД, до складу якого входить той же Ковальчук.
На питання і про шанси на обрання і близькості до Ковальчуку Панченко відповідав журналістам двічі: в березні він сказав BBC - «це складне питання і не зовсім коректне твердження». В інтерв'ю «Коммерсанту» Панченко заявив: «Напевно, для кожного співробітника можна сказати, що він людина свого начальника. Але ситуація не така примітивна, як її сприймають деякі люди в силу тих чи інших причин, пов'язаних з персональним ставленням до М. В. Ковальчуку ».
Адміністративний ресурс працює на Панченко, вважає заступник директора Інституту проблем передачі інформації РАН Михайло Гельфанд. Цей кандидат навряд чи переможе в першому турі через великої кількості претендентів, а в другому висока ймовірність голосування за будь-якого кандидата проти нав'язуваного владою, вважає Гельфанд. Михайла Ковальчука неодноразово не обирали академіком і не затвердили на посаді директора Інституту кристалографії, згадує Кашин. «Курчатовський центр отримує величезне фінансування і не підзвітний нікому, крім перших осіб країни. Академія наук критично ставиться до змісту деяких наукових досліджень центру, але в силу особливого статусу центру не має можливості впливати на його роботу », - вважає Кашин. За даними Рахункової палати, в 2016 році «Курчатовський інститут» витратив 14 млрд рублів бюджетних грошей. Михайло Ковальчук отримує гроші окремою статтею бюджету.
Як раніше повідомляло агентство «Руспрес» , Неприязні стосунки між президентом РАН фортової і президентом РФ Путіним особливо загострилися в минулому році, коли керівник держави звільнив кілька держслужбовців, які отримали академічні звання. У нинішніх виборах президента РАН Володимир Фортов не бере.

Новини Руспрес - Старого академіка фортової доїдає Віра Мисіна - молода коханка Михайла Ковальчука

Статут РАН прописали під маріонетку «Курчатовський інститут»

сьогодні Російська академія наук знову спробує обрати свого керівника. Попередня спроба зірвалася в березні - двоє з трьох претендентів на посаду зняли свої кандидатури.

Таракановед Мисіна

Чинний глава РАН Володимир Фортів став главою РАН в 2013 році в тяжких умовах. Брати Юрій та Михайло Ковальчуки вели боротьбу за майно і фінансові потоки Академії, їх вказівки виконував колишній міністр освіти Дмитро Ліванов . Адміністративно-господарські функції РАН були передані Федеральному агентству наукових організацій ( Фано ).
Фортів і академіки вважали цю схему корупційної і неефективною. Тоді проти керівництва РАН була розв'язана масована PR-кампанія. Головним критиком стала кандидат наук Віра Олександрівна Мисіна . Вона виявилася посереднім ученим, запозичивши кандидатську дисертацію по тарганам роду Blattella у своїх же колег по інституту, але зате активним громадським діячем (очолила Раду молодих вчених РАН при екс-президента академії Юрія Осипова і політичний рух «За чесну країну») і навіть телеведучим ( інтерв'ювала міністра Ліванова). Апофеозом PR став фільм «Діагностика РАН». Викладені в ньому факти багаторазово спростовувалися, але медіа спростуваннями не зацікавилися.
Просуванням «молодий наукового» займалися ЗМІ, що належать Юрію Ковальчуку . В Академії Віру Мисин називають коханкою Михайла Ковальчука. Якщо його брата цікавили активи РАН, то у інтимного одного Мисіна були особисті рахунки з ученим співтовариством. Як повідомляло агентство «Руспрес» , Членкор Ковальчук неодноразово намагався стати якщо не президентом РАН, то хоча б повноцінним академіком - і кожен раз вчені провалювали його кандидатуру. Спроба домогтися свого через зрівняння в правах академіків і членкорів РАН теж закінчилася конфузом: вносившего таку пропозицію Євгена Велихова виключили з президії.

