Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Кращі марокканські спа: терки вищої категорії

© Софія Демидова © Софія Демидова   Як не дивно тому, що Марокко - це ж Африка, Сахара, і середній рівень життя там дуже скромний

Як не дивно тому, що Марокко - це ж Африка, Сахара, і середній рівень життя там дуже скромний. А спа ми звикли вважати розвагою не з дешевих. Фокус в тому, що заповзятливі французи звели в ранг спа традиційний ритуал обмивання в с ексфоліацією жорсткою рукавицею Кессі.

Місцеві жителі ходять в хаммам щотижня і не підозрюють, що європейці платять за цю банальну гігієнічну процедуру половину середньої зарплати марокканця. Але ж платять і залишаються задоволені: все-таки навик, який марокканські банщиці передають з рук в руки протягом поколінь, дорогого коштує. І взагалі, з марокканським хаммамом справа йде приблизно так само, як з марокканськими апельсинами: на батьківщині це банальність, а де-небудь в Ісландії - ласощі і порятунок від авітамінозу.

© Софія Демидова

© Софія Демидова

Завести звичку ходити щотижня в спа (тобто в хаммам) марокканських жінок змусила жорстока конкуренція. Іслам, як відомо, вітає багатоженство. А чоловіки, як відомо, вітають, коли тіло у дружини гладке і ніжне. Щоб підтримувати свої тіла в конкурентоспроможною бойової готовності, марокканські жінки століттями відвідували хаммам щотижня. Багатоженство в Марокко поступово сходить нанівець, а традиція залишається.

Європейцеві ходити в хамам загального користування можна, тільки якщо вже дуже хочеться екзотики або дуже потрібно заощадити. Вартість заходу там може не перевищувати 10 дирхамів, але естетичного задоволення ви не отримаєте, це точно. Туристичний варіант при готелі коштує від 40 дирхамів (5 доларів) до 400 дирхамів (50 доларів), проте в цьому випадку ви будете почувати себе не п'ятій нелюбою дружиною, а нормальною європейською жінкою. При цьому в недорогих, трьох-чотиризіркових готелях у хаммамі запросто може тхнути цвіллю, до цього треба бути готовою.

Інша фішка марокканського спа - аргановое масло . З плодів дерева аргана отримують масло, неймовірно багата вітаміном Е і корисними оліго- линолієва кислотами . Якщо вживати його в їжу - заправляти салати, наприклад, - різко знижується ризик серцево-судинних захворювань. А якщо наносити на обличчя і тіло, шкіра стає фантастично гладкою. Марокканські жінки давно взяли його на озброєння, тому деякі з них примудряються в 40 років виглядати на 25, не користуючись ніякими іншими кремами.

Жоден спа в Марокко не обходиться без масажу аргановою олією. Дуже рекомендую спробувати, а також закупити про запас цього масла стільки, скільки зможете. Тут, правда, важливо пам'ятати два правила. Перше - купувати потрібно в спеціальних кооперативах або магазинах при готелях. Але ні в якому разі (!) Не на ринках, бо марокканці - великі майстри всучити туристу підробку.

© Софія Демидова

© Софія Демидова

Друге - не переплутати харчове Арганова масло з косметичним. Інакше салат буде несмачним, а масаж - неефективним. Середня ціна справжнього арганового масла - 60-80 дирхамів (8-10 доларів) за 50 мл.

Ну а тепер кілька спа, гідних того, щоб їх відвідати.

U SPA B Naoura barriere

Де: в самому центрі Марракеша, в готелі, що входить в ту ж ланцюжок, що і знамениті Normandy у французькому Довілі і Majestic в Каннах.

Чому: педантичні французи зробили все, щоб створити експортний варіант традиційних марокканських спа-задоволень. Персонал підібраний з розумом, багато майстрині говорять по-англійськи, що тут велика рідкість.

Що пробувати: фантастично гарний масаж в чотири руки з застосуванням масла вербени і релаксирующая його різновид - Amber and Musk (45 хвилин, 900 дирхамів). Можна випробувати масаж бамбуковими паличками - після нього виходиш буквально новою людиною (1 година, 800 дирхамів). І нарешті, відмінна річ - Refreshing Toubkal Break, в яку входять обгортання листям м'яти, масаж гарячими каменями і вдумливий ручний масаж (1 година, 700 дирхамів).

