Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Звіт про поїздку в Марокко

Місце: Ессуейра, Касабланка, Рабат, Фес, Мекнес, Марракеш, Агадір
Час: 28.03.10 - 08.04.10

Ессуейра
Касабланка
Рабат
Фес
Мекнес
Марракеш
Агадір / готелі в Агадире

Пролітаючи над Гібралтаром, я тільки й встигала робити знімки. Ось околиця Європи, ось безкрайній, зливається з горизонтом Атлантичний океан, а ось і Африка! Африканська Земля прикольно виглядає з літака. Відразу видно випалену сонцем землю, акуратно порізану на квадрати і прямокутники. Аеробус пролетів вздовж кромки африканського берега, дозволивши пасажирам помилуватися, як сильні і потужні хвилі океану розбиваються об непоступливий скелястий марокканський берег.


Аеробус пролетів вздовж кромки африканського берега, дозволивши пасажирам помилуватися, як сильні і потужні хвилі океану розбиваються об непоступливий скелястий марокканський берег

Перш за все, ми прямо в аеропорту поміняли гроші. валюту можна сміливо міняти в будь-якому обміннику по всій країні - курс скрізь однаковий. Тут же, в аеропорту, арабські дівчата за допомогою швабр ретельно мили і без того дуже чиста підлога аеровокзалу. Одягнені вони були в одяг, який належить носити жінкам в мусульманській країні.

По прильоту нас зустрів привітний гід Мустафа, який потім супроводжував нас по Імперським містах. Ніч провели в Агадире. Ми до нього ще повернемося.

На другий день після приїзду ми поїхали в піратський місто Ес-Сувейру . Їхати приблизно чотири години з двома зупинками - одна у берберського кафе, і друга - на фабриці арганового масла, яке видобувають з плодів дерева аргалі. Має плоди у вигляді горішків. На фабриці відокремлюють лушпиння від ядра, з ядер на кам'яному жорнах, вручну, добувають олію. Воно дійсно дуже корисне!

Ессуейру сильно відрізняється від інших міст Марокко . Тут гармонійно поєднуються класичний арабський місто з його Лавочне рядами і вузькими вулицями і приморський курорт з пляжами, на яких хлопчаки грають у футбол; серферами, рибалками і досить великою кількістю туристів. Є навіть фортеця з гарматами, що дивляться в океан. Особливо треба відзначити рибний ринок в Ессауере. Це місце, де ви можете не тільки купити рибу додому, але і попросити приготувати свіжу рибу на вугіллі, прямо при вас.

Вранці ми вирушили в Касабланку .

Дороги в Марокко непогані, і вид з вікна настільки прекрасний, що заснути була б великою помилкою. Світлі коричнево-червоні гори, берберські села, побудовані з цієї ж породи і відрізняються від пейзажу тільки геометричними формами. Теракотовий колір - символ Марокко. Наприклад, будинки в Марракеші дозволено будувати тільки такого кольору, тому пішла назва самого міста - Марракеш (в перекладі означає "червоний, прекрасний"). А ось в Касабланці і Агадире, наприклад, вдома обов'язково повинні бути білого кольору. В Ес-Сувейрі біло-блакитні.

Ще під час міжміських переїздів було цікаво спостерігати контраст: їдеш на автобусі, а за вікном - біблійна картинка. Скачуть закутані в хустки і плащі бербери на віслюках (до речі, дуже поширений вид транспорту в Марокко), нав'ючені нехитрим добром. Зустрічаються оригінальні намети: на низькорослі чагарники накидано зверху багато одягу і покривал, створюючи тінь для цих "куренів". Зрозуміло, чому в Марокко знімають дуже багато фільмів: фантастичних (цьому сприяє насичений червоний пейзаж) і на біблійну тематику, так як декорацій і масовок тут не треба. Бербери вже тисячі років не змінюють свого способу життя.

