Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

У Памуккале знайшли "врата в Аїд"

Група італійських вчених виявила врата в Аїд - так в грецькій і римській міфології називали вхід в пекло, в царство бога підземного світу Аїда або Плутона

Група італійських вчених виявила "врата в Аїд" - так в грецькій і римській міфології називали вхід в пекло, в царство бога підземного світу Аїда або Плутона. Античний релігійний комплекс, куди входять "врата в пекло", виявлений неподалік від античного курорту Гіераполя (нині турецька Памуккале) - об'єкта всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Легендарні "врата в Аїд" були виявлена ​​групою італійських археологів під керівництвом Франческо Д'Андрія (Francesco D'Andria) з університету Саленто (Salento) під час реконструкції геотермальних джерел в турецькій провінції Памуккале. Два роки тому професор Д'Андрія стверджував, що виявив там могилу святого Пилипа, одного з 12 апостолів Ісуса Христа.

За повідомленням турецької газети Hürriyet, так званий «вхід в підземне царство" виявлений поблизу від храму Аполлона в античному Гіераполе (Hierapolis) поверх всесвітньо відомих водойм-терас, які утворилися з травертину. Гіераполь був закладений близько 190 року до нашої ери. королем Пергама Евменом II (197 до нашої ери -159 до нашої ери) як пергамська військово-опорна фортеця у Фрігії, в 133 році до нашої ери цей період еллінізму місто потрапило під владу Риму. З давніх-давен славився як термальний курорт і був відомий культом бога лікування Асклепія та його дочки, богині здоров'я Гігієї.

В "Географії" знаменитого давньогрецького географа і історика Страбона (64/63 до нашої ери - 23/24 нашої ери) написано: "Якщо перейти Месогіду між областю карийцев і Нісаідой - країною на тому боці Меандру, що тягнеться до Кібіратіди і Кабаліди, то там розташовані міста поблизу Месогіди, навпаки Лаодикеи: Гіераполь, де є гарячі джерела, і святилище Плутона; про те й інше ходять якісь чудові розповіді: застигла вода з такою легкістю перетворюється в туф, що, проводячи її в канали, роблять стіни їх з цільного каменю. Що стосується св ятіліща Плутона, то це - невеликих розмірів отвір печери, що лежить під маленьким виступом гірської області; ця печера настільки велика, однак, в ній може поміститися людина, а в глибину вона йде далеко.

Читайте також: Турецькі помпеї поділяться секретами

Перед нею знаходиться чотирикутне простір, обгороджений гратами, близько & frac12 плетри (одиниця довжини в Древній Греції, близько 31 метра - ред.) В окружності. Це простір наповнений густим у вигляді хмари димом, так що насилу можна розрізнити підлогу. Для тих, хто наближається до ґрат навколо огородженого простору, повітря нешкідливий, тому що в тиху погоду він очищений від диму, бо дим тримається всередині огорожі; якщо ж тварина проникне всередину, то його чекає моментальна смерть. У всякому разі загнані туди бики падають і їх звідти витягують уже мертвими.

Я випускав туди горобців, і вони негайно падали мертві. Однак Оскопленіе галли (жерці Кібели - ред.) Проходять всередину безпечно, наближаючись навіть до самого отвору; потім, нагнувшись, вони спускаються в глибину до певної межі, причому затримують, наскільки можливо, дихання. Адже за висловом їх осіб я міг помітити ознаки нападу на кшталт задухи. Властива така безпеку всім людям, понівеченим таким чином, або тільки жерцям цього святилища; і виникає вона в силу божественного піклування, як це можливо при божественної одержимості, або ж, нарешті, вона є результатом впливу відомих фізичних сил, протидіючих диму?

Що ж стосується перетворення води в камінь, то це, як кажуть, відбувається також в річках Лаодикеи, хоча вода їх годиться для пиття. Вода в Гіераполе надзвичайно гарна для забарвлення шерсті; шерсть, пофарбована фарбою з марени, змагається з пофарбованою кошеніль або пурпуром. Води там багато, і місто рясніє природними банями ".

Як сказав в інтерв'ю інтернет-виданню Discovery News професор Д'Андрія: "Люди могли спостерігати священні обряди зі сходів, але не могли наближатися до воріт. Перед ними могли перебувати тільки священики". Глядачі могли споглядати деякі релігійні ритуали, наприклад, принесення биків в жертву Аїду-Плутону.

Паломники здійснювали обмивання в басейні і лягали спати недалеко від воріт, щоб випаровування могли викликати галюцинації, які тлумачилися як знамення. Імовірно, храм діяв до VI століття нашої ери і був знищений християнами. Неодноразові землетрусу довершили його руйнування. В даний час вчені стурбовані 3D-реконструкцією античного храмового комплексу.

Читайте найцікавіше в рубриці "Наука і техніка"

Новости