Що ще приємно: клієнт отримує відмінні в'єтнамки, які можна (і потрібно) забрати з собою; в якості сувеніра вам також дістанеться глиняна пемза, якій будуть приводити в порядок ваші п'яти.

SPA в готелі La Mamounia

Де: один з найцікавіших (з історичної точки зору), красивих (з естетичної) та розкішних (з матеріальної) готелів не тільки Марракеша, а й, мабуть, усього світу. Він відкрився після повної реконструкції в кінці 2009 року, і на відкриття завітали, зокрема, Гвінет Пелтроу і Орландо Блум. Всі європейці «зі смаком» завжди зупинялися в La Mamounia. Якщо не вийде там зупинитися, все одно забронюйте заздалегідь процедуру в спа. Воно того варте, повірте.

Чому: сказати, що в цьому готелі відмінний спа, - значить просто не сказати нічого. Додатковий бонус: візит в спа відкриває вам доступ на територію всього готелю (просто так, з вулиці, увійти туди можна). Тут знаходиться вражаючої краси сад, в якому цвітуть марокканські троянди, ростуть рідкісні дерева і вирощуються овочі, фрукти і зелень, які подають до столу в одному з трьох ресторанів готелю. Не будучи гостем, але будучи клієнтом спа ви зможете всією цією пишністю насолодитися в повній мірі. Не забудьте фотоапарат!

Що пробувати: будь-яку процедуру з спа-меню. Масаж (800 дирхамів) включає і масаж голови, а його ефект триває як мінімум тиждень. Відмінно роблять масаж і маску для обличчя (на основі арганового масла, зрозуміло).

Що ще приємно: в цьому готелі (і спа, відповідно) дійсно на рідкість приємна публіка. Колись тут зупинявся Уїнстон Черчілль і писав картини, сидячи на балконі і милуючись панорамою. Згодом він подарував готелю свою колекцію. В люксі Черчілля до сих пір все як і раніше. Якщо пощастить, його можна забронювати на ніч. Приємно спати на ліжку, де спав політичний геній, погодьтеся!

© Софія Демидова

© Софія Демидова

Le SPA в Sofitel Agadir Royal Bay Resort

Де: Агадір - курортне місто з величезною лінією пляжу, вздовж якої стоять готелі різного ступеня зірковості. Sofitel - один з кращих. І спа в ньому відповідний. Взагалі ж в Марокко досить багато готелів Sofitel: є такий і в Ес-Сувейрі, і в Марракеші. І спа в них однаково хороші.

Чому: якщо ви хочете отримати повне уявлення, що таке традиційне марокканське спа, кращого місця немає.

Що пробувати: більшість процедур проходить по одному і тому ж сценарію: півгодини в хаммамі під керівництвом лагідної, але тямущою банщиці, яка справно обливає вас з голови до п'ят холодної / гарячої води, поки ви лежачи на мармуровій лаві. Потім масаж, який вона робить усе ж рукавичкою Кессі. Потім масаж голови (без рукавички). Потім душ і масаж з аргановою олією. Настійно рекомендую Terre du Maroc, вона ж Moroccan Earth: за півтори години ви розлучитеся не тільки зі старою шкірою, але і з деякими застарілими думками і почуттями. Ціна питання - 800 дирхамів.

Що ще приємно: після процедури можна вийти до океану і полежати в гамаку - їх на території готелю безліч, і лежати на них несподівано зручно.

SPA в готелі Royal Atlas Agadir

Де: в тому ж Агадире є ще один гідний з точки зору спа готель. Його спа-зона влаштована так, що створюється враження, ніби потрапляєш у казку про Аладдіна. Без провідника там не обійтися.

Чому: в спа Royal Atlas працюють на косметиці Daniel Jouvance - це одна з найцікавіших французьких марок в категорії anti-age. Ну і традиційний «хамам-скраб-масаж» в цьому спа теж роблять чудово.

Що пробувати: процедури для особи Daniel Jouvance - безперечно (ціна - від 500 дирхамів). Плюс до цього не відмовте собі в задоволенні поплавати в басейні (особливо якщо ви не любитель плавати в океані): завдяки підсвічуванню і дизайну вам напевно здасться, що ви плаваєте в водах якийсь чарівної печери.

Що ще приємно: по-моєму, рукавичка, якою користуються банщиці в спа Royal Atlas Agadir, має ідеальну жорсткістю. Після процедури вона залишається вам на пам'ять, і вдома ви цілком можете нею користуватися. І згадувати, як добре було в Марокко.

Новости