Бербери вже тисячі років не змінюють свого способу життя

Кожен марокканський місто ділиться на дві частини. Центральна Медіна, старе місто - це набір смутних одно-двоповерхових будинків, хаотично розташованих на великій території, і вузеньких вуличок, переплетених в химерні лабіринти. Вони настільки вузькі, що по ним пересуваються лише на ослах і велосипедах. Заблукати в медині не те що просто, це природно. Опинившись там, вже можна вважати, що ти заблукав. Там досить брудно, скрізь снують люди, шумно. Загалом, медина і є арабська колорит.
Ну а друга частина міста щодо сучасна.

КАСАБЛАНКА - друге найбільше місто Африки після Каїра, галасливий і космополітичний. За довгу історію Касабланка пережила кілька злетів і падінь. Місцеві жителі називали її "Білий дім", що в перекладі на іспанську значить "Каса бланка". Звідси і назва міста. Сьогодні Касабланка - діловий центр, з хмарочосами і гігантської мечеттю Хасана II, яка може прийняти на молитву одночасно 25 тисяч чоловік. Тут же знаходиться штаб-квартира головних банків і більше половини марокканських компаній. Площа Мухаммеда V - саме жваве місце в Касабланці. Мечеть Хасана 2-го і прилегла площа перед нею нас дуже вразили.

Вранці ми взяли курс на столицю Марокко - Рабат , І до середини дня, подолавши кілька сотень кілометрів по найкрасивішій гірській дорозі, були на місці.

РАБАТ - досить велике місто. Як і всі східні міста має старий центр Медину. Навколо Медіни розташований діловий центр з широкими бульварами і урядовими будівлями Віль-Нувей. У ньому є кілька пам'яток, деякі з яких стародавні свідки історії Марокко.

Перші згадки про Рабаті відносяться до XII століття. Представник династії Альмохадов Абд-аль-Мумін заснував тут фортецю з метою нападу на Андалусію. Онук Абд-аль-Мумина Якуб-аль-Мансур пішов далі і переніс в Рабат столицю з Марракеша. Саме при ньому місто досягло свого розквіту. Були побудовані фортеця Касаба Удайя і вежа Хасана. По суті справи центром міста є фортеця Касаба Удайя. Всередині неї розташовані житлові квартали з вузькими вулицями, а дійшовши до околиці цих вулиць ви опинитеся на оглядовому майданчику. Коли ми дісталися до вершини фортеці, нам відкрився по-справжньому чудовий вид Атлантичний океан на тлі заходу.

На наступний день після нетривалого переїзду ми прибули в ФЕС. Мабуть, найбільший і знаменитий мароканскій місто. Чи не побувати в Фесі, значить не побувати в Марокко.

Фес веде свою історію з VIII століття, коли був заснований Ірдіса I і став столицею держави Ірдісідов. До XII століття Фес став одним з найбільших міст ісламського світу, хоча і не був уже столицею, лише в XIV столітті Марінідов повернули столицю в Фес.

Медіна Феса - старий центр міста, цілком узятий під охорону ЮНЕСКО як надбання світової архітектури, так як є найбільшим в арабському світі. Сотні маленьких вузьких вулиць тягнуться на кілометри, вливаючись одна в іншу і перетворюючи на посміховисько всі ваші спроби тримати напрямок і не заблукати - вулиці зрадницьки змінюють напрямок і ухил, рухаючи вас то вгору, то вниз, створюючи враження, що цей лабіринт ще і багаторівневий, хоча це, звичайно, не так.

Досить багато зусиль зажадав пошук знаменитих фарбувальної шкіри. Фес є найбільшим в Марокко центром з переробки шкіри ось уже сотні років. Технології з тих пір не змінилися, все робиться вручну. Процес обробки шкіри не видно і відбувається в підсобних приміщеннях, зате фарбуванням можна насолодитися в повній мірі. Під відкритим небом стоять величезні судини з фарбами, склад яких тримається в строгому секреті. Шкіру занурюють в посудину з відповідним кольором і вимочують там кілька днів, після чого дістають і висушують на сонці. Туристів тут багато, відповідно безліч торговців, які поспішають продати свій товар.