Зі своїм статутом у чужий РАН

До сьогоднішнього голосування брати Ковальчуки підготувалися більш ґрунтовно. Влітку 2017 року Володимира Путін підписав закон про зміну порядку виборів президента РАН. Тепер кандидатів на цей пост погодить уряд, для обрання необхідна проста більшість голосів, а не дві третини, як раніше. Інший новацією стала можливість висунення кандидата не тільки відділеннями РАН, як було раніше, а й ініціативними групами. Крім того, тепер президент Росії, а не уряд отримує право стверджувати і знімати з посади главу академії. Якщо вибори не відбудуться, то він же за пропозицією уряду призначає одного з академіків виконуючим обов'язки президента РАН.
За пост президента РАН боротимуться п'ять кандидатів, яких в кінці серпня погодило уряд: гендиректор ВНДІ авіаційних матеріалів Євген Каблов , Гендиректор НДІ молекулярної електроніки Геннадій Красніков, виконуючий обов'язки наукового керівника Інституту океанології ім. Ширшова Роберт Нігматулін, голова ради Російського фонду фундаментальних досліджень ( РФФД ) Владислав Панченко та директор Федерального дослідного центру «Інститут прикладної фізики РАН» Олександр Сергєєв.
Ще двох кандидатів - директора єкатеринбурзького Інституту імунології та фізіології Валерія Черешнева і проректора МДУ ім. Ломоносова Олексія Хохлова уряд не погодило без пояснення причин. При цьому Хохлов вважався одним з фаворитів виборів. 12 вересня він закликав голосувати за Сергєєва.
Всі кандидати відмовилися коментувати стан речей в РАН. «Наc ведуть на розстріл, а ви питаєте, який рум'янець у нас на щоках і що нам снилося напередодні», - відповів один з академіків на прохання «Ведомостей» поділитися думкою про програми кандидатів.

«Грантів немає, але ви тримайтеся»

У 2013 році до РАН були приєднані академії медичних і сільськогосподарських наук (РАМН і РАСГН), після чого понад 1000 вхідних в академії організацій розпорядженням уряду були передані в управління Фано. Частина інститутів РАН були при цьому об'єднані в наукові центри. Тепер в системі Фано знаходяться 668 наукових установ та 168 підприємств. На балансах підвідомчих Фано організацій до вересня 2017 року значилося 2 млн га земельних ділянок та 30 тис 777 об'єктів капітального будівлі загальною площею 32,4 млн кв. м.
Іншою частиною реформи науки було установа Російського наукового фонду ( РНФ ) Для розподілу грантів на пріоритетні дослідження. Його піклувальна рада очолив колишній міністр освіти і науки, нині помічник президента Андрій Фурсенко - сусід Юрія Ковальчука по дачному кооперативу «Озеро» . Штаб-квартира фонду знаходиться в центрі Москви на Солянка, в будівлі РАМН. Приміщення фонду передало в безоплатне користування Фано.
З 2013 по 2016 рік фонд отримав 28 млрд рублів бюджетних субсидій і окремий внесок на 14,9 млрд рублів від «Роснефтегаза». Частина коштів Андрій Фурсенко розмістив на депозитах в Промсвязьбанк і банку «Відкриття», який в цьому місяці зазнав краху. На кінець 2016 роки відсотки склали 3,9 млрд рублів.
Разом виходить 47 млрд рублів. З них 40 млрд рублів фонд уже видав у вигляді грантів більш ніж на 2500 наукових проектів. Сума грантів коливається в межах 4-20 млн рублів.
За даними РНФ, найбільшими одержувачами грантів стали не академічні інститути, а друзі сімей кооперативу «Озеро» з МГУ і СПбДУ.
В середньому по 10 млрд рублів бюджетних субсидій на рік розподіляє РФФД (заснований в 1992 році), рада фонду очолює кандидат в президенти РАН академік Владислав Панченко. Більше половини грантів дістається організаціям, підвідомчим Фано: 58% в 2015 році, третина - вищим навчальним закладам.