Туристів тут багато, відповідно безліч торговців, які поспішають продати свій товар

Вранці ми покинули Фес. Тепер ми прямували в Мекнес, жовтий місто. Мекнес входить до числа чотирьох імперських міст. Він теж був столицею, але зовсім недовго. У 1673 році Ісмаїл-ібн-Шаріф переніс в Мекнес столицю, де вона перебувала до його смерті в 1723г. На цей період і припав розквіт Мекнеса.

Вранці ми вирушили в дорогу. Приголомшливі гірські види супроводжували нас протягом усіх 180 км. шляху, іноді траплялися гірські села, жителі там сотні років ведуть один і той же спосіб життя, обробляють землю і пасуть худобу.

Весь день ми їхали по горах, багато фотографували, пару раз зупинялися поїсти тажин і попити чаю. Тажин - тушковане з овочами та приправами м'ясо (курка, баранина або яловичина, свинину мусульмани не їдять). Подається в глиняному посуді, яку вам приносять відразу з печі, дуже гаряче! Кус-кус - практично те ж саме, але з додаванням якийсь досить смачною крупи, схожою на мелене пшоно, з горіхами і сухофруктами.

Наступним пунктом на нашому маршруті був МАРРАКЕШ, червоний місто, заснований у 1062 році Юсуфом ібн Ташфін і більше 100 років служив столицею. Ми приїхали в Марракеш вранці і присвятили день дослідженню червоного міста.

Основні визначні пам'ятки Марракеша, за винятком медини, є 2 мечеті XII століття Ель Мансурі і Кутубія Так само привертає увагу центральна площа Джемма-аль-Фна - серце міста. Здається, що народні гуляння не припиняються тут ніколи, публіку постійно розважають акробати, блазні, приборкувачі змій, фокусники. Особливо вразливі можуть охолонути свіжовичавленим апельсиновим соком по 3 дірхама.

Марракеш зустрічає приїжджих теракотової гамою барв, червоно-глиняних і коричневих відтінків. Східна архітектура, звичайно, не так вражає як європейська готична, але все ж своєї геніальною простотою радує око. Не все так погано. До того ж, архітектура Марракеша була схильна до колоніального впливу, і розвивалася своїм східним шляхом. Наприклад, будівля вокзалу виглядає по-європейськи фешенебельно, хоч і прикрашено арабської різьбленням. Прості форми під макіяжем глиняних візерунків виглядають досить симпатично.

Площа Джамаль аль Фна є досить великий простір перед головною і найбільшою мечеттю Марракеша - Куттубіей. Знову, замість всіляких деталей і арок, нас очікує фундаментальне будова ідеальної геометричної форми. Тут немає арок і горгуль. В арабському світі, зокрема в Марракеші, релігія - не розвага, а основа життя.

Із заходом сонця повітря стає прохолодніше, і Марракеш ще більш оживає, мало не вибухає від киплячої людської маси, яка надходить на площу Джамаль аль Фна. Торговців, музикантів, лицедіїв, чаклунів і іншого наброду стає стільки, що вся площа наповнена людьми. Увечері ж відкриваються їстівні ряди, де варять, смажать і гасять всілякі страви. Пар і дим від їх котлів і печей піднімається над площею, і виглядає це як чітко поставлений спецефект для якогось трюку.

І ось після тривалого семиденного подорожі ми повернулися в Агадір.

Агадір - великий морський порт, також є містом туризму, так як крім ідеального клімату, тут є чудовий пляж, найбільший за протяжністю в усьому Марокко. Тут ми вже відпочивали і насолоджувалися чудовим океаном і сонцем.

Тут ми вже відпочивали і насолоджувалися чудовим океаном і сонцем

Готелі в Агадир:
Royal Atlas Hotel & Spa 5 * deluxe - гарний готель з приємною територією. Перша берегова лінія. Є лежаки і парасольки на пляжі. 70% номерів з боковим видом на море. Можна порадити для спокійного відпочинку. Анімація тільки ввечері в лобі барі з живою музикою і програмою. Зручне розташування. Є поруч своя дискотека. Для гостей готелю безкоштовний вхід. Харчування різноманітне, шведський стіл - сніданок і вечеря.
Iberostar Founty Beach 4 * - працює за системою "все включено". Територія маленька, але підійде для сімейного відпочинку.
Sofitel Agadir 5 * deluxe - найкращий готель в Агадире. Перша берегова лінія, велика територія. Для тихого, спокійного відпочинку. В готелі є диско клуб. Для гостей готелю вхід безкоштовний.
Atlantic Palace 5 * deluxe - готель належить королівській сім'ї, тут відпочиває сам король. Готель в марокканському стилі, з дуже зеленою і великою територією, в 300 метрах від пляжу. Має власне казино. Готель має в своєму розпорядженні до спокійного відпочинку. Є російськомовний представник.
Le Tivoli Agadir 4 * - 2-а берегова лінія, 500 м. До моря. Невелика, але зелена територія. Харчування тільки сніданок і вечеря. Готель для спокійного відпочинку.
Riad Karam 3 * - для економічного відпочинку. Приємний готель. Всі номери оновлені. 3-тя берегова лінія. Пішки до моря хвилин 15. Дуже привітний персонал. В готелі є апартаменти. У кожному номері холодильник.
Club Hotel Riu Tikida Dunas 4 * - іспанська ланцюжок. Працює за системою "все включено". Готель підходить для відпочинку з дітьми. Є міні клуб для дітей, майданчик для дітей. Дуже красива зелена територія. Багато анімації. Перша берегова лінія. У готелі номери всі стандартні. Готель потрібно бронювати заздалегідь, так як часто не буває місць.
Riu Tikida Beach 4 * - також іспанська ланцюжок, дуже схожий з готелем Riu Tikida Dunas 4 *. Готель підходить для молодіжного відпочинку. Є бар на пляжі. Також працює на "все включено". Є талассо-центр.
Palais Des Roses 5 * - безалкогольний готель. У готелі не продають спиртні напої, але приносити свої дозволяється. Красива територія. Найбільший талассо-центр в Агадире.
Kenzi Europa 5 * - у готелю немає власного пляжу, але є домовленість з приватним пляжем. Якщо харчування "все включено", то лежаки і парасольки на пляжі безкоштовно, якщо харчування НВ, то за додаткову плату. Готель також потрібно бронювати заздалегідь, дуже часто немає місць. Дуже хороша анімація.
Agadir Beach Club 4 * - перша берегова лінія. Велика територія. Багато ресторанів. Вдале розташування. Номери великі, чисті.
Anezi 4 * - для економічного відпочинку. 10 хвилин до моря. Є безкоштовний WI-FI.
Sud Bahia 3 * - один із самих економічних готелів в Агадире. Маленькі скромні номера. Розташований в самому центрі Агадира. Території немає. 500 метрів від пляжу. На рецепції працює російськомовний представник.
Aferni 3 * - для економічного відпочинку.
Club Hotel Al Moggar Garden Beach 4 * - перша берегова. Номери всі стандартні. Гарна територія. Анімація для старшого віку. Підійде для молоді.
Ryad Mogador Al Madina 4 * - безалкогольний готель. Власного пляжу немає. 2-я лінія. Готель приємний. Великі чисті номери. Приємна атмосфера. Є анімація.
Hotel Argana 4 * - приємний невеликий готель. 15 хвилин ходьби від пляжу. Готель застарий, але номера чисті. Територія маленька, але зелена.
Adrar Agadir 3 * - приємний готель, стильний. 2-а берегова лінія. Для економічного відпочинку. Вечеря можна поміняти на обід.
Oasis 4 * - 2-я лінія. Для економічного відпочинку.
Tildi 4 * - 2-я лінія, поруч з готелем Oasis. Території немає. Також підійде для економічного відпочинку. У готелі є своя дискотека.
Royal Mirage Agadir 5 * - готель в марокканському стилі. Територія маленька. Колишній Sheraton. Чисті, великі номери. Приємний персонал.

Марокканці вірять в Бога, довіряють своїй інтуїції, щиро люблять свою країну і свого короля, тому сонце цієї країни ніколи не зайде! Всім дуже раджу відвідати цю країну.

Поставити свої запитання про турах в Марокко Ви можете в нашому форумі >>

Новости