академія експертів

За схваленим урядом угоди про співпрацю Фано і РАН агентство формує госзаданія на наукові роботи, програму розвитку наукових організацій і призначає директорів наукових інститутів. Академії наук залишилося тільки право готувати пропозиції і погоджувати пропозиції агентства.
Реформа перетворила РАН в клуб академіків, які не мають впливу на бюрократію і фінанси в російській науці, основною функцією вчених з Академії наук став прогноз і експертна функція, обурювався академік Черешнєв. Незважаючи на те що в документах з реформи було спеціально зазначено, що ніяке наукове завдання для інститутів не затверджується без президії Академії наук, Фано стало перерозподіляти гроші по інститутах. Причому до президії РАН ніяких документів не надходило, констатує академік Борис Кашин. Практично ніяких важелів впливу на наукову політику у новій РАН не залишилося, погоджується він: Фано відводить РАН дорадчий голос, в результаті управління наукою відняли у вчених і передали чиновникам.
Через мізерне фінансування левова частка коштів йде на зарплату науковцям і про оновлення експериментальної бази не доводиться навіть мріяти, зауважує академік Кашин. За його словами, в області експериментальної науки наша країна відстала на десятиліття, за часткою витрат на фундаментальну науку в ВВП Росія знаходиться на одному рівні з Мексикою (0,16%).
Грантове фінансування в Росії не виконує функції розвитку. РФФД і РНФ виділяють мало коштів на ініціативні проекти, основні гроші йдуть на підтримку обраних ними пріоритетних напрямків. Саме ж фінансування витрачається не на аспірантів і молодих вчених, що беруть участь в проекті, проведення польових досліджень, експедицій, участь в конференціях, закупівлю приладів і матеріалів, як це відбувається за кордоном, а йде на збільшення низьку оплату праці.
До такого ж висновку дійшла колегія Рахункової палати, проаналізувавши діяльність РНФ за 2013-2016 роки. За травневим указам Володимира Путіна середня зарплата наукових співробітників повинна досягти 200% від середньої по регіону. Для показників доводиться жонглювати цифрами. Найчастіше наукових співробітників переводять в режим неповного робочого дня, розповідає Кашин: замість восьми годин вони працюють чотири або навіть дві години. У такому випадку їх реальні доходи не ростуть, зате формально зарплата збільшується в 2-4 рази.
Кашин вважає, що Фано має бути підпорядковане РАН, а якщо при владі є недовіра до вчених, то за Фано можна закріпити контрольну функцію.
За схваленим урядом угоди про співпрацю Фано і РАН агентство формує госзаданія на наукові роботи, програму розвитку наукових організацій і призначає директорів наукових інститутів

Удільним князівством імені Курчатова

Більшість академіків підтримали висунення в президенти Панченко. З 2006 року він очолює Інститут молекулярної фізики НДЦ «Курчатовський інститут» , Президентом якого є Михайло Ковальчук, а також керує радою РФФД, до складу якого входить той же Ковальчук.
На питання і про шанси на обрання і близькості до Ковальчуку Панченко відповідав журналістам двічі: в березні він сказав BBC - «це складне питання і не зовсім коректне твердження». В інтерв'ю «Коммерсанту» Панченко заявив: «Напевно, для кожного співробітника можна сказати, що він людина свого начальника. Але ситуація не така примітивна, як її сприймають деякі люди в силу тих чи інших причин, пов'язаних з персональним ставленням до М. В. Ковальчуку ».
Адміністративний ресурс працює на Панченко, вважає заступник директора Інституту проблем передачі інформації РАН Михайло Гельфанд. Цей кандидат навряд чи переможе в першому турі через великої кількості претендентів, а в другому висока ймовірність голосування за будь-якого кандидата проти нав'язуваного владою, вважає Гельфанд. Михайла Ковальчука неодноразово не обирали академіком і не затвердили на посаді директора Інституту кристалографії, згадує Кашин. «Курчатовський центр отримує величезне фінансування і не підзвітний нікому, крім перших осіб країни. Академія наук критично ставиться до змісту деяких наукових досліджень центру, але в силу особливого статусу центру не має можливості впливати на його роботу », - вважає Кашин. За даними Рахункової палати, в 2016 році «Курчатовський інститут» витратив 14 млрд рублів бюджетних грошей. Михайло Ковальчук отримує гроші окремою статтею бюджету.
Як раніше повідомляло агентство «Руспрес» , Неприязні стосунки між президентом РАН фортової і президентом РФ Путіним особливо загострилися в минулому році, коли керівник держави звільнив кілька держслужбовців, які отримали академічні звання. У нинішніх виборах президента РАН Володимир Фортов не бере.

